Harm de Jonge

Toon alleen recensies op Leestafel van Harm de Jonge in de categorie:
Harm de Jonge op internet:
 

Tjibbe Tjabbes' wereldreis Tjibbe Tjabbes' wereldreis


Met oorspronkelijke tekeningen en schilderwerken van Fiel Venius
Harm de Jonge

Natuurlijk is het pure fictie, maar het lijkt alsof er een kern van waarheid in schuilt: in 1991 wordt voor de kust van Borneo een wrak van een schip gevonden. ‘De Griffioen’ heette het.
Dat schip was een fregat uit Enkhuizen, dat in 1774 onder gezag van kapitein Horzelkaak vertrok, en waar nooit meer iets Van vernomen werd. In een lucht- en waterdicht kistje worden papieren teruggevonden: een ‘Journael’ van een opvarende: Tjibbe Tjabbes. En nog een boek datr hij schreef over de dieren die hij tegenkwam: ’Het handtboeck  Uijtsonderlijkcke Beesten van het Aertrijck’.
Met behulp van deze twee geschriften is het verhaal van de reis van de Griffioen gereconstrueerd.
Hoe Tjibbe een geleerde, maar niet onomstreden, professor werd in Leiden:

‘Het is toch maar onze prefesser, hè. Weet je dat hij zeven talen spreekt?’
‘En hij kan dieren fokken die niet bestaan, Jules.’
‘Allejee, man, wat zeg je me nou? Heeft hij misschien ook jou gefokt!’


Hoe twee rijke koopmannen hem vroegen een reis om de wereld te gaan maken om dieren te  ‘verzamelen’ voor een nieuw te bouwen Ark.
En dan de reis vol met fantastische avonturen. Natuurlijk veel buitenissige dieren, maar ook mensen kwam hij tegen op zijn reis. Wie kijkt op Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=TPjQTcbAkyI) krijgt een idee.
We leren pantsergloepen kennen, olifantsvogels en levensgevaarlijke zeilsnijders, waarbij de vraag rijst hoe je dat moet doen in een Ark: het ene dier eet het andere om te kunnen leven, maar ze hebben wel allemaal recht op leven.

Het kan haast niet serieus bedoeld zijn, maar wordt wel zo gepresenteerd. Met foto’s, tekeningen, wetenschappelijke beschrijvingen en allerlei feiten om het nog geloofaardiger te maken. Dat klopt allemaal, en het is allemaal prachtig. Maar omdat het zo sterk overdreven en duidelijk onmogelijk is, wordt het moeilijk het boek te waarderen. Om af en toe in te bladeren en stukjes te lezen, en vooral te genieten van de prachtige illustraties is dit heel mooi. Maar ik betwijfel of jonge lezers dit echt uit zullen lezen.


ISBN 9789047504122 | Hardcover | 134 pagina's | Uitgeverij Van Goor | mei 2008
Illustrator: Fiel van der Veen Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 26 november 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: