Suzanne Wouda

Toon alleen recensies op Leestafel van Suzanne Wouda in de categorie:
Suzanne Wouda op internet:

  Categorie: Recensies 10-12jr

Sabel Sabel


Het verhaal begint in mei 1943, te Kamp Vught. Aan het woord is Max, een jongen wiens wereld zomaar ineens totaal op zijn kop is komen staan. Hoe dat ging lezen we in terugblikken vanaf april 1941. Toen het al wel oorlog was, maar een jongen van twaalf zich daar niet druk over maakte. Hij ging naar school, droomt over cowboys en indianen, en wordt daarbij bijgestaan door zijn trouwe kat, Sabel. Maar de boze buitenwereld dringt ook zijn huis binnen. Hij moet naar een andere school, hij wordt gepest door jongens die hem als Joodse jongen een makkelijk slachtoffer vinden.

Met zijn ouders duikt hij onder. Hij dwingt af dat Sabel mee mag, al is dat helemaal niet verstandig. Hoe het ook zij, het loopt verkeerd af, dat weten we al omdat hij vertelt over zijn verblijf in Kamp Vught. Hij houdt zich vast aan zijn kat. Droomt avonturen met Sabel, en knuffelt hem in het geheim.

Helaas kan ik niet vertellen dat het goed af zal lopen. Het is het verhaal van een kind dat van kwaad helemaal niets kent, dat droomt van een mooie toekomst die hij in duigen ziet vallen. Hij probeert de ellende niet te zien, alleen Sabel. Maar het lukt niet, als de oorlog zijn leven steeds verder binnendringt.

Het is het verhaal van een fictief jongetje, dat zomaar echt geweest zou kunnen zijn. In juni 1943 werden kinderen uit Kamp Vught verplaatst naar Kamp Westerbork, dat voor hen niet meer dan een doorvoerstation zal zijn. Kinderen tot twaalf jaar waren in de ogen van de bezetter alleen maar ballast, ze zaten in de weg. Als makkelijke slachtoffers vonden velen de dood. Op Kamp Vught staat een gedenkteken voor al deze onschuldige kinderen, die niet hebben begrepen wat er gebeurde.

Achterin het boek vertelt Suzanne Wouda over de feiten die te maken hebben met het verhaal. Helaas zegt ze, zijn juist de dingen waarvan je zou willen dat ze fictief waren, de dingen die echt gebeurd zijn.

Tranen springen je in de ogen als je leest over Max, voor wie het leven een sprookje is, zoals zijn vader hem die zo vaak vertelt. Het is een indringend en ontroerend relaas over een dromerig jongetje die wanhopig probeert vast te houden aan de kleine dingen die het zware bestaan draaglijk maken.


Suzanne Wouda (1974, Kaatsheuvel) schreef altijd al verhalen, en is een groot fan van Thea Beckman. Zij schrijft dan ook zelf het liefst historische boeken.


ISBN 9789089672452 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren | april 2016
Leeftijd: 10+

© Marjo, 04 juni 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: