David John

Toon alleen recensies op Leestafel van David John in de categorie:
David John op internet:

  Categorie: Waargebeurde Verhalen

Meisje met zeven namen Meisje met zeven namen


& David John

Hyeonseo Lee is een aantrekkelijke dertiger. Ze heeft gestudeerd en woont met haar gezin in Seoel, Zuid Korea. Wie haar geschiedenis niet kent, kan niet vermoeden dat Hyeonseo een loodzware strijd heeft geleverd. Ze is maar liefst zeven keer van naam veranderd voordat ze uiteindelijk als Hyeonseo door het leven kon gaan.

Hyeonseo werd in 1980 geboren in “Het meest fantastische land op aarde”.  Het land waar ze ter wereld kwam leek wel een sprookjeswereld. Een wereld waar het volk blij en gelukkig was en werd beschermd door leiders met goddelijke kwaliteiten. Wie in het land van Hyeonseo werd geboren, was bevoorrecht. Men hoefde niet, zoals de rest van de wereld, als beesten te leven. Over welk land ik het heb? Noord-Korea.

Hyeonseo was een gelukkig kind. Haar ouders hielden zielsveel van haar en ook van het broertje dat een aantal jaar later volgde. Het gezin had het financieel vrij goed. Dat er gezinnen waren die het minder goed getroffen hadden, wist Hyeonseo niet. In Noord-Korea is iedereen immers gelijk. In werkelijkheid draait alles om een goede “songbun”. Wie een goede songbun heeft, krijgt bijvoorbeeld betere huizen, betere banen en meer voedsel toebedeeld. Een goede songbun wordt verkregen door het tonen van wenselijk gedrag. Het werkt generaties door. Als een grootouder ooit de fout is ingegaan, zullen nakomelingen daar nog generaties lang voor boeten. Zowel de familie van Hyeonseo’s vader als moeder beschikte over een goede songbun. Hyeonseo was bevoorrecht.

Toen Hyeonseo naar de kleuterschool ging, sloten haar ouders zich iets meer voor haar af. Schoolgaande kinderen worden immers ingeprent dat iedereen onberispelijk gedrag moet vertonen. Kinderen wonen op school zelfkritieksessies bij. Ook leren ze anderen van ongewenste gedragingen en daden te beschuldigen. Een kind kan onbedoeld een heel gezin in het ongeluk storten. Hyeonseo weet nog hoe gelukkig ze was. In Noord-Korea staan Kim Il-sung en Kim Jong-il centraal in prachtige verhalen over ware heldendaden. Het geluksgevoel wordt nog eens benadrukt door het zingen van liedjes over hun gelukkige leven.

Toen Hyeonseo zeven jaar oud was, woonde ze voor het eerst een openbare executie bij. Ze kon maar moeilijk bevatten wat ze zag en ook in de jaren die volgden zouden sommige gebeurtenissen twijfel zaaien. Er brak bijvoorbeeld hongernood uit toen Hyeonseo een tiener was. Mensen vielen in arme delen van het land letterlijk dood op straat neer maar toen ze een familiebezoekje aan de hoofdstad bracht, puilden de restaurants uit en was iedereen goed doorvoed. Hyeonseo kon niks met haar twijfels. Ze heeft inmiddels geleerd altijd een onzichtbaar masker te dragen en haar gevoelens niet te uiten. Diep in haar knaagde vertwijfeling maar ze onderdrukte het gevoel. Haar twijfels druisten in tegen alles wat ze haar leven lang had geleerd. Noord-Korea is immers een fantastisch land. Het beste land ter wereld. Daar gebeuren geen slechte dingen.

Tegen de tijd dat Hyeonseo zeventien was, woonde ze met haar moeder en broertje Min-ho in het stadje Hyesan dat aan China grenst. Een rivier bakent de grens af. Hyeonseo’s moeder was al jaren een bedreven handelaar en in het grensstadje hield ze zich bezig met het smokkelen van allerhande goederen. Min-ho stak regelmatig de rivier over om nieuwe smokkelwaar te bemachtigen. Het gevaar was groot maar gelukkig komt men in Noord-Korea met steekpenningen een heel eind. Hyeonseo mocht niet naar de overkant. Haar moeder vond het te gevaarlijk. Vlak voor haar achttiende verjaardag nam Hyeonseo toch de benen. China lonkte. Gedreven door nieuwsgierigheid besloot Hyeonseo een paar daagjes bij familie in Shenyang  te logeren.  Ze zou thuis zijn voor iemand haar afwezigheid ontdekte.

Het liep anders. Toen Hyeonseo na een maand naar huis wilde gaan, bleek dat haar verdwijning was opgemerkt. Haar familie had haar noodgedwongen als vermist moeten opgegeven. Hyeonseo kon niet meer naar huis. Nooit meer. Ineens was ze een illegale vreemdeling in China en de Chinezen zijn absoluut niet dol op vluchtelingen uit Noord-Korea. Als haar afkomst aan het licht zou komen, zou ze naar Noord-Korea teruggestuurd worden met alle gevolgen voor haar en haar familie van dien.

Eigenlijk wil ik het liefst het hele boek met jullie delen. Het verhaal van Hyeonseo Lee is verbijsterd en heeft me diep geraakt. Haar onbedoelde vlucht naar China heeft onvoorstelbare gevolgen voor Hyeonseo en haar familie. Nog altijd worstelt Hyeonseo met een identiteitscrisis en vindt ze het moeilijk haar masker af te zetten.

In februari 2013 vertelde Hyeonseo haar verhaal op een TED-conferentie. Het filmpje van haar indrukwekkende toespraak is inmiddels meer dan vier miljoen keer bekeken. Tegenwoordig voert deze inspirerende dame internationaal campagne voor Noord-Koreaanse mensenrechten en vluchtelingenzaken. Hyeonseo Lee is een ware held. Lees dit boek en deel haar verhaal met zoveel mogelijk mensen. De bevolking van Noord-Korea mag niet vergeten worden.


ISBN 9789044344424 | Paperback | 383 pagina's | The House of Books | oktober 2015
Vertaald door Marjet Schumacher

© Annemarie, 17 oktober 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: