Nele Neuhaus

Toon alleen recensies op Leestafel van Nele Neuhaus in de categorie:
Nele Neuhaus op internet:
 

De beslissende zomer De beslissende zomer
Elena, een leven voor paarden: Deel 2


Elena is een dertienjarig meisje dat leeft voor paarden. Ze heeft ook een eigen paard, maar omdat ze is opgegroeid in de manege van haar vader is de handel in paarden haar met de paplepel ingegoten. Niet dat ze haar paard Fritzi zomaar zou verkopen, maar ze is niet echt eenkennig, in de zin dat Fritzi het enige paard is waar ze voor gaat. Ze berijdt ook andere paarden en vindt het niet erg als iemand anders op haar paard rijdt.
In het eerste deel hebben we kunnen lezen hoe zij het paard na zijn ongeluk weer op de been heeft geholpen en met hem is gaan springen, waar het dier een natuurtalent voor bleek te hebben. Haar trainer was Tim, de zoon van haar ouders vijand, de concurrerende rijschoolhouder. Het moest allemaal in het geheim gebeuren, alleen Elena’s vriendin en de man bij wie ze trainen weten er van.

Ook in dit tweede deel blijven hun ontmoetingen stiekem. Op school en bij wedstrijden proberen ze elkaar af en toe te spreken. Maar net als Tim zit ook Elena’s oudere broer bij de meisjes op school, en het ontgaat Christian niet dat er iets broeit tussen hen. Voorlopig blijft het bij pesten, maar het is wel duidelijk dat Tim zich niet kan laten zien op de Merelhof.

Dit tweede deel begint met het verhaal van een diefstal. Op een andere manege worden dure rijpaarden ontvoerd.
Na deze proloog vallen we in het dagelijkse leven van Elena, op de manege en op school. Haar verliefdheid, jaloezie van een meisje dat haar paarden stalt op de Merelhof, en de problemen waar Merelhof mee te kampen heeft: de manege van Tims vader is namelijk veel moderner en trekt de klanten bij Merelhof weg!
Het leven zit echter vol verrassingen: fijne en vervelende. Als Christian op het wedstrijdterrein omver gereden dreigt te worden door een paardentrailer, en Tim degene is die hem redt, lijkt er toenadering te komen tussen de jongens. En natuurlijk zijn Christians ouders ook reuze blij! Maar Tims vader is nog steeds absoluut tegen iedere toenadering. En het gaat nog steeds slecht met de Merelhof.

Als de ouders van Christian en Elena er een paar dagen tussen uit gaan voor een korte vakantie, gebeurt er iets vreselijks: Fritzi wordt gestolen! Natuurlijk zoekt Elena hulp en vraagt ook Tim. Ze schakelen de politie in, maar voor dat die er is! En de dieven ontsnappen! En zo ondernemen de jongelui een gevaarlijke actie. Kunnen ze Fritzi redden? En misschien al die andere paarden die gestolen zijn? En wie is de paardendief?

Moet je een paardenmeisje zijn om dit boek te kunnen waarderen? Bij het eerste deel maakte het niet zo veel uit, maar in dit tweede boek worden veel wedstrijden gereden en die worden vrij gedetailleerd verteld. Het verhaal daaromheen blijft een verhaal zoals je dat in een jeugdboek kunt verwachten: verliefdheid, jaloezie, en een spannende situatie.

Nele Neuhaus werd als Cornelia Löwenberg geboren in 1967. De auteur is bekend van haar thrillers voor volwassenen, waarvan er wereldwijd inmiddels miljoenen exemplaren zijn verkocht. Naast het schrijven van thrillers voor volwassenen schrijft Nele Neuhaus ook jeugdboeken over haar eigen passie: paarden. Zelf rijdt ze ook paard en ze schrijft jeugdboeken die ze zelf als kind graag gelezen zou hebben. De reeks Charlottes droompaard is een serie voor kinderen vanaf 10 jaar. Elena, een leven voor paarden is reeks jeugdboeken, geschreven voor de jeugd vanaf 12 jaar.


ISBN 9789025113520 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Holland | november 2016
Vertaald uit het Duits door Leny van Grootel | Leeftijd: 12+

© Marjo, 23 februari 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer: