Gerard Sonnemans
In het hol van de leeuw
De tijd van wereldoorlogen 1900-1950: Anne Frank, de jodenvervolging
Thuis moet hij ook al uitkijken. Niet dat zijn ouders zo strikt zijn, maar ook zij zijn waakzaam. Wolfgangs oudere zus is namelijk ontzettend pro-Hitler. Zij is in staat om haar eigen familie aan te geven als ze iets verkeerds zeggen.
Wolfgang vindt het leven maar moeilijk: ze hebben twee Poolse meisjes op de boerderij waar ze wonen, en die zijn blijkbaar niets waard. Maar het zijn toch gewoon meisjes? En die Nederlandse arbeider, Pieter? Daar is toch ook niets mis mee? Maar Pieter praat nooit over thuis.
En het einde van de oorlog nadert. Maar dat weet Wolfgang natuurlijk niet. De berichten spreken elkaar tegen. Het Duitse leger zou onoverwinnelijk zijn. Maar de Amerikanen komen wel! En wat er aan het Russische front gebeurd? De een zegt dat het de Russen zijn die gemeen en hardvochtig zijn, de ander beschuldigt juist de Duitsers van wandaden.
Wolfgang gaat gewoon naar school, en trekt vaak met Pieter op. Ze werken samen op het land. Pieter kan er helemaal niks van. Op een dag zijn de Poolse meisjes verdwenen. En komt een van de jongens van de Hitlerjugend volledig over zijn toeren terug van het front. En dan wordt de laatste oproep gedaan: alle jongens en mannen, ook zij die tot dan toe gevrijwaard waren, moeten het leger in…
Een verhaal waarin verteld wordt over het leven aan de andere kant van de grens. Het leven van de vijand. Waar natuurlijk ook niet iedereen slecht was. Er komt van alles aan bod.
De ondertitel is een beetje vreemd: ‘Anne Frank, de jodenvervolging’. Maar ook dat losse eindje wordt opgelost.
Dit boek maakt deel uit van de serie 'Terugblikken'*, vijftig leesboeken die elk een aspect behandelen uit de Nederlandse geschiedeniscanon. Het boekje sluit af met wat achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog.
ISBN 9789053001974 | Hardcover | 119 pagina's | Delubas Educatieve Uitgeverij | juni 2012
Illustraties van Walter Donker | Leeftijd: 10+
© Marjo, 26 september 2016