Peter Nys

Toon alleen recensies op Leestafel van Peter Nys in de categorie:
Peter Nys op internet:

 

Trilogie Wentelwereld 3: Mammoth Trilogie Wentelwereld 3: Mammoth


‘Freek is inderdaad de enige hoop voor onze wereld, maar hij heeft nog een lange weg te gaan voor hij die op zich kan nemen. In de tussentijd mag hem niets overkomen of die hoop is verloren!’

In deel een van de trilogie Wentelwereld hebben we Freek Holtrust leren kennen, de mens uit onze wereld die onverhoeds belandt in een wereld die voor hem onbekend is. Hij blijkt degene te zijn die de wereld moet redden: de wrede zwarte magiër Panoleon, doorgaans Nachtheer of Zwarte Kraai genoemd, wil alles dat behoort tot Wentelwereld vernietigen, mens, dier en goederen.
In deel een en twee hebben we kennis kunnen maken met de medestanders van Freek, als ook met zijn geduchte tegenstanders. Daaronder zijn behalve mensen ook veel andersoortige wezens, in allerlei variaties.

Als deel drie begint ligt Freek nog in coma. De goede magiër, Maesius, beseft dat er nog maar één redmiddel is, de jongen verzwakt steeds meer. Ax, het meisje dat zo langzamerhand de geliefde van Freek is geworden, moet ook gaan slapen en de droom van Freek binnengaan, hem mee terugnemen.
Gelukkig voor hen is er verderop in het land nog een magiër, Ishtar Paduashan. Zij voelt dat er iets fout gaat en stuurt ook iemand om de twee jonge mensen te helpen. Dan lukt het: Freek is terug. Maar hij moet zijn magie nog terugvinden en de nachtheer, die zich meester heeft gemaakt van het lichaam van sjah Hedith Sjah Malik probeert daar van te profiteren. Zij zijn de twee die de uiteindelijke strijd zullen moeten aangaan: Freek en de nachtheer.  Maar Freek heeft nog een zwakke plek: Ax...

De trilogie Wentelwereld is een spannende fantasytrilogie. Helaas heb ik het tweede deel niet gelezen en soms mis ik informatie. Maar met wat ik weet uit het eerste deel heb ik natuurlijk wel de basis om deel drie te kunnen volgen. En vaak is ook uit de context op te maken met wat voor wezens we te maken hebben. Als er een ‘chow’ opduikt wordt snel genoeg duidelijk wat het is, en wat Freek met het wezen te maken had en heeft.

Heel veel elementen in deze boeken zijn vervormingen van onze eigen wereld, ook de namen. En voor een beetje sappigheid is er de romantiek. Freek en Ax groeien nader tot elkaar. In beide kampen zijn spionnen aanwezig, en kunnen mens en dier van inzicht veranderen. Zo blijft het verhaal levendig. Gelukkig overdrijft Peter Nys niet, hij zorgt er goed voor dat het geen warboel wordt. Zelfs zonder de kennis van deel twee!


ISBN 9789044826395 | Paperback | 408 pagina's | Clavis Uitgeverij | november 2015
Leeftijd: 12+

© Marjo, 23 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: