Dixie Dansecoer

Toon alleen recensies op Leestafel van Dixie Dansecoer in de categorie:
Dixie Dansecoer op internet:
 

Alarm op Spitsbergen Alarm op Spitsbergen
Emma Dewit: Deel 4


Het vierde deel alweer van de serie over de twaalfjarige Emma en haar vrienden. Omdat ze bekend zijn van hun eerdere avonturen zijn ze uitgenodigd als gastsprekers op een miniklimaattop op Spitsbergen.
Mikkie is thuis gebleven, zijn moeder vond het niets dat hij mee zou gaan, sinds ze een vorige keer vast kwamen te zitten op Antarctica (er zijn verwijzingen naar eerdere avonturen). De Zweedse Svea en de Italiaan Antonio zijn er wel bij en natuurlijk heeft Emma via internet contact met hun vriend.
Ze bereiden hun toespraken voor over het gebruik van alternatieve energie, omdat zij het als jonge wetenschappers heel belangrijk vinden dat de opwarming van de aarde wordt tegengehouden.

In Longyearbyen hebben ze een hotel. In die stad zijn steenkoolmijnen, nog steeds in werking.  Dat zal dan ook het probleem worden: de werknemers van de mijnen en de eigenaar natuurlijk willen de mijnen openhouden, terwijl de jongeren pleiten voor sluiting. Ze zien namelijk met eigen ogen de lichte zwarte zweem op de sneeuw. Dat kan niet gezond zijn! Maar, zegt Emma: ‘De mijnen roepen heftige reacties op. We moeten voor- en tegenstanders niet tegen elkaar opzetten, maar verzoenende taal spreken. Daar bereik je veel meer mee.’

En zo is het. De lezer weet dat er door tegenstanders van mijnsluiting al snode plannetjes gesmeed worden. Emma en haar vrienden proberen alternatieve energie te promoten, door te laten zien dat de werkgelegenheid er niet onder lijdt.  En ze proberen te laten zien dat het werkt: ze gaan een tocht maken naar Barentsburg, en zullen onderweg alleen alternatieve energie gebruiken: om zich te verplaatsen, en op te koken. Als dat maar goed gaat...

Het is een spannend verhaal over klimaatverandering, het milieu en de poolgebieden. De bekende poolreiziger Dixie Dansercoer zorgt voor de juistheid van de feiten én voor bijzondere foto's en filmpjes in de apps die je kunt downloaden.
Maar het is vooral een leerzaam boek! Als Emma’s ogen tranen vanwege de kou, wil ze meteen weten waar die tranen vandaan komen. En er volgt een kader met informatie over slijmvlies en traankanaaltjes. Zo lees je over wie de zonnebril heeft uitgevonden, en leer je hoe je in een sneeuwstorm moet kamperen. Alles waar je maar vragen bij zou kunnen hebben, wordt op deze manier uitgelegd.
De spanning van het avontuur zorgt er voor dat je doorleest zodat je de kennis vanzelf meekrijgt. Daarom is het een boek voor leergierige en nieuwsgierige kinderen.


ISBN 9789044827491 | Hardcover | 142 pagina's | Clavis Uitgeverij | mei 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar. | Leeftijd: 10+

© Marjo, 19 oktober 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: