Dixie Dansecoer

Toon alleen recensies op Leestafel van Dixie Dansecoer in de categorie:
Dixie Dansecoer op internet:
 

Spanning in Groenland Spanning in Groenland
Emma Dewit: Deel 5


Het boek begint aldus: ‘Een twaalfjarige wetenschapper zoals ik is dol op uitdagingen.'

Het duurt dus niet lang of Emma Dewit is weer tot over haar oren verwikkeld in een bijzonder avontuur. Ze mag naar Tasiilaq, een afgelegen kustplaats in Groenland om daar onderzoek te doen naar afvalverwerking bij de Inuit. Natuurlijk gaat ze niet alleen. Haar vrienden, die haar al vaker vergezeld hebben, gaan mee: Svea, het meisje uit Zweden en Antonio, de jongen uit Italië. Vanuit de organisatie waarvan het project opgestart wordt, wordt Torben, een Deense jongen aan het gezelschap toegevoegd met een eigen project heeft over jacht en visserij. Maar de bedoeling is wel dat ze samen werken, omdat hun onderzoeken raakvlakken hebben.

Op het thuisfront is er natuurlijk Mikkie, en met de moderne media hebben ze zoveel mogelijk contact met hem. Hij wil ook graag dat Emma haar avonturen deelt op een blog. Die schriftjes die ze bijhoudt zijn toch wel erg ouderwets!? Emma heeft daar eigenlijk helemaal geen zin in. Ze schrijft net zo lief alles op wat ze aan informatie zoekt en vindt. Maar ze belooft Mikkie het wel te proberen.
En dan vertrekken ze, naar Oost-Groenland, waar het stukken kouder is en ze in iglo’s moeten slapen. Tenminste, dat beweert Emma. Maar eigenlijk heeft ze geen idee…

Eenmaal ter plekke, na een enerverende reis, worden ze verwelkomd door Erik Petersen, de Groenlandse verantwoordelijke voor het project. Bij hem moeten ze zijn met hun vragen en problemen, en hij zal hen brengen waar ze willen. Maar dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Bepaalde delen van het dorp vermijdt hij, en die ene man die hen zo interessant lijkt om te interviewen is er nooit, zegt hij.
Het onderzoek verloopt niet zo gemakkelijk als ze dachten. Er blijkt iemand te zijn die hen dwarsboomt!
Natuurlijk laten Emma en haar vrienden zich niet in de weg lopen, maar dat levert gevaarlijke situaties op, want die tegenstander heeft meer te zeggen dan ze zouden wensen.

Zoals in de eerdere delen over de avonturen van Emma Dewit staat ook dit boek bomvol met informatie: over Groenland, en meer specifiek de plek waar ze heen zijn gegaan. Over de economische en sociale achtergronden, over het poollicht, en de middelen van bestaan. En over het klimaat.
En om de spanning te verhogen staan in aparte kaders de bezigheden vermeld van de figuur die heel andere plannen heeft met het dorp.

Dixie Dansercoer is een Vlaamse poolreiziger, die dus weet waar hij het over heeft als hij samen met Reina Ollivier deze spannende avonturen vertelt. De onderlinge verwikkelingen van de hoofdfiguren zorgen er voor dat het herkenbaar is voor jonge lezers en de moderne snufjes zijn natuurlijk ook erg leuk Je kan de foto’s scannen en filmpjes bekijken.
Het is bovendien belangrijke problematiek: hoe kun je iets doen aan het groter worden van de plastic soep?


ISBN 9789044829808 | Hardcover | 182 pagina's | Clavis Uitgeverij | februari 2017
Leeftijd: 10+

© Marjo, 10 september 2017


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Alarm op Spitsbergen Alarm op Spitsbergen
Emma Dewit: Deel 4


Het vierde deel alweer van de serie over de twaalfjarige Emma en haar vrienden. Omdat ze bekend zijn van hun eerdere avonturen zijn ze uitgenodigd als gastsprekers op een miniklimaattop op Spitsbergen.
Mikkie is thuis gebleven, zijn moeder vond het niets dat hij mee zou gaan, sinds ze een vorige keer vast kwamen te zitten op Antarctica (er zijn verwijzingen naar eerdere avonturen). De Zweedse Svea en de Italiaan Antonio zijn er wel bij en natuurlijk heeft Emma via internet contact met hun vriend.
Ze bereiden hun toespraken voor over het gebruik van alternatieve energie, omdat zij het als jonge wetenschappers heel belangrijk vinden dat de opwarming van de aarde wordt tegengehouden.

In Longyearbyen hebben ze een hotel. In die stad zijn steenkoolmijnen, nog steeds in werking.  Dat zal dan ook het probleem worden: de werknemers van de mijnen en de eigenaar natuurlijk willen de mijnen openhouden, terwijl de jongeren pleiten voor sluiting. Ze zien namelijk met eigen ogen de lichte zwarte zweem op de sneeuw. Dat kan niet gezond zijn! Maar, zegt Emma: ‘De mijnen roepen heftige reacties op. We moeten voor- en tegenstanders niet tegen elkaar opzetten, maar verzoenende taal spreken. Daar bereik je veel meer mee.’

En zo is het. De lezer weet dat er door tegenstanders van mijnsluiting al snode plannetjes gesmeed worden. Emma en haar vrienden proberen alternatieve energie te promoten, door te laten zien dat de werkgelegenheid er niet onder lijdt.  En ze proberen te laten zien dat het werkt: ze gaan een tocht maken naar Barentsburg, en zullen onderweg alleen alternatieve energie gebruiken: om zich te verplaatsen, en op te koken. Als dat maar goed gaat...

Het is een spannend verhaal over klimaatverandering, het milieu en de poolgebieden. De bekende poolreiziger Dixie Dansercoer zorgt voor de juistheid van de feiten én voor bijzondere foto's en filmpjes in de apps die je kunt downloaden.
Maar het is vooral een leerzaam boek! Als Emma’s ogen tranen vanwege de kou, wil ze meteen weten waar die tranen vandaan komen. En er volgt een kader met informatie over slijmvlies en traankanaaltjes. Zo lees je over wie de zonnebril heeft uitgevonden, en leer je hoe je in een sneeuwstorm moet kamperen. Alles waar je maar vragen bij zou kunnen hebben, wordt op deze manier uitgelegd.
De spanning van het avontuur zorgt er voor dat je doorleest zodat je de kennis vanzelf meekrijgt. Daarom is het een boek voor leergierige en nieuwsgierige kinderen.


ISBN 9789044827491 | Hardcover | 142 pagina's | Clavis Uitgeverij | mei 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar. | Leeftijd: 10+

© Marjo, 19 oktober 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: