Philippe Lechermeier
Het grote boek van vergeten Prinsessen
illustraties: Rébecca Dautremer
tekst: Philippe Lechermeier
Zet je telefoon uit, doe voor niemand open, pak een stoel die lekker zit want de eerste uren ben je in magisch prinsessenland.
Al bij het zien van de eerste bladzijden weet je dat je iets bijzonders in handen hebt. Prachtige dieprode pagina's met witte tekst en ongekend mooie illustraties. Die tekst zelf is ook apart. Het gaat niet over de ons zo bekende prinsesjes uit de sprookjesboeken maar over prinses Paddeleine en Zagjemal, over de prinses van de Nacht, over een klets-estafette met prinses Louisette d'Eserluette. Over prinses Jazzy Ezzy en prinses Doremi...
We zien prinses Maffeleine in haar bed. Ze stamt af van de familie van Luiwamkoningen, ze draagt geen prinsessenjurken maar nachthemden. 'Treuzelen in haar levensovertuiging. Verveling is haar filosofie'.
We zien een prinses met snaren en de vormen van een cello. We lezen over Jazzy Ezzy die zomz een beetje lizpelt. Zij houdt van eigenwijze zlungels, mannen met een ztreepje scheef. We zien een enorme afbeelding met Schreeuwitje die door een toeter allemaal woorden schreeuwt. 'Zij schettert als een ekster, is moeilijk te volgen, spreekt over van alles en nog wat, veel blablabla en tralala.' [...]. En dan is er nog Grilhelmina, ze is een ware knieskous, ze wil sneeuw in de zomer en schaduwhoekjes in de woestijn. Haar nicht De prinses op de erwt is wereldberoemd. Prinses Kadoink is vreselijk onhandig en prinses Elizabits is... bits.
En zo zijn er nog veel meer prinsessen met hun hun eigenaardigheden te vinden in dit boek, zoals Jatjat of Tasjeplat, Onafje, prinses Toktok die helemaal toedeloe is, prinses Roma Manouche, wiens koninkrijk geen grenzen kent, de prinsessen Dîng en Dông uit Siam, Prinses IJle Aaltje, De Indiaanse prinses Maankwartier enz enz.
Maar naast alle kennismakingen met deze onbekende en vergeten prinsessen leren we ook veel over hun omgeving, hun herkomst en hun gedrag. We kunnen het internationale waaieralfabet leren waarmee de prinsessen een geheimtaal 'spraken'. We lezen over de enorme Peleponnesische Pofdame die eigenlijk voor de prinsessen moest zorgen maar zo enorm is dat die bang voor haar waren, sindsdien loopt ze paleisbanketten af. we lezen wat de prinsessen zelf zoal eten. (lekker natuurlijk). We zien en lezen onder ander hoe prinsessentuinen eruit zien en wat hun lievelingsplanten zijn. In welke soorten paleizen ze wonen. Je kunt ook lezen hoe je koningin kunt worden. We lezen over de dieren waar prinsessen mee te maken krijgen.
Dit alles is al fantastisch, de vele informatie over de prinsessen is bijzonder en spectaculair, de taal in de uitgebreide tekst is speels en humoristisch, soms een beetje barok, de pagina's hebben steeds een wisselende diepe kleur met een mooie bijpassende tekstkleur. Maar het allermooiste zijn de geweldige, prachtig gekleurde, paginagrote prenten in dit boek. "Zo zoet en zacht als in sprookjes, zo verrassend en zweverig als in dromen." Je kijkt je ogen uit en ontdekt steeds nieuwe dingen. Van mij krijgt dit boek een dikke 10.
ISBN 978905908140| | Hardcover | 93 pagina's | Davidsfonds Uitgeverij | januari 2006
Bewerkt door Edward van de Vendel | Afmeting 30,9 x 27,7 cm | Leeftijd van 6-100 jaar
© Dettie, 04 augustus 2016
Feeëngeheimen
tekst: Philippe Lechermeier
bewerking: Ed Franck
In dit prachtige, grote feeënboek staat alles wat je over feeën wilt weten. Je kunt lezen hoe ze heten, wat ze doen en vooral wat hun geheimen zijn. Hoe kunnen ze toveren? Hoe denken ze? Hoe zien ze er uit?
Wist je bijvoorbeeld dat Filomeentje Buitenbeentje de eerste droommachine heeft uitgevonden? De eerste nacht dat ze hem uitprobeerde droomde ze droevige, grijze dromen. Er moest kleur bij, rood, geel en groen. En het moest allemaal wat zachter dus deed ze er ook een veertje bij en een piepklein lapje stof. En daarna heeft ze nog allerlei 'recepten' uitgeprobeerd zodat ze nu weet hoe je in de zomer frisse dromen kunt maken. Een beetje zand erbij geeft een reisdroom en heb je zin in een griezeldroom, weef dan een spinnenweb.
Maar Filomeentje is maar één van de vele feeën die feeënland rijk is...
Wist je bijvoorbeeld dat de fee Irena Fladder erg ijdel is en zo'n mooie jurk heeft dat ze op de voorkant van het boek mag staan? Zij geeft de bloemen hun kleuren, pauwblauw, zuurtjesrood. Schilders en tuiniers willen haar te pakken krijgen maar ze is ongrijpbaar.
Wist je dat de Japanse fee Fuji Yama in de toekomst kan kijken? Ze vertelt zelfs sommige van haar geheimen.
Wist je dat de fee Winona Windekind zichzelf in een prachtige ranke, slanke boom heeft veranderd?
Wist je dat Zoë Zwanenpoel heel erg gepest wordt? Maar dat ze 's nachts wraak neemt, want zij heeft in haar zak altijd een nachtmerrie. 'Ze hoeft hem alleen maar onder het hoofdkussen te schuiven van wie haar heeft getreiterd. Dan krijgt dat kreng sombere gedachtes en nachtmerries.'
Wist je dat er ook een mannenfee is? Mister Mysterie heet hij. De hele wereld zoekt hem, maar waar hij is? Dat is een mysterie!
Wist je dat feeën niet zonder de blik van een kind kunnen. Zonder kinderogen is namelijk geen magie mogelijk. En als die kinderogen kwijt zijn kun je ze o.a. terugvinden door zonder paraplu in een plensbui buiten te lopen...
Wist je dat er toverpapier bestaat waardoor je kijken kunt? De wereld ziet er ineens héél anders uit.
Wist je dat je in dit boek belangrijke geheimen voor je verzameling kunt vinden?
Wist je dat in dit boek heel mooie afbeeldingen staan die je eigenlijk allemaal wel zou willen inlijsten?
Wist je dat bij die mooie illustraties heel mooie verhalen staan over al die feeën?
Wist je dat er lieve en nare feeën zijn?
Wist je dat er mooie en lelijke feeën zijn?
Als je dit allemaal niet wist dan moet je toch maar gauw dit boek gaan kopen, dan kun je alles zelf lezen en zien, want er staan nog veel meer geheimen en weetjes over al die bijzondere, mooie, aparte feeën.
ISBN 9789059084858 | Hardcover | 92 pagina's | Davidsfonds Uitgeverij | september 2013
Leeftijd 6+ maar eigenlijk alle leeftijden
© Dettie, 26 september 2013