Paul Biegel

Toon alleen recensies op Leestafel van Paul Biegel in de categorie:
Paul Biegel op internet:
 

Swing Swing


Kinderboekenweekgeschenk van het jaar 2000

Paul Biegel ken ik van zijn sprookjesachtige verhalen, dus verwachtte ik nu ook zo'n verhaal met vreemde wezens en bijzondere gebeurtenissen. Het verhaal van Joshua een kleine jongen die op een eiland in het Victoriameer woont, is niet sprookjesachtig, maar wel bijzonder, want hij blijkt heel mooi trompet te kunnen spelen. Zomaar, zonder les. Het wonderschone geluid van zijn instrument klinkt heel ver en hij trekt de aandacht van mensen op de oever. Hij wordt van zijn eiland gehaald, vaart met mannen mee in de boot. Het meisje Teri vertrouwt het niet en gaat ongemerkt mee.
Dat blijkt Joshua's redding, want hij is een beetje simpel, hij denkt alleen maar aan blazen op zijn trompet en mensen blij maken met zijn muziek.


'Morgen?' vroeg Joshua. 'Wat is toch morgen? Het is altijd vandaag!'

Hem overkomen allerlei dingen die slecht hadden kunnen aflopen - 'het was de akeligste vandaag die hij ooit had meegemaakt' - als Teri er niet geweest was om over hem te waken. Samen beleven ze avonturen die hen in verwarring brengen. Terechtkomen in een drukke stad als Khartoum is al een schok voor de twee dorpelingen, maar ze zien ook nog Cairo, en zelfs Amerika. Joshua blijft gewoon blazen, en Teri blijft haar best doen om hem mee naar huis te krijgen.

Mensen blijven staan als ze de jongen op zijn trompet horen. Dat leidt tot jaloezie en hebzucht. Momi steelt de trompet, maar hij heeft natuurlijk niet de gave die Joshua heeft. Hij verkoopt hem weer op de bazaar waar de kinderen hem terugvinden. Maar de taal van de Arabieren 'ghalass, ghalass verstaan de kinderen niet, en ''mgongo mgongo', hun taal wordt niet begrepen door de verkoper, die immers niet weet dat de trompet van Joshua is. En dan komen de Amerikanen met hun 'knauwauwwing' en nemen de trompet mee!

Een mooi verhaal over de avonturen rondom de Nijl, over de taalverschillen en over hebzucht.


ISBN 9059650050 | Hardcover | 92 pagina's | Stichting CPNB | 2000
Leeftijd: 10+

© Marjo, 09 februari 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: