Kees Opmeer

 

Onzichtbaar Onzichtbaar


Robin wordt zo gepest door Jenne dat ze het liefst onzichtbaar zou willen zijn. Maar dat is ze niet en Jenne grijpt iedere kans aan die er is om Robin te voor gek te zetten of te treiteren.  Robin is namelijk heel stil en maakt nauwelijks contact met haar klasgenoten, bovendien draagt ze rare kleren vindt Jenne.
Op een dag, tijdens de schoolpauze, pest Jenne Robin weer en ze is het zo enorm zat, ze pakt haar fiets en gaat naar huis, denkt iedereen.
Maar Robin is volgens haar moeder nooit thuisgekomen. Als dan ook nog haar regenjas bij de parkeerplaats gevonden wordt, begrijpt iedereen dat er iets helemaal niet klopt.

Jenne knijpt hem flink. Is het echt zijn schuld dat ze weg is? Volgens de kaart die hij toegestuurd kreeg met daarop een klassenfoto waarop Robins hoofd is weggekrast wel. Jouw schuld! staat er met grote letters op geschreven.
En dan ontvangt hij een mail van Robin...

In het spannende verhaal dat volgt, leren we de achtergrond van Robin en Jenne kennen. Beide kinderen hebben het thuis niet makkelijk. Robin draagt zorg voor een zieke moeder, Jenne heeft een erg akelige broer die elke keer heel vervelende dingen uitgehaald heeft.

Jenne krijgt overigens op school nu een koekje van eigen deeg, niemand kijkt meer naar hem om, het is immers zijn schuld dat Robin weg is.
Hij leert hoe vervelend dat negeren voelt. Maar nu blijkt ook dat Jenne helemaal niet zo'n akelige jongen is. Hij maakt zich flink zorgen om Robin maar ook om haar moeder, die nu alles alleen moet doen.
Natuurlijk weet Robin niets van de huiselijke omstandigheden bij Jenne, anders was ze waarschijnlijk wel wat milder geweest, maar het kan ook niet echt kwaad wat ze doet. Jenne leert er veel van.
Maar Robin leert ook, ze merkt dat ze soms dingen niet zo goed inschat en mensen vertrouwt die dat vertrouwen niet verdienen. Daardoor kan ze later beter kijken naar Jenne. Misschien is die Jenne zo slecht nog niet...

Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde verhalen van twee kinderen die in gelijksoortige omstandigheden opgroeiden. Met een beetje fantasie erbij heeft Kees Opmeer er één boek van gemaakt. Het verhaal is spannend en ondanks de problemen soms ook om te lachen.
Achter in het boek staan allerlei vragen die je steeds na een aantal hoofdstukken kunt bespreken of behandelen. De vragen gaan vaak over de situatie waarin Jenne en Robin zich bevinden en wat jij bijvoorbeeld in zo'n situatie zou doen, of hoe Jenne en Robin zich volgens jou zouden moeten voelen na een gebeurtenis. De vragen geven een mooie gelegenheid om dergelijke ervaringen en gevoelens bespreekbaar maken.
Een erg mooi en invoelend verhaal over twee kinderen die wel willen maar moeten roeien met de riemen die ze hebben. Gelukkig weten ze er toch veel van te maken!

Dit boek is een boek uit de Villa Alfabet Rood serie met 'realistisch' als toevoeging.
Er zijn in Villa Alfabet drie niveau's; eenvoudig, gemiddeld, uitdagend.


ISBN 9789043703673 | Hardcover | 136 pagina's | Uitgeverij Maretak | juli 2010
Leeftijd: 10+ | AVI M7

© Dettie, 25 december 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: