Rob Ruggenberg

Toon alleen recensies op Leestafel van Rob Ruggenberg in de categorie:
 

Slavenhaler Slavenhaler


 Wat een prachtig boek, jammer dat het uit is. Slavenhaler is de tweede historische jeugdroman van Rob Ruggenberg. In 2006 verscheen zijn debuut 'Het verraad van Waterdunen'. Dat boek ga ik zeker ook lezen.
 
Slavenhaler is het verhaal van Tyn en zijn halfzusje Obaa en speelt zich af in 1637-1638.
Het is het hartverscheurende verhaal van een jongen en een meisje die álles overhebben voor hun vrijheid staat op de flap, en dat klopt ook.

Tyn wist lang niet van het bestaan van Obaa af, pas op zijn sterfbed vertelde Tyn's vader over haar. Obaa was verwekt bij het negermeisje Heimwee, de toenmalige dienstmeid. Niemand mocht dat weten natuurlijk en Heimwee werd teruggestuurd naar Afrika. Daar overleed de moeder maar Obaa bleef in leven. Zij is even oud als Tyn.

Omdat Tyn geen enkele familie meer heeft besluit hij op zoek te gaan naar Obaa. Hij monstert aan op een schip van een slavenhandelaar, de driemaster de Roode Cameel, als jongste matroos. Het leven op het schip is zwaar maar wat Tyn niet weet is dat zijn halfzusje het veel zwaarder heeft.

Zij is altijd de vreemde eend in de bijt gebleven met haar gemengde bloed, ze was lichter van kleur dan haar dorpsgenoten en was lastig. Ze heeft van haar vader geen naam gekregen en iedereen noemt haar Obaa Huhini wat zoiets als zwerfster betekent. Ze wordt behandeld als een slaaf. Bovendien bezat ze het Oog en het Oor volgens de dorpelingen, wat niet veel goeds voorspelde. Na een voorval moet Obaa weg en ze wordt weggevoerd naar Nanom Pow Mu, een tovenaarsdorp, waar zij vermoedelijk geofferd zal worden aan de sasabonsam. De reis verloopt desastreus waardoor Obaa nog meer de naam krijgt dat zij het Oog en het Oor heeft. Uiteindelijk komt zij daar aan samen met Kofi, haar bewaker...

Ondertussen is Tyn gearriveerd in Afrika, aan de slavenkust en krijgt te horen dat Obaa dood is... Tyn is woedend, hij weet zeker dat zijn halfzusje vermoord is door de negers, en stopt met zoeken. Hij gaat mee met de schipper om slaven te kopen. Hij heeft zich de taal van de slaven een beetje eigen gemaakt en begint mee te doen aan de kwalijke praktijken van de slavenhandelaren, alles went...

"Tyn hoorde het sissen, hij voelde de hitte op zijn arm en een tel later rook hij het verbrande vlees. Het meisje gilde zo verschrikkelijk dat hij haar bijna losliet. [...]
Op de schouder van het meisje stonden, met roodgezwollen randen, de letters RC [...]
Even voelde Tyn schaamte over wat hij gedaan had. Maar toen dacht hij aan Obaa en herinnerde hij zich dat die negers zijn zusje hadden vermoord, alleen omdat ze lastig was - en toen kon hij weer verder."


En dan vindt hij Obaa! En dat heeft grote gevolgen voor hen beiden...
 
Het verhaal speelt zich afwisselend op zee en in Afrika en Brazilië af. Het zeeleven in die tijd was hard en genadeloos. Ook het leven in Afrika is niet gemakkelijk en wordt onverbloemd beschreven, met name het bijgeloof en de gevolgen daarvan. De slavenhandelaren waren geen lieverdjes, de slaven worden onmenselijk behandeld en de 'waar' kwam zelden voltallig aan. Velen stierven onderweg.

Obaa en Tyn zijn beiden sterke karakters en mooi neergezet door Rob Ruggenberg. Ondanks het keiharde leven van beide kinderen en de ontberingen die zij moeten ondergaan wordt het verhaal nergens gruwelijk, wel realistisch. Een prachtig indrukwekkend boek, lezen!

- Zie ook http://www.slavenhaler.nl Daar is allerlei achtergrondinformatie over dit verhaal te vinden. - 


ISBN 9045104229 | Hardcover | 304 pagina's | Querido Kinderboeken | 2007
Leeftijd: 12+

© Dettie, april 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Slavenhaler


Het boek begint met een proloog, waarin de verteller uitlegt hoe het kwam dat hij ging doen waar het boek over gaat... dan vertelt hij dat verhaal, waarbij hij deels in de huid van een ander kruipt, en in de epiloog vertelt hij hoe het kwam dat hij aan het schrijven ging.

Binnen het verhaal, dat zich afspeelt aan het eind van de zeventiende eeuw, zijn er drie delen, een speelt in Afrika, een op de oceaan, liever gezegd op het schip, en deel drie speelt in Brazilië, reisdoel van het schip.
Het is wel duidelijk dat het een complex verhaal is, maar het thema is er slechts één, en dat is slavernij.
In de zeventiende eeuw bloeide de handel in slaven en slavinnen. Mensen in Afrika waren zwart, en men zag hen niet als mensen, maar als 'kroesvee'. Het stond de blanken dus, vonden ze, volkomen vrij om hen te behandelen als vee, of nog erger.

Erger nog is dat Afrikaanse stammen leden van een andere stam ook zo bekeken, en dat ze dus als gevolg van onderlinge strijd en concurrentie elkaar 'uitleverden' aan de blanken, die hen 'kochten' met koperen voorwerpen en kralen, of wapens... Dan werden ze in een scheepsruim gegooid, en er werd nauwelijks naar om gekeken tijdens de reis naar (Zuid-)Amerika.
 
Dit alles vertelt Rob Ruggenberg, gezien door de ogen van een Nederlandse jongen, Tyn, die ontdekt dat zijn vader een kind had bij een slavin. Na de dood van zijn vader besluit hij op zoek te gaan naar die halfzus, de enige familie die hij heeft. Hij monstert aan op een schip dat naar Afrika vaart, en hij vindt het meisje, Obaa heet ze. Omdat een deel van het verhaal als het ware door Obaa verteld wordt, weten we intussen dat ze een temperamentvolle jongedame is, die ondanks dat ze door haar lichtere huid en ontbreken van oorlelletjes een buitenstaander is, zich goed weet te weren. Ze kan echter niet voorkomen dat ze als slavin op het schip waar Tyn op zit belandt, en dat schip vaart naar Brazilie. Tyn wil haar natuurlijk bevrijden, maar dat lukt zomaar niet...
 
Het is een spannend boek, waarin vooral tussen de regels door duidelijk wordt hoe ellendig het leven was voor Afrikanen. Terwijl je een meeslepend verhaal leest krijg je ook de gruwelijke feiten mee, zonder dat die overheersen.

Een verantwoord historisch avonturenverhaal.


ISBN 9045104229 | Hardcover | 304 pagina's | Querido Kinderboeken | 2007
Leeftijd: 12+

© Marjo, september 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: