Paula King

Toon alleen recensies op Leestafel van Paula King in de categorie:
Paula King op internet:
 

Tephran 1: Het geheim van de vulkaan Tephran 1: Het geheim van de vulkaan


Tephran is een vulkaaneiland, ergens in de oceaan, waar drie volkeren vreedzaam hun eigen bestaan leiden. De oudste bewoners zijn de Karonquin, die diep in de krater van de vulkaan wonen en zich niet bemoeien met de andere eilandbewoners. Helaas voor hen is een van de andere volkeren van plan zich wel met hèn te bemoeien, omdat zij hun geheimzinnige kracht, het Blauwe Licht, willen hebben. Die onverlaten zijn de Wikkadons, blanke mensen (natuurlijk!).

Deze blanken komen er niet zo best van af in het verhaal. Zij hebben namelijk ook al toen zij aankwamen op het eiland de autochtone bevolking, de Tephranen, geknecht. Nu is de stand van zaken zo dat de blanken in de stad rijk zijn en genieten van alle luxe die ze maar willen, terwijl zij de Tephranen als bedienden gebruiken. Die wonen in dorpen die niet eens op de kaart staan, vaak in zeer armoedige huizen. Spullen hebben ze nauwelijks en ze mogen blij zijn als ze fatsoenlijk te eten hebben.

De Wikkadons willen meer en toen zij eenmaal ontdekten dat er een raar volkje van kleine mensjes in de krater woonde, die een bijzondere kracht hadden, werd het eiland opgedeeld. De berghelling van de vulkaan was verboden gebied, gescheiden van het vlakker eilandgedeelte door Het Grote Groene Hek. Daarachter bevond zich een onderzoekscentrum, waar ze hun best deden het Blauwe Licht te stelen. Natuurlijk noemen ze het niet zo...

Tara is een Tephraans meisje, die met haar ouders en vier broers in een armzalig onderkomen woont. Zij moeten allemaal hard werken om het hoofd boven water te houden. Maar op zondag trekt Tara op met haar vrienden, de ‘geheime zeven’; Veder, die een voorspellende gave heeft; Pert en Johrt, twee broers; Jawalla, een voorzichtig meisje, en Karam, die vaak niet kan vanwege zijn ouders en Harlo, die stiekem verliefd is op Tara. Iedere zondag gaan ze naar de vulkaanhelling waar ze een boomhut hebben gebouwd. Dat is verboden, het is aan de andere kant van het Grote Groene Hek.

Op een dag ontmoeten ze daar een Wikkadon: Dado. Dat is de zoon van de secretaris van de minister van Orde, en ook hij is in overtreding.
Maar daar trekken ze zich weinig van aan, zelfs niet al de Centrale Autoriteit bij Tara thuis huiszoeking doet. Want op een dag vinden ze een grot, en daar worden ze ‘besmet’ met blauw licht. Door hun ontmoetingen met Karonquins en een kluizenaar die in de bossen woont, leren ze langzaam hun nieuwe kracht te ontwikkelen. En ze leren over de geschiedenis van het eiland, over het gevaar dat het kleine volkje bedreigt.  En als Tara en Dado degenen blijken te zijn die een stokje moeten steken voor de snode plannen van de Wikkadon, ontvouwt zich een spannend avontuur, dat naast fantasy, ook moderne elementen bevat.

De achtergrond lijkt op de situatie van de slavernij. Uitbuiting van andere volkeren is een thema naast kinderarbeid. Het boek heeft twee delen, waarvan het eerste deel redelijk vernieuwend en spannend is, maar helaas zakt dat in het tweede deel weg. Dan zijn de kinderen op een missie, en je weet als lezer al dat die missie gaat slagen. Gelukkig komen er in dat tweede deel veel humoristische situaties voor.

Fons Burger, schrijver, journalist en muzikant, werd geboren in 1952 in Nederland. In de jaren zeventig was hij oorlogsverslaggever in landen als Vietnam, Nicaragua, El Salvador en Irak. In Nederland publiceerde hij de roman “Vrouwen” en de thriller “De Martelaren van Lot”. Samen met zijn vrouw Jacqui Burger schreef hij een bestseller serie boeken met de titel “52 simpele manieren om de wereld te veranderen”.
Fons Burger schrijft onder de naam Paula King ´Tephran´, een fantasy-serie voor (jong)volwassenen.


ISBN 9789490077082 | Hardcover | 280 pagina's | Dif Books Uitgevers | september 2011
Leeftijd: 10+

© Marjo, 07 juli 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: