Dirk Weber

Toon alleen recensies op Leestafel van Dirk Weber in de categorie:
Dirk Weber op internet:

 

De goochelaar, de geit en ik De goochelaar, de geit en ik


De jaren twintig, in een klein dorp vlakbij de grens: nog maar weinig mensen bezitten een auto, er wordt druk gesmokkeld, er zijn nog mensen die op klompen lopen, er worden brieven geschreven en er wordt gekookt op petroleum. Tegen deze achtergrond speelt dit verhaal zich af.

Camiel, elf jaar, woont met zijn jongere broertje Joris bij zijn opa en oma. Hun vader is illusionist en reist veel om de kost te verdienen. Opa vindt het maar niets, zijn zoon had beter een fatsoenlijk beroep geleerd!
Wil Camiel ook een goochelaar worden? Niks ervan. Niet als opa het voor het zeggen heeft! Dus als op een dag bericht komt, dat zijn vader in het Huis van Bewaring zit op beschuldiging van verduistering, weet opa het wel: Camiel stopt maar met school en komt bij hem in de leer. Camiel is daar helemaal niet blij mee, maar wat kan hij doen? Ook al zou zijn vader het er niet mee eens zijn: die is er niet, en kan het niet voorkomen. Dus stopt hij de brief van de meester voor de aanmelding op de middelbare school, waarop alleen nog maar een handtekening nodig is, weg.

Camiel bezoekt zijn vader in de gevangenis, en hoort dat een advocaat kan helpen. Maar daar is geen geld voor...
Een klein beetje verdient Camiel wel: hij helpt de dierenarts met pillen draaien en dieren rustig houden. Ook doet hij de bezorging van de schoenen en smokkelt daar een beetje mee. Maar het echte geld kan er maar op één manier komen: lenen. En van wie anders dan van de rijke Martens? Ook al is wat die doet niet legitiem, wat moet hij anders?

Het boek heet de goochelaar, de geit en ik. De ik is Camiel, de goochelaar zijn vader, maar de geit heb ik nog niet genoemd. De rol van de geit geeft een komisch accent aan het verhaal, dat anders misschien wel wat zwaar zou zijn. Camiel moet steeds wikken en wegen, steeds maar nadenken over de keuzes die hij moet maken. - Hij is nog maar elf! - De vraag of Robin Hood een dief is of juist goed is; de vraag of het goed of verkeerd is om geld te lenen om zijn vader vrij te krijgen, steeds opnieuw raakt hij in situaties waarin de keuze gemaakt moet worden of iets goed of slecht is.

‘U hoeft toch geen pillen te geven? U zei zelf dat het paard niets mankeerde.’
De dokter kijkt me aan. ‘Als ik ze niet geef, haalt hij ze ergens anders vandaan. Weet jij wat er dan in zit?’


Het leven is moeilijk voor de jongen.
Dat hij het redden zal staat buiten kijf, je kan een jonge lezer niet met de eventuele brokstukken laten zitten als je alles fout laat aflopen, al gebeurt dat in het echte leven wel natuurlijk. Dus goochelt Dirk Weber een mooi einde aan zijn verhaal, met een paar leuke, maar geloofwaardige verrassingen.

Mooi verhaal, voor de meer geoefende lezer, denk ik. Het is spannend, het heeft humor, en is vlot verteld.


ISBN 9789045116143 | Paperback | 160 pagina's | Querido | januari 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 08 oktober 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: