Rindert Kromhout

Toon alleen recensies op Leestafel van Rindert Kromhout in de categorie:
Rindert Kromhout op internet:

 

Ik kom nooit meer  terug Ik kom nooit meer terug


Ik kom nooit meer terug!
Rindert Kromhout


Dit boek blijkt ooit een afscheidsboek geweest te zijn voor basisschoolverlaters. Grappig dat je dan een boek geeft waarin een jongen van huis wegloopt. Natuurlijk komt hij weer terug. Dat kan ik best verklappen, want het gaat niet om het einde, maar om het proces: de inzichten die hij opdoet bij de avonturen die hij meemaakt. Terwijl hij met zijn fiets wegrijdt van het ouderlijk huis overdenkt hij de reden van het weglopen.
Zijn jongere broertje Bennie eist alle aandacht op thuis, en vooral zijn moeder is overbezorgd voor dat ziekelijke joch, en zij eist van Mischa dat hij zichzelf maar redt. Aandacht is er niet meer voor hem. Er was een tijd dat hij dan nog zijn vader had: hij mocht in het duivenhok zitten als zijn vader met zijn hobby bezig was. Tot de dag dat Bennie dat ook wilde, en hun vader dat weigerde. Toen mocht Mischa ook niet meer. Vriendjes mogen niet komen spelen, hij moet Bennie met zijn speelgoed laten spelen, en zijn moeder heeft altijd hoofdpijn als hij wat vraagt. Hij is het kotsbeu. Hij gaat weg en komt nooit meer terug.
Nu kiest hij niet de meest ideale dag uit: het miezert en hij wordt er toch wel nat van. Maar hij merkt het nauwelijks, want het lijkt wel of hij alleen maar aardige mensen ontmoet: Jolanda en haar vader; Jannie eigenaresse van een friteszaak.
De gesprekjes met hen verhelderen zijn gedachten, en Jolanda's vader wijst hem op ene mogelijke oplossing van alles. Want ja, hij moet toch terug. Hij was dan wel op weg naar een geliefde tante, maar hij beseft best dat zij niet voor hem mag en kan zorgen.

Je zit als lezer in het hoofd van Mischa, beleeft zijn avonturen mee, en volgt zijn gedachtegang. Je kunt de andere personages dan ook maar alleen door zijn ogen zien en beoordelen. Dat zou je eenzijdig kunnen noemen, maar ik vind dat het in dit verhaal goed werkt. Het is immers het probleem van de jongen zelf, zoals hij dat beleeft, en zoals hij dat misschien oplost.

Er staan tekeningen in van Sylvia Weve. Een beetje sombere tekeningen. Ook de omslag is grijzig, en somber. Een donkere figuur fietst onder een donkere wolk, een letterlijke en figuurlijke weergave van het verhaal. Niet iets dat een jongen lezer echt zal trekken, maar het past er bij. Het is immers een zware beslissing die Mischa neemt, en zijn gevoelens zijn somber.


ISBN 9073235820 | Hardcover | 107 pagina's | Uitgeverij Leopold | mei 2003
Leeftijd 10-12 jaar

© Marjo, 16 mei 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: