Bert Natter

Toon alleen recensies op Leestafel van Bert Natter in de categorie:
Bert Natter op internet:
 

Het stormachtige leven van De Spiegel


Het boek vertelt de wederwaardigheden van het schip "De Spiegel", een van de vele schepen uit de vloot van de Verenigde Nederlanden. In die tijd, 17e eeuw, was de marine, de zeevaart dus, erg belangrijk. Op zee werden vele oorlogen uitgevochten. Michiel de Ruyter was de schipper van De Spiegel, totdat "de Zeven Provinciën" klaar was.

Bert Natter wilde met name het verhaal vertellen van de reis die Michiel Adriaanszoon in 1664-1665 maakte. De Ruyter was de Middellandse Zee aan het bewaken toen hij een geheime opdracht kreeg: De Engelsen waren bezig stukjes koloniën van de Nederlanden af te pakken, het was de taak van de vloot om die weer in Nederlandse handen te brengen. Daarvoor moest de vloot naar de West-Afrikaanse kust en later de Atlantische Oceaan oversteken. Tijdens deze reis werd er een kroon veroverd, waarvan men dacht dat het een kostbaar sieraad was, maar het bleek een prul van geslepen glas en koper: de kroon van Ardra, die zich heden ten dage nog in het Rijks museum bevindt.
Er wordt verteld over zeeslagen, een daarvan is de beroemde slag op de Theems, die een wraakactie werd voor de plundering op de Waddeneilanden door de Engelsen. Ook het thuisfront van de Ruyter komt aan bod.

Het uitgangspunt is het schip. De Spiegel vertelt. Is het daardoor te onpersoonlijk geworden misschien? De reis had beschreven kunnen worden als een spannend avontuur, er werd immers genoeg gevochten en het leven aan boord van zo'n schip is bepaald niet zonder gevaren. Maar het is meer een losjes vertelde geschiedenisles geworden.
Ook heel interessant, maar toch een gemiste kans. Vind ik.
Biografie De Ruyter

Facebookpagina Michiel de Ruyter


ISBN 9060056426 | Hardcover | 154 pagina's | De Bezige Bij | 2006

© Marjo, 14 november 2012


 

Begeerte heeft ons aangeraakt Begeerte heeft ons aangeraakt


Twee dolende zielen, twee beschadigde mensen ontmoeten elkaar en krijgen een band die in een onmogelijke liefde zal uitgroeien.
Hij, de ik-figuur, schrijft aan haar zijn verhaal, een verhaal dat een tijdsspanne van tien dagen beslaat maar waarin hij ook uitweidt over het verleden.

Hij, Lucas, heeft zes jaar eerder de vuurwerkramp in Enschede meegemaakt. Als hij gedaan had wat hij moest doen, had hij midden in het centrum er van gezeten, maar hij haastte zich niet voor de afspraak die hij had met zijn vriend Zwier. Toen tot Lucas doordrong wat er gebeurd was, zocht hij eerst zijn ouders -die bleken in orde- en toen zijn vriend. Zwier lag dood, verpletterd door een blok beton, dat verder gestuiterd was. Zo enorm was de kracht van de ontploffing. Zo enorm is ook de impact die het verlies, en het schuldgevoel op Lucas heeft. Hij voelt zich ontheemd, hij leeft zijn leven, maar niet van harte.

Hij is werkzaam in een museum, als conservator van de afdeling Oude Muziekinstrumenten, als hij op een dag de regels overtreedt en de koningin aanspreekt. Voor zijn baas en minnares hem kan ontslaan, vertrekt hij zelf. Net voor hij de deur uitgaat is er een telefoontje van iemand uit Groningen die een klavecimbel heeft staan waarvan hij denkt dat het een waardevol instrument is. Lucas heeft niets te verliezen, waarom zou hij niet even gaan kijken wat het is? Misschien wel de ontdekking van zijn leven?

Dembeck, de beller ontvangt hem in zijn huis, een voormalig klooster, waar een week eerder zijn vader omgekomen is bij een brand. Een ander zou uit kiesheid zo snel mogelijk weggegaan zijn, maar Lucas blijft zelfs logeren als Dembeck dat voorstelt. Hij verschuilt zich achter het moeten herstellen en stemmen van eerst het klavecimbel en later het kerkorgel, maar eigenlijk weet hij niet wat hij met zijn leven aan moet. Zijn ouders wonen nog in Enschede, net als Zwiers ouders. Hij bezoekt hen plichtmatig, maar liefst zou hij alles vergeten wat met de ramp te maken heeft.

Dan komt de vrouw aan wie hij schrijft in zijn leven. Dido, de zus van Dembeck, die net als de rest van de familie overkomt voor de begrafenis. Dido heeft ook zo haar problemen. Zij is een talentvol muzikant, een claveciniste. Ooit zeer succesvol in Japan, maar nadat ze op het podium volledig ingestort is, nooit meer uit de inrichting gekomen waar ze opgenomen werd. De begeerte raakt hen aan... maar door wat ze zijn kan hun liefde nooit tot ontwikkeling komen. En ze weten het.
Het is een tragisch verhaal, een liefdesroman, maar met zulke aparte vondsten, dat je net zo vaak tot tranen geroerd bent als tot lachen geneigd.
Een fantastisch mooi debuut.


ISBN 9789060057155 | Paperback | 271 pagina's | Uitgeverij Thomas Rap | 2008

© Marjo, november 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Begeerte heeft ons aangeraakt Begeerte heeft ons aangeraakt


Het motto van het boek is:
Hoortgheseniet? Od beguicheltme een soete razerny?
Letterlijk betekent het: “Hoort u haar niet of word ik begoocheld door een lieve zotheid.”?
(Horatius, uit Carmina III, 4 vertaald door Joost van den Vondel)
Het boek zelf opent met de zin "Als je ophoudt met zingen zal ik je alles vertellen." en bijna op het eind staat "Eerst moet je stoppen met zingen, want ik word er knettergek van."  Alleen het hoofdpersonage hoort het gezang. Wie is degene die zingt? vraag je je na die openingszin af. Dat wordt in de loop van het verhaal duidelijk...

De hoofdpersoon, Lucas Hunthgburth, werkte zes jaar als conservator Oude Muziekinstrumenten maar is ontslagen, met een gouden handdruk, omdat hij bij de opening van het nieuwe paviljoen van het Residentieel museum (Re-muse) het waagde om iets tegen koningin Beatrix te zeggen. Iets wat uitdrukkelijk verboden was. Natuurlijk was er een achterliggende reden voor dit ontslag. Krystel Buwalda, de directrice, beschouwde de collectie die hij beheerde 'als een kerkhof waarbij je beter niet te dicht in de buurt kon komen.' Ze had gehoopt dat Lucas bijzondere vondsten of wereldschokkende ontdekking zou doen, wat dus niet gebeurde. Lucas kent Krystel al vijftien jaar, zij is een van de weinigen die weet dat zijn beste vriend, Ernst Zwier, omgekomen is bij de vuurwerkramp in Enschede. Het is Krystel die Zwier het advies gaf de borsten van bekende Nederlandse vrouwen te schilderen, wat hij ook deed en daar bekend door werd.
De dood van Ernst grijpt Lucas enorm aan. Het is Krystel die hem dan een baan aanbiedt als Hoofd Oude Muziekinstrumenten in 'haar' museum.

Nu is hij dus ontslagen maar op diezelfde dag krijgt hij een telefoontje van ene Diederik Dembeck. Deze heeft een bijzondere klavecimbel staan die hij, nu zijn vader overleden is, wil verkopen... Heeft Lucas interesse?
Aldus vertrekt Lucas naar Bethlehem in Groningen om de eerstkomende tien dagen op het landgoed door te brengen... Deze dagen zullen de meeste bizarre dagen worden die hij tot dan gekend heeft.

De 'lieve zotheid' blijkt ook een goede beschrijving voor het boek. Bert Natter voert ons mee naar situaties die op zijn zachts gezegd 'zot' zijn.
Het begint al met de beschrijving van het nieuwe paviljoen en de publiekstrekker, het kunstwerk van E. Kracht, door Hunthgburth nothing/inside genoemd. Duidelijk is dat hij niet veel opheeft met de moderne kunst en de heisa rond het bezoek van de koningin. Ook de borstenschilderijen worden eerder als een lachertje weergegeven, hoe leeg de moderne kunstwereld kan zijn.
De tien dagen op het landgoed zijn bizar, maar toch... Hoe idioot de situaties ook zijn, Bert Natter gebruikt nergens flauwe humor. De begrafenis van vader Dembeck bijvoorbeeld ontaardt in een orgie en toch past het in het verhaal. De personages worden nergens belachelijk of ongeloofwaardig. (Het 'lieve' in de zotheid)

Het is een verhaal van illusies én begeerte, dit laatste zowel in de vorm van materiële als seksuele begeerte.
Ontroerend is het verhaal van de ouders van Lucas, zelfs na de ramp blijven zij hun winkeltje runnen wat nog nauwelijks iets opbrengt maar zij hebben de illusie 'dat de mensen hun nodig hebben'.
Een bijzonder, tragi-komisch, mooi boek. Voor mij een kanshebber voor de debutantenprijs.


ISBN 9789060057155 | Paperback | 271 pagina's | Uitgeverij Thomas Rap | 2008

© Dettie, september 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Het stormachtige leven van De Spiegel  Het schip van Michiel de Ruyter Het stormachtige leven van De Spiegel Het schip van Michiel de Ruyter


Het schip van Michiel de Ruyter


Op 24 maart 2007 is het 400 jaar geleden dat Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen werd geboren. Zijn glorieuze maritieme loopbaan van bootsjongen tot bevelhebber bracht De Ruyter de hoogste roem, adellijke titels en uiteindelijk zijn dood. Zijn sympathie voor de eenvoudige mens die een moeilijk en hard bestaan had, verklaart niet alleen waarom hij bij zijn multiculturele bemanningen zo bemind was maar droeg tevens in belangrijke mate bij tot zijn succes.
Zo stond op de site van de stichting 400 jaar Michiel de Ruyter te lezen.

Bert Natter was op zoek naar gegevens voor een ander boek en stuitte op een gepubliceerd scheepsjournaal van De Ruyter getiteld De reis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter in 1664-1665. Omdat dit in oud Nederlands geschreven is dacht Bert Natter dat het aardig zou zijn als een groter en jonger publiek zou kunnen lezen over deze reis.
Dit jeugdboek is het resultaat daarvan maar... het verhaal wordt verteld door het schip De Spiegel waarmee De Ruyter deze reis gemaakt heeft...

"De zee, wat wist ik van de zee? Het was mijn eerste reis en we lagen in de Middellandse Zee. Het machtige kasteel van Málaga keek vanaf een rots neer op mij en de andere schepen. Ik voelde het warme water tegen mijn huid van hout.
Ik was het vlaggenschip en Michiel de Ruyter leidde onze vloot."

De Spiegel houdt zijn scheepshart vast, De Ruyter was ernstig ziek. Zijn zoon Engel, stiefzoon Jan van Gelder en schoonzoon Johan de Witte houden om beurten de wacht. Als Michiel na drie weken zich eindelijk weer aan boord vertoont, haalt het schip opgelucht adem.Eindelijk konden de onderhandelingen met de Algerijnen beginnen over de kaapvaart. Stiekem hoopt het schip op een kanongevecht want dat heeft ze nog niet meegemaakt. Maar zover komt het niet. Langzamerhand leert het schip de mensen en de gewoontes aan boord kennen en is blij met een leider als De Ruyter. Hij is een zeer gelovig, streng maar rechtvaardig man én zorgt goed voor het schip. Maar De Ruyter houdt ook zo zijn eigen ideeën er op na ,vooral wat gezondheid betreft, en komt vaak in conflict met de scheepsarts. Dit levert erg leuke, grappige 'gesprekken' op die het schip afluistert. De scheepsarts moet niets hebben van De Ruyters 'moderne' ideeën. Hij vertelt De Ruyter:

"Ik zag u enige tijd geleden sla eten. Ik wilde u er toen niet op wijzen, uit beleefdheid, maar u kunt dat beter niet nemen. Het is aangetoond dat het in combinatie met melk, een der voornaamste oorzaken van scheurbuik is.[...]
Melk kun je wel nemen, maar let erop je mond na afloop met rode wijn te spoelen."
"Dat zullen we doen," zei De Ruyter en hij knipoogde naar zijn zoon. "Ga verder dokter. Kunnen we nog vlees eten, of moet ik mijn kippen overboord gooien?"


Wat de bemanning niet weet is dat De Ruyter een geheime opdracht heeft die hem erge zorgen baart. Deze opdracht maakt dat de reis al met al meer dan een jaar zal duren, van Nederland naar de Middellandse Zee, vandaar naar de westkust van Afrika, vervolgens de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en dan via New Foundland weer de oceaan over naar Scandinavië en eindelijk arriveerden ze 6 augustus 1665 weer in de haven van Delfzijl. De behouden thuisvaart wordt met gejuich begroet. Duizenden mensen kwamen naar de haven om de held en zijn vloot met eigen ogen te zien

"Ik hoopte dat de mensen ook benieuwd waren naar het schip dat hem veilig thuis had gebracht. Ik was blij dat we weer in Nederland waren, maar ook trots op alles wat ik doorstaan had."
"[...]De Ruyter genoot zichtbaar. Het beviel hem vooral dat zoveel gewone mensen hem geluk kwamen wensen. Ze zagen hem als een redder en onthaalden hem als een verloren zoon."
Helaas voor De Spiegel krijgt De Ruyter een ander schip, De zeven provinciën, dit tot misnoegen van De Spiegel... "Dat stuk ongeluk was negen maanden geleden nog maar een stapel hout in de haven van Rotterdam."


Gelukkig voor De Spiegel blijft hij wel in de buurt van zijn geliefde De Ruyter en volgt nauwgezet de berichten over hem die in zijn kajuiten gevoerd worden. Maar dan gebeurt het, in de strijd tegen de Engelsen wordt De Spiegel vol geraakt . "Mijn scheepsleven trok aan me voorbij als een processie die door de stad marcheert." Maar ze weigert te zinken...

Het verhaal is apart en goed leesbaar. Het schip vertelt uitgebreid over de gang van zaken aan boord. Over de straffen die de bemanning kan krijgen en welke straf op welk vergrijp ligt. Het vertelt over de inkoop van voedsel en het bereiden daarvan. Erg leuk om te lezen is hoe over eten werd gedacht, wat gezond en slecht was. Het vertelt wat het ervaart in tijden van oorlogvoeren. De méns De Ruyter wordt getoond, met al zijn eigenaardigheden, soms moedeloos, soms uitgelaten maar altijd tactvol jegens iedereen. Maar ook als de strateeg, de leidsman, de aanvoerder, de man met inzichten. Doordat het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van het schip blijft het bijzonder en verzandt het niet in een 'saai' geschiedenisboek.

De uitvoering van het boek is erg mooi. Hardcover met voor- en achterin afbeeldingen van De Ruyter, al dan niet met zijn gezin, en van diverse schepen.
Een aanrader!


ISBN 9789060056424 | Gebonden | 154 pagina's | De Bezige Bij | oktober 2006
Leeftijd: 12+

© Dettie, januari 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Rembrandt mijn vader Rembrandt mijn vader


Rembrandt vindt aan het einde van zijn leven een boekje geschreven door zijn inmiddels overleden zoon Titus. Het boek gaat over de schilder zelf, zijn leven in Amsterdam, zijn eigenzinnige aard, zijn gezin met de drie vrouwen en overleden kinderen, en zijn relatie met zijn zoon.
Titus spaart zijn vader niet. Hij vertelt hoe Rembrandt niet wilde trouwen met Geertje zijn tweede geliefde, omdat hij dan de erfenis van zijn eerste vrouw Saskia zou verspelen. Hij laat Geertje, als ze aan blijft houden, zelfs opsluiten in het spinhuis, een tehuis waar misdadige vrouwen werden opgesloten.
Rembrandt kan niet met geld omgaan, hij koopt alleen maar dure spullen, terwijl hij niets verkoopt. Uiteindelijk gaat hij failliet, en Titus besluit een kunsthandel te beginnen om op die manier als onderhandelaar voor zijn vader op te kunnen treden. Maar hij wordt slachtoffer van de pest. De dood speelt een grote rol in die tijd, de 17e eeuw, en dus ook in dit boek. Rembrandts vrouwen sterven, als ook een paar kinderen. De pest die rondwaart, en die tenslotte de zoon van Rembrandt wegneemt.

Een beschrijving van hoe de Nachtwacht tot stand zou zijn gekomen... Natuurlijk beschreven met de afbeelding op de achtergrond.

'Ik heb de echte schutters allemaal neergezet en ze stuk voor stuk iets te doen gegeven. We hebben een paar keer geoefend, zeer tegen hun zin, dat snap je. Een toneelspeler, dat haalt het natuurlijk niet bij een schutter! Ik hield ze voor dat ze alleen voor mij hoefden te spelen wie ze waren om vereeuwigd te worden als zichzelf. Of ze het snapten of niet, na een tijdje ging de houterigheid ervan af en leefden ze zich in hun rol in. Ik liet ze van alles doen als in een toneelvoorstelling. Ik was de man die de hele mallemolen in beweging zette en weer tot staan bracht.'


Het is een prachtig vormgegeven boek. Veel foto´s van schilderijen staan bij de tekst, die er als het ware omheen geweven is. Natuurlijk is het een verhaal dat bestaat uit ware en verzonnen feiten, en je weet niet wat wel waar is en wat niet. Ik vind dat het toch een mooi beeld geeft van die tijd, het verhaal doet heel echt aan. Of het de jeugd aan spreekt, hm, het is voor de liefhebber denk ik. Ik vind het in ieder geval een prachtig boek.


ISBN 9789060055939 | Hardcover | 140 pagina's | Uitgeverij Thomas Rap | 2005
Leeftijd: 12+

© Marjo, september 2006


Lees de reacties op het forum en/of reageer: