Gerard Sonnemans

Toon alleen recensies op Leestafel van Gerard Sonnemans in de categorie:
  Categorie: Recensies 10-12jr

De geest van Beaumont De geest van Beaumont


Emma kijkt er naar uit: vier lange heerlijke weken vakantie in hun huis in Beaumont, een dorp vlak bij Limoges, in midden Frankrijk. Na de lange reis is ze blij dat ze de auto uit kan. Haar twee broers Steven en zelfs de af en toe recalcitrante Thomas zijn het helemaal met haar eens. Ze willen meteen er op uit om te zien hoe het er bij staat na hun laatste verblijf hier. Want hier kunnen ze zich uitleven: hutten bouwen in het hooi, dwalen door de weilanden, en... pruimen plukken. Daar hoort dan wel weer bij dat ze mee moeten helpen daar jam van te maken, maar ze vinden het ook heel lekker om daar thuis in Nederland van te genieten.
Dit jaar is er een extraatje: ze sluiten vriendschap met een Franse buurjongen, Georges. De taalbarrière valt wel mee, ze redden zich prima in het Engels.

Beaumont is erg klein, behalve een paar huizen is er een kasteel. Met een echte kasteelheer. Maar die man kunnen ze maar beter uit de weg gaan, hij wil geen indringers op zijn land. Georges en Thomas willen die norse man eens een lesje leren en Emma en Steven doen mee.

Naast al dit vakantieplezier en kattenkwaad is er evenwel ook iets wat Emma minder leuk vindt.  ’s Nachts droomt Emma van een geest, en al snel is ze er van overtuigd dat die blauwe verschijning naast haar bed echt is. Ze ziet écht een geest! Maar die bestaan toch niet. Het komt vast door al de enge spookverhalen die haar vader zo graag vertelt.

Als je de omslag ziet en ook tevoren de trailer hebt bekeken, dan valt het griezelaspect van het verhaal eigenlijk wel mee. Emma is wel bang, maar ze gaat er goed mee om en haar ouders vallen haar niet af. En er zijn gelukkig ook nachten dat ze wel goed slaapt. Overdag denkt ze er nauwelijks aan, zo druk is ze met de jongens, en de dieren in het dorp.

Over het algemeen is het een rustig voortkabbelend verhaal, gezellig en vol humor, dat soms onderbroken wordt door dit spookverhaal. De karakters van de kinderen, vooral van Emma en Thomas worden goed geschetst, zijn dan ook heel herkenbaar.

Er zijn kleine lesjes in verwerkt, waar geen kind over zal klagen, over de geschiedenis van de omgeving, en over jam maken!

Aan het einde  van de hoofdstukken kunnen lezers een QR-code kraken, om met je tablet of smartphone de geheimen achter dit boek te ontdekken. Je kunt er oude brieven lezen,  foto's en andere bronnen bekijken die gebruikt zijn bij het schrijven van het boek, en nog meer. Jammer dat ik niet modern genoeg ben...

Gerard Sonnemans (1959) studeerde en werkte aan de universiteit van Nijmegen, waar hij zich vooral bezighield met spannende verhalen uit de Middeleeuwen. Bijvoorbeeld over zijn favoriete ridderheld, koning Arthur. In 1999 verscheen 'Mannen van staal’ het leven van de ridders in de Middeleeuwen' (12+). Behalve boeken over geschiedenis – ridders en de Tweede Wereldoorlog - schreef hij ook over zieke kinderen. En nu dus dit spookverhaal.

Kijk voor meer informatie op www.degeestvanbeaumont.nl.


ISBN 9789491707063 | Hardcover | 219 pagina's | Uitgeverij Menuet | juli 2014
Leeftijd: 10+

© Marjo, 04 oktober 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

In het hol van de leeuw In het hol van de leeuw
De tijd van wereldoorlogen 1900-1950: Anne Frank, de jodenvervolging


Op de dag dat Hitler jarig is, wordt Wolfgang tien jaar. Daar heeft hij lang naar uit gekeken. Als je tien bent mag je bij de Hitlerjugend. En dan kan hij mooi mee in de parade die ter ere van de Führer gehouden wordt. Meedoen, erbij horen, dat wil hij. Dat hij weggestuurd wordt door de Scharführer, bederft zijn verjaardag. Al gauw ontdekt hij dat het helemaal niet zo leuk is bij de Jugend. Hij is als jongste het pispaaltje, en vangt alle klappen. Bovendien had hij geen erg in al dat marcheren en de zware gymnastiekoefeningen.

Thuis moet hij ook al uitkijken. Niet dat zijn ouders zo strikt zijn, maar ook zij zijn waakzaam. Wolfgangs oudere zus is namelijk ontzettend pro-Hitler. Zij is in staat om haar eigen familie aan te geven als ze iets verkeerds zeggen. 

Wolfgang vindt het leven maar moeilijk: ze hebben twee Poolse meisjes op de boerderij waar ze wonen, en die zijn blijkbaar niets waard. Maar het zijn toch gewoon meisjes? En die Nederlandse arbeider, Pieter? Daar is toch ook niets mis mee? Maar Pieter praat nooit over thuis.

En het einde van de oorlog nadert. Maar dat weet Wolfgang natuurlijk niet. De berichten spreken elkaar tegen. Het Duitse leger zou onoverwinnelijk zijn. Maar de Amerikanen komen wel! En wat er aan het Russische front gebeurd? De een zegt dat het de Russen zijn die gemeen en hardvochtig zijn, de ander beschuldigt juist de Duitsers van wandaden.

Wolfgang gaat gewoon naar school, en trekt vaak met Pieter op. Ze werken samen op het land. Pieter kan er helemaal niks van. Op een dag zijn de Poolse meisjes verdwenen. En komt een van de jongens  van de Hitlerjugend volledig over zijn toeren terug van het front. En dan wordt de laatste oproep gedaan: alle jongens en mannen, ook zij die tot dan toe gevrijwaard waren, moeten het leger in…

Een verhaal waarin verteld wordt over het leven aan de andere kant van de grens. Het leven van de vijand. Waar natuurlijk ook niet iedereen slecht was. Er komt van alles aan bod.
De ondertitel is een beetje vreemd: ‘Anne Frank, de jodenvervolging’. Maar ook dat losse eindje wordt opgelost.

Dit boek maakt deel uit van de serie 'Terugblikken'*, vijftig leesboeken die elk een aspect behandelen uit de Nederlandse geschiedeniscanon. Het boekje sluit af met wat achtergrondinformatie over de Tweede Wereldoorlog.


ISBN 9789053001974 | Hardcover | 119 pagina's | Delubas Educatieve Uitgeverij | juni 2012
Illustraties van Walter Donker | Leeftijd: 10+

© Marjo, 26 september 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: