Jorien de Bruijn

Toon alleen recensies op Leestafel van Jorien de Bruijn in de categorie:
Jorien de Bruijn op internet:
 

Baas boven baas Baas boven baas


Jet en Luuk zijn dolgelukkig als hun zoon geboren is. Hij is zo mooi en geweldig, hij is hun kleine prinsje en ze noemen hem dan ook Roy. (koning)

Maar van het begin af aan eist Roy de aandacht. Hij is een huilbaby en Jet, die het gebrul niet aan kon horen, ging midden in de nacht maar wandelen met hem, elke nacht weer. Ze noemden hem ‘Brullie’ als er niemand bij was. Dat gebrul hield op gegeven moment wel op maar toen begon Roy te stampvoeten als hij zijn zin niet kreeg. Ook dat konden Jet en Luuk niet aanzien en zo kreeg Roy altijd alles wat hij wilde.

Het huis lag vol met speelgoed waar nauwelijks mee gespeeld was. Roy’s ouders kregen het al benauwd als een buurkind iets nieuws had gekregen, ze wisten dat hun zoon dat dan ook wilde hebben maar… wel een mooier en beter exemplaar. Het werd zelfs zo erg dat ze in de financiële problemen kwamen. Al het geld ging op aan de wensen van Roy. Ze moeten zelfs hun hobby's opgeven... Het kon zo niet langer, er moest iets gebeuren, maar wat?

Jet en Luuk werden iedere keer zo naar als ze Roy teleur moesten stellen maar Roy eiste en eiste, ze konden gewoonweg niet tegen hem op. Totdat Jet in contact komt met Viti, de vrouw van Henk, de voetballer van het concurrerende voetbalteam. Opeens vertelt Jet het hele verhaal aan Viti en zij weet de oplossing. Henk zou wel wat kunnen doen aan het gedrag van Roy… Aanvankelijk lijkt dat ook zo, maar is Henk wel de juiste persoon? Jet en Luuk beginnen erg te twijfelen als ze heel vreemde dingen opmerken…

Dit is het tweede boek van Jorien de Bruin. Haar vorige boek De volle villa was al erg aangenaam om te lezen maar dit boek is beter. In De volle villa ging het, evenals in dit boek, ook over problemen in een gezin die op een grappige en toch meevoelende manier opgelost werden. Hoewel het over andere onderwerpen gaat blijft ook hier een sociaal gevoel de rode draad.

Natuurlijk erger je je aan de verwende Roy en de verregaande toegevendheid van Jet en Luuk. Maar Jorien de Bruin heeft het zo gebracht dat je het wel kan begrijpen. Er is geen belerende toon. Ook het verhaal van Henk, die toch vreemde en onprettige dingen doet, is met gevoel gebracht. Als je het boek uit hebt denk je niet over hem als een rotzak, eerder zie je hem als iemand die ook maar wat probeert en geaccepteerd wil worden. Hoewel hij dingen doet die echt niet kunnen.

Het verhaal wordt met de nodige humor gebracht en is mooi afgerond, ik heb het met veel plezier gelezen.


ISBN 9789046804575 | Hardcover | 221 pagina's | Nieuw Amsterdam | februari 2009
Leeftijd: 10+

© Dettie, 25 maart 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: