Dirk Weber

Toon alleen recensies op Leestafel van Dirk Weber in de categorie:
Dirk Weber op internet:

 

Kies mij! Kies mij!


Kies mij!


Een debuut dat opgeluisterd wordt door de tekeningen van Jan Jutte! Dan zit je meteen al goed natuurlijk.
Niet dat het boek van Dirk Weber het nodig had, maar het maakt het nog mooier allemaal.


Het verhaal is dat van Fien. Ze is tien jaar en woont sinds haar oma gestorven is in het kindertehuis JIN. Haar ouders zijn dus ook al overleden, ze heeft nog maar vage herinneringen aan hen. Tja, het is niet slecht in het tehuis, maar leuk is natuurlijk anders. Als je je aan iemand hecht loop je het risico dat die persoon weer verdwijnt: terug naar haar familie of geadopteerd door iemand.
Overdag is er school, 's avonds moeten de kinderen een uur werken aan een Taak: folders vouwen of kerstpakketten inpakken of zoiets dergelijks. Verder kunnen ze lezen, of televisiekijken, spelletjes doen, of zoals Fien dat graag doet: tekenen. Dat doet ze ook als er pauze is op school, en zo heeft ze Wuf voor het eerst gesproken. Wuf blijkt een wat eigenaardige vrouw te zijn, maar het klikt meteen tussen haar en Fien. Ze zien elkaar vaker: in de drogerij van Wuf, of in het restaurant waar ze werkt. En dan vraagt Wuf de adoptie van Fien aan. Maar de inspectrice is daar niet zo enthousiast over: Wuf is niet bepaald iemand die van regels houdt en dat heeft een kind toch nodig? Ook heeft ze geen vast inkomen. Fien wil wel heel graag, maar of dat genoeg is?
De enige opmerking die ik heb is dat ik de taal niet vind passen in de mond van een tienjarig kind, en het is wel Fien die in de ik-persoon vertelt! Maar verder is het een erg leuk boek. Er zit humor in, de situaties zijn herkenbaar voor kinderen, en iedere lezer wil meteen dat Fien uit het 'kinderasiel' mag.
Tussen de hoofdstukken door staan paginagrote tekeningen van Jan Jutte, waar -misschien soms overbodig- tekst en uitleg bij gegeven wordt. Met die tekeningen is nog iets extra's aan de hand, maar dat vertel ik lekker niet.


ISBN 9789045101743 | Hardcover | 155 pagina's | Querido Kinderboeken | april 2005

© Marjo, 23 maart 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: