Lieneke Dijkzeul

Toon alleen recensies op Leestafel van Lieneke Dijkzeul in de categorie:
Lieneke Dijkzeul op internet:
 

De overwintering op Nova Zembla De overwintering op Nova Zembla


In 1596 vaart  stuurman Willem Barents uit onder leiding van schipper Jacob van Heemskerk. Het is Barents’ derde poging om via de noordelijke kaap China te bereiken, het land waarvan men grote verwachtingen heeft wat de handel betreft. De twee boten -  de andere boot vaart onder leiding van Jan Corneliszoon Rijp -  bereiken land, dat hij het Nieuwe Land noemt, en dat nu bekend is onder de naam Spitsbergen. Bij Bereneiland krijgen de schippers onenigheid en scheiden hun wegen.
Rijp gaat westwaarts en Barents vaart verder naar het noorden, waar hij er wel in slaagt om de noordelijke kaap van Nova Zembla te varen, maar dan vast komt te zitten in het ijs.

Er is geen uitweg mogelijk. Het enige geluk dat ze hebben is dat ze een eind verderop langs de kust stapels aangespoelde bomen vinden. Ze besluiten daarmee een huis te bouwen: ‘Het Behouden Huys’. In barre winterse omstandigheden moeten ze zich in leven zien te houden, waarbij hun vingers en tenen bevriezen, ze met ijsberen moeten vechten, en de hoeveelheid hout en  mondvoorraad langzaam opraakt. De mannen lijden aan scheurbuik, en hun krachten nemen snel af.
Na tien lange maanden grijpen ze de eerste mogelijkheid aan om met twee boten  - het schip is dusdanig beschadigd dat ze er niet mee uit kunnen varen -  terug te varen. Dat verloopt niet zonder de nodige problemen, en als ze in Amsterdam aankomen (eigenlijk Maassluis, het laatste stukje gaat over land) zijn ze niet meer met zeventien man.

Lieneke Dijkzeul nam de vrijheid om op basis van het logboek van een van de opvarenden, Gerrit de Veer, een verhaal te schrijven vanuit het gezichtspunt van de twee jongste bemanningsleden, de scheepsmaatjes Laurens Willemsz en Jan Fransz van Haarlem.
Al is de invulling van de reis geromantiseerd, de feiten omtrent de reis en de ontberingen kloppen. Het verhaal, al vaak beschreven en ook verfilmd, is nu beschikbaar voor jongeren.
En al ken ik het verhaal onderhand wel, het blijft een aangrijpend relaas.


ISBN 9789047704003 | Paperback | 236 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2011
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 06 februari 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: