Martine Letterie

Toon alleen recensies op Leestafel van Martine Letterie in de categorie:
Martine Letterie op internet:
 

Bommen op ons huis Bommen op ons huis


Dit boek is er een uit de serie 'Vergeten Oorlog'.  Dat is een project dat de jeugd wil vertellen over bepaalde aspecten van de tweede wereldoorlog die niet of nauwelijks aan bod komen in jeugdboeken. Martine Letterie schrijft over het bombardement op Rotterdam, en plakt er meteen nog wat andere dingen bij.  Rotterdam werd gebombardeerd op 14 mei 1940, maar wie weet nog dat op 17 mei ook Middelburg platgegooid werd? Na Rotterdam had  Nederland gecapituleerd, met uitzondering van Zeeland, omdat daar het Franse leger nog standhield. Na de 17e mei niet meer.

De hoofdpersoon is de elfjarige Fien. Zij woont met ouders en broertje in Rotterdam, als de eerste bommenwerpers overvliegen. Aanvankelijk vindt  ze dat reuze spannend, ze gaat zelfs op het dak staan kijken ( schijnen Rotterdammers ook gedaan te hebben). Daar voegt een vriendje zich bij haar, David. En David vindt het helemaal niet leuk. Als hij vertelt waarom niet, bekruipt Fien enige schaamte. Ze wist dat allemaal niet: dat David en zijn vader gevlucht zijn uit Duitsland, ja, maar waarom precies, dat wist ze niet. Davids moeder was omgekomen bij de schermutselingen in Duitsland, en zijn vader, een geleerde, kon in Nederland niet zijn beroep uitoefenen en zakte steeds verder weg in lethargie. Nu moeten ze opnieuw vluchten, zegt David.
Zonder het hun ouders te vertellen gaan de twee kinderen naar de haven, kijken of er een boot vertrekt naar Engeland, dan kunnen David en zijn vader mee.  Maar daar zien ze hoe Duitse soldaten met waterhelikopters aankomen, en hoe een agent doodgeschoten wordt, en ze rennen naar huis.  Nu heeft Fiens moeder een zus in Middelburg, dus daar moeten de twee maar heen, dat is al een eind op weg naar Engeland, zegt Fien. Voor hij kan vertrekken, heeft evenwel zijn vader het heft in eigen handen genomen. David vertrekt alleen.
En dan vallen de bommen... Fien is bij een vriendinnetje, en ziet hoe haar huis gewoon weg is. Maar waar zijn haar moeder en Rob? En haar vader, die werkt in de binnenstad, hoe is het met hem? Er volgen spannende dagen, eindigend in Koudekerke.

Martine Letterie heeft een spannend verhaal geschreven rondom dramatische gebeurtenissen. Ze verhult niets van wat er allemaal gebeurde maar  scherpt  ook het akelige niet aan. Door de nadruk te leggen op een jong meisje dat erg moedig is en dat haar hoofd er bij houdt, blijft de  verschrikking van de oorlog - gelukkig - een beetje op afstand. Het lijkt ondenkbaar in deze huidige tijd dat een jongen en een meisje van die leeftijd samen op een fiets door Zeeland rijden, maar dat de tijden anders waren, daar gaat het juist om in dit boek om dat duidelijk te maken.
Prima boek in begrijpelijke taal, - eventueel moeilijke begrippen worden uitgelegd.
Prima project ook, leerkrachten zouden hier allemaal mee aan de slag moeten.


http://www.vergetenoorlog.nl/


ISBN 9789025853259 | Hardcover | 118 pagina's | Uitgeverij Leopold | maart 2009

© Marjo, 22 juni 2010


Lees de reacties op het forum en/of reageer: