Bert Natter

Toon alleen recensies op Leestafel van Bert Natter in de categorie:
Bert Natter op internet:
 

Het stormachtige leven van De Spiegel  Het schip van Michiel de Ruyter Het stormachtige leven van De Spiegel Het schip van Michiel de Ruyter


Het schip van Michiel de Ruyter


Op 24 maart 2007 is het 400 jaar geleden dat Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen werd geboren. Zijn glorieuze maritieme loopbaan van bootsjongen tot bevelhebber bracht De Ruyter de hoogste roem, adellijke titels en uiteindelijk zijn dood. Zijn sympathie voor de eenvoudige mens die een moeilijk en hard bestaan had, verklaart niet alleen waarom hij bij zijn multiculturele bemanningen zo bemind was maar droeg tevens in belangrijke mate bij tot zijn succes.
Zo stond op de site van de stichting 400 jaar Michiel de Ruyter te lezen.

Bert Natter was op zoek naar gegevens voor een ander boek en stuitte op een gepubliceerd scheepsjournaal van De Ruyter getiteld De reis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter in 1664-1665. Omdat dit in oud Nederlands geschreven is dacht Bert Natter dat het aardig zou zijn als een groter en jonger publiek zou kunnen lezen over deze reis.
Dit jeugdboek is het resultaat daarvan maar... het verhaal wordt verteld door het schip De Spiegel waarmee De Ruyter deze reis gemaakt heeft...

"De zee, wat wist ik van de zee? Het was mijn eerste reis en we lagen in de Middellandse Zee. Het machtige kasteel van Málaga keek vanaf een rots neer op mij en de andere schepen. Ik voelde het warme water tegen mijn huid van hout.
Ik was het vlaggenschip en Michiel de Ruyter leidde onze vloot."

De Spiegel houdt zijn scheepshart vast, De Ruyter was ernstig ziek. Zijn zoon Engel, stiefzoon Jan van Gelder en schoonzoon Johan de Witte houden om beurten de wacht. Als Michiel na drie weken zich eindelijk weer aan boord vertoont, haalt het schip opgelucht adem.Eindelijk konden de onderhandelingen met de Algerijnen beginnen over de kaapvaart. Stiekem hoopt het schip op een kanongevecht want dat heeft ze nog niet meegemaakt. Maar zover komt het niet. Langzamerhand leert het schip de mensen en de gewoontes aan boord kennen en is blij met een leider als De Ruyter. Hij is een zeer gelovig, streng maar rechtvaardig man én zorgt goed voor het schip. Maar De Ruyter houdt ook zo zijn eigen ideeën er op na ,vooral wat gezondheid betreft, en komt vaak in conflict met de scheepsarts. Dit levert erg leuke, grappige 'gesprekken' op die het schip afluistert. De scheepsarts moet niets hebben van De Ruyters 'moderne' ideeën. Hij vertelt De Ruyter:

"Ik zag u enige tijd geleden sla eten. Ik wilde u er toen niet op wijzen, uit beleefdheid, maar u kunt dat beter niet nemen. Het is aangetoond dat het in combinatie met melk, een der voornaamste oorzaken van scheurbuik is.[...]
Melk kun je wel nemen, maar let erop je mond na afloop met rode wijn te spoelen."
"Dat zullen we doen," zei De Ruyter en hij knipoogde naar zijn zoon. "Ga verder dokter. Kunnen we nog vlees eten, of moet ik mijn kippen overboord gooien?"


Wat de bemanning niet weet is dat De Ruyter een geheime opdracht heeft die hem erge zorgen baart. Deze opdracht maakt dat de reis al met al meer dan een jaar zal duren, van Nederland naar de Middellandse Zee, vandaar naar de westkust van Afrika, vervolgens de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en dan via New Foundland weer de oceaan over naar Scandinavië en eindelijk arriveerden ze 6 augustus 1665 weer in de haven van Delfzijl. De behouden thuisvaart wordt met gejuich begroet. Duizenden mensen kwamen naar de haven om de held en zijn vloot met eigen ogen te zien

"Ik hoopte dat de mensen ook benieuwd waren naar het schip dat hem veilig thuis had gebracht. Ik was blij dat we weer in Nederland waren, maar ook trots op alles wat ik doorstaan had."
"[...]De Ruyter genoot zichtbaar. Het beviel hem vooral dat zoveel gewone mensen hem geluk kwamen wensen. Ze zagen hem als een redder en onthaalden hem als een verloren zoon."
Helaas voor De Spiegel krijgt De Ruyter een ander schip, De zeven provinciën, dit tot misnoegen van De Spiegel... "Dat stuk ongeluk was negen maanden geleden nog maar een stapel hout in de haven van Rotterdam."


Gelukkig voor De Spiegel blijft hij wel in de buurt van zijn geliefde De Ruyter en volgt nauwgezet de berichten over hem die in zijn kajuiten gevoerd worden. Maar dan gebeurt het, in de strijd tegen de Engelsen wordt De Spiegel vol geraakt . "Mijn scheepsleven trok aan me voorbij als een processie die door de stad marcheert." Maar ze weigert te zinken...

Het verhaal is apart en goed leesbaar. Het schip vertelt uitgebreid over de gang van zaken aan boord. Over de straffen die de bemanning kan krijgen en welke straf op welk vergrijp ligt. Het vertelt over de inkoop van voedsel en het bereiden daarvan. Erg leuk om te lezen is hoe over eten werd gedacht, wat gezond en slecht was. Het vertelt wat het ervaart in tijden van oorlogvoeren. De méns De Ruyter wordt getoond, met al zijn eigenaardigheden, soms moedeloos, soms uitgelaten maar altijd tactvol jegens iedereen. Maar ook als de strateeg, de leidsman, de aanvoerder, de man met inzichten. Doordat het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van het schip blijft het bijzonder en verzandt het niet in een 'saai' geschiedenisboek.

De uitvoering van het boek is erg mooi. Hardcover met voor- en achterin afbeeldingen van De Ruyter, al dan niet met zijn gezin, en van diverse schepen.
Een aanrader!


ISBN 9789060056424 | Gebonden | 154 pagina's | De Bezige Bij | oktober 2006
Leeftijd: 12+

© Dettie, januari 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: