Gaston van Camp

Toon alleen recensies op Leestafel van Gaston van Camp in de categorie:
Gaston van Camp op internet:
  Categorie: Recensies 10-12jr

De oorlog van Adriaan De oorlog van Adriaan


Een boekje van iets meer dan honderd 'halve' pagina's. Ik noem het halve pagina's omdat het geen normaal boekenformaat is, maar misschien de helft ervan. Je leest het dus tussen het eten en de afwas uit...

Het gaat over een Vlaamse jongen uit een eenvoudig en arm gezin, die volgens de onderwijzer moet doorleren. Hij komt op het seminarie en wordt daar sterk beïnvloed door meneer Servaes, een priester die geschiedenislessen geeft.

"Hij schilderde Rusland af als een goddeloze hel. De Russen waren gevaarlijke onmensen, riep hij uit, alleen maar erop uit om het christendom uit te roeien."


Adriaan is erg beïnvloedbaar en gelooft alles. Als diezelfde priester hem vraagt of hij geen lid wil worden van de katholieke studentenactie (KSA) zegt hij ja. Die vereniging is Vlaamsgezind. Na de Eerste Wereldoorlog betekent dat dat je anti-Frans bent, maar ook anti-Belgisch. Want België is meer Frans dan Vlaams.

"Daar luisterde hij aandachtig naar de opzwepende woorden van politieke leiders. De politiek is verrot, schreeuwden ze. Nieuwe partijen moeten de macht grijpen, zoals dat in Duitsland gebeurd is.. De vertelden met ronkende woorden over een Dietse eenheid, over Germaanse broedervolkeren, over de verbondenheid van het Vlaamse met het Duitse volk: een Groot-Germaans rijk. Ja, dat klonk goed, dat was de toekomst."


Niet vreemd is dan de stap die Adriaan tot groot verdriet van zijn ouders en vriendinnetje zet: hij gaat als vrijwilliger bij de SS. Al tijdens de zeer harde opleiding door Duitsers die helemaal geen rekening houden met de idealen van een Vlaamse jongen komen de eerste twijfels.
Nog meer komen die als hij de vrome Russen in hun dorpjes ontmoet, en beseft dat hij verkeerd voorgelicht is.

"Hij was al lang niet meer de Adriaan van het Klein-Seminarie, laaiend van enthousiasme voor het Groot-Germaanse Rijk, de kop dolgedraaid door Duitse propaganda. Ooit was het oostfront een verre, romantische droom geweest. Een ideaal dat zijn leven zou vullen: vechten tegen de goddeloze communisten. Nu keek hij met andere ogen naar het oostfront. Oorlog betekende bittere ellende, Siberische koude, gewonden, fluitende kogels, dood."


En zo komt de bedrogen jongeman tot inkeer... maar of dat hem nog baat?

In een nawoord vertelt de schrijver dat dit een echt gebeurd verhaal is, misschien is niet alles een en dezelfde jongen overkomen, maar het zijn wel ervaringen van Vlaamse (of Nederlandse) domme jongens. Vlamingen waren er tussen de tien- en twintigduizend, die veelal een oneervolle dood stierven. Ik ken de cijfers over Nederlanders niet.

Toch weer een andere kant van de oorlog, die in dit boekje voor de jeugd kort en krachtig verteld wordt.


ISBN 9031713899 | Paperback | 120 pagina's | Uitgeverij Altiora Averbode | 1998
Leeftijd: 12+

© Marjo, mei 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: