Agave Kruijssen

Toon alleen recensies op Leestafel van Agave Kruijssen in de categorie:
 

De keerzijde van de keizer De keerzijde van de keizer




‘De geschiedenis is een soort marktkraam. Je pikt eruit wat je van pas komt.
En als je niets van je gading kunt vinden, verzin je het gewoon. Net als Karel. Die máákte zijn waarheid.
En ik? Had ik de mijne gemaakt? Had ik alleen opgepikt wat mij beviel? Had ik wel oog gehad voor alle waarheden? Voor de keerzijde, maar ook voor al het moois? Hoe waar was mijn Karel?’


Agave Kruijssen is bekend om haar sprookverhalen: verhalen die in de tijd dat er nog geen boeken bestonden voor het gewone volk, verteld werden door sprooksprekers. Zij trokken van stad tot stad, van kasteel tot kasteel en van dorp tot dorp en overal waar zij kwamen, vertelden zij hun verhalen.
Je kunt je voorstellen dat de spanning wel eens belangrijker was dan de waarheid, en dat een verhaal steeds mooier werd in de loop van de tijd. Maar omdat er ook wel min of meer officiële biografen en geschiedschrijvers waren, is nog wel te achterhalen wat de feitelijke gebeurtenissen waren.

In dit boek over Karel de Grote (742 of 748-814) is Tjerk, een Saksische jonge man, de hoofdpersoon. Hij bevindt zich in een cel: ’hier zit ik dan, de jongste bastaardzoon van keizer Karel de Grote, opgesloten in een bedompte cel.’
Hij vertelt zijn verhaal. Zijn moeder was dus de geliefde van Karel. Zij was na diens dood gevlucht: Lodewijk de Vrome, Karels opvolger, was niet echt gecharmeerd van zijn vaders losbandige leven, en wilde alle vrouwen en bastaardkinderen uit de weg hebben. Zij geeft haar zoon een opdracht: dood Lodewijk!
Tjerk gaat op pad, incognito, arriveert te Aken en gaat in de leer bij Einhard, de biograaf van Karel de Grote. (deze man was feitelijk de schrijver van Vita Karoli Magni, de enige eigentijdse biografie)
Tjerk wordt met open armen onthaald als blijkt dat hij goed kan schrijven, maar eerst wordt hij er op uit gestuurd om te gaan luisteren. Einhard kent de feiten wel, maar wil zijn verhaal een beetje 'opleuken' met smeuïge verhalen.
En zo reist hij af naar verschillende mensen die de keizer gekend hebben: hij kent al het verhaal van zijn moeder, Ethelinde, en hoort nu onder andere wat ridder Roeland, ridder Elegast, Grimmold, een soldaat uit het leger, en enkele vrouwen te vertellen hebben.
Tjerk leert het verschil tussen de ‘echte’ verhalen en wensverhalen. Hoe kan bijvoorbeeld het verhaal van de vier Heemskinderen kloppen als hij zelf Koning Lodewijk gezien heeft, die gestorven zou zijn toen Karel nog leefde… maar het blijft een spannend verhaal natuurlijk. Karel en de Elegast, ook een heel bekend sprookverhaal; de ondergang van Roeland bij de strijd tegen de Spanjaarden, en nog meer.


Terwijl Tjerk zijn weg vindt door het rijk van Karel de Grote, krijgt de lezer in een raamvertelling (Tjerk is het kozijn, met vele verhalen als opvulling) min of meer chronologisch de geschiedenis van de keizer mee, op een heel prettige manier. Agave Kruijssen heeft een meesterlijk hand van vertellen, en wat het erg speciaal maakt: zij weet er het nodige van! Er is behoorlijk onderzoek voorafgegaan aan haar sprookverhalen!  Ze doseert bovendien heel goed: gevechten  - want Karel voerde vaak oorlog - wisselt ze af met verhalen over het leven aan het hof, of over de volkeren die in dat tijdvak leefden: Friezen, Saksen, Longobarden etc.
Daarnaast zijn de vrouwen die ze ten tonele voert meestal sterke figuren - de mannen niet altijd!
Dit boek is een heel aangename manier om iets te weten te komen over het leven in de Middeleeuwen, en dat geldt niet alleen voor jongeren. Dat je ook nog het een en ander meekrijgt over moraal is meegenomen.

‘Weet je, als alle mensen in dezelfde God geloven, hoeven we niet langer te vechten. Dan kan de vrede eindelijk neerdalen, als een weldadige rust.’

Of Karel deze woorden werkelijk geuit heeft, dat weten we natuurlijk niet, maar het zou zomaar kunnen. Hoe actueel…
Na afloop is er een verantwoording, een bibliografie en een stamboom, waarop je bijvoorbeeld alle vrouwen van Karel en hun kinderen kunt nagaan. Die Karel was me d’r eentje…


Voor veel achtergrondinformatie zie http://www.agavekruijssen.nl/de-keerzijde-van-de-keizer.html


ISBN 9789401401708 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Lannoo | juni 2012
Leeftijd vanaf ca 12 jaar

© Marjo, 24 januari 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: