Lene Kaaberbøl

Toon alleen recensies op Leestafel van Lene Kaaberbøl in de categorie:
Lene Kaaberbøl op internet:
 

De dochter van de WaarZienster De dochter van de WaarZienster
De kronieken van de zieneres: Deel 1


Alleen al om de titel moest ik dit boek toch lezen, want wat is nu een WaarZienster?? Ik heb even gedacht dat het iets Vlaams was, maar de schrijfster is Deens... Al lezende kom je er natuurlijk al heel snel achter, Dina en haar moeder hebben een gave: als zij iemand in de ogen kijken, dan zien zij de ziel, de ware aard, van die persoon. Maar de persoon die aangekeken wordt gaat zich vreselijk schamen, als ze geconfronteerd worden met hun "slechte" daden... Daarom wordt Dina gemeden, vrienden heeft ze niet.

Haar moeder wordt regelmatig geraadpleegd, zij kan immers de waarheid achterhalen. Als de oude vorst, zijn zwangere schoondochter en haar vierjarig zoontje vermoord worden, wordt Nicodemus, de jongste zoon van de vorst, verdacht. Hij is stomdronken en onder het bloed aangetroffen op de plaats van de misdaad. Maar hij ontkent ten stelligste.

De moeder van Dina moet naar de stad, en komt maar niet terug. Dan verschijnt Drakan, de onwettige zoon van de vorst, om Dina te halen. Drakan kan de ziensters zonder problemen in de ogen kijken, hij drinkt drakenbloed, wat is dat voor een man?

Omdat Dina's moeder de jongen Nicodemus niet schuldig wil verklaren, zet Drakan haar onder druk, door ook Dina op te sluiten. Dat hij haar opsluit bij Nicodemus is niet zo'n goede zet, want ze weten te ontsnappen... langs draken en bewakers bereiken ze een veilige schuilplaats. Maar dan wil Drakan Dina's moeder in het openbaar aan zijn draken voeren.

Het is een spannend fantasyverhaal, het enige minpuntje is dat het soms een tikje langdradig is, maar er zit van alles in dat de lezer geboeid houdt. En de mogelijkheid voor een vervolg is duidelijk open gehouden, dus wie weet?

Dit boek is in 2007 opnieuw uitgebracht onder de titel De gave van Dina


ISBN 9789058771292 | Hardcover | 189 pagina's | Clavis Uitgeverij | augustus 2002
Vertaald door Bernadette Custers | Leeftijd: 10+

© Marjo, juli 2005


Lees de reacties op het forum en/of reageer: