Derk Bolt

Toon alleen recensies op Leestafel van Derk Bolt in de categorie:
Derk Bolt op internet:

 

Altijd ergens anders Altijd ergens anders


Op reis voor Spoorloos
Derk Bolt

Sinds 1995 reist journalist en televisiemaker Derk Bolt de wereld over voor het televisieprogramma Spoorloos. In het programma wordt gezocht naar familieleden en vrienden die elkaar uit het oog zijn verloren of elkaar zelfs nog nooit hebben ontmoet. Zo worden er regelmatig adoptiekinderen met hun biologische ouders verenigd. Ik volg het programma al jaren omdat ik geniet van de betrokken en integere manier waarop het programma is gemaakt.

Soms houden de gezochte personen zich op in grote wereldsteden maar regelmatig bevinden zij zich in verre uithoeken die niet eenvoudig te bereiken zijn. Derk Bolt en zijn team bezoeken de meest uiteenlopende locaties en daarover gaat het boek Altijd ergens anders. Wie reist maakt veel mee en dat geldt ook voor Derk. In dit boek heeft hij 68 bijzondere belevenissen opgetekend. De verhalen nemen elk een pagina of drie in beslag.

Meteen bij het eerste verhaal is mijn interesse gewekt. Humoristisch en vlot beschrijf Derk hoe hij in Sri Lanka de filmlocatie van de beroemde film The Bridge on the River Kwai (die dus niet in Thailand is opgenomen) bezoekt. Derk is in de jungle op zijn hoede voor slangen en ongedierte en weet de tocht veilig te doorstaan. Na afloop ontdekt hij echter dat zijn witte sokken in rode exemplaren zijn getransformeerd. Derk leert dat bloedzuigers het bloed van hun slachtoffers verdunnen en dat sigarettenas het overvloedige bloeden weer laat stoppen.

Sommige verhalen zijn grappig zoals verhalen over de zuinigheid van Derk. Vaak kosten zijn besparende ideeën hem juist meer geld. Het meest heb ik gelachen om het verhaal over een “chief” in Ghana. Het onverstaanbare en grijnzende dorpshoofd trakteerde het reisgezelschap op een ellenlang ritueel vol jenever en vreemde handelingen. Toen de ceremonie eindelijk voorbij was ging het traditionele gewaad uit en bleek de man er een keurig net pak onder te dragen. Lachend vertelde de man, in vloeiend Engels, dat hij het heerlijk vindt om buitenlanders op zijn geliefde ceremonie te trakteren. Vervolgens nam de drukbezette man afscheid en reed hij in een dure auto weg.

Naast grappige verhalen staan er ook schrijnende vertellingen in het boek evenals ontroerende verhalen en verhalen over cultuurverschillen. Zo werden Derk en zijn collega’s een restaurant uitgezet omdat zij het opnamen voor een vrouw die in het etablissement door haar man geslagen en bespuwd werd. Derk heeft het nogal eens aan de stok met douaniers of politiebeambten. Soms kan hij maar beter zijn mond houden maar Derk blijkt nogal een flapuit. Ook heeft Derk er een handje van zichzelf buiten te sluiten, bij voorkeur ’s-nachts of op ijskoude locaties.

In het buitenland wordt het niet altijd even nauw genomen met de hygiëne. Een heerlijke maaltijd krijgt een toch wel vreemde nasmaak wanneer Derk bemerkt dat het servies blinkend schoon wordt gespoeld in een rivier vol menselijke drollen. Regelmatig stuit de reizende reporter op griezelig ongedierte, vooral aan de kakkerlak heeft hij een hekel. In de verre oorden laat Derk zich het eten en drinken goed smaken waarna zijn buik regelmatig in opstand komt. Ook is het niet verstandig om een borreltje te veel te drinken en daarna te gaan slapen in een hangmat met daaromheen een muskietennet die aan de onderkant vastgeknoopt zit…

Derk schrijft scherp, gevat en eerlijk en na elke anekdote dacht ik: “nog eentje dan”. Voor ik het wist was het boek uit. Altijd ergens anders is een boeiend en divers boek dat ook heel geschikt is om cadeau te geven. Vanuit mijn luie stoel ben ik op wereldreis geweest en ik heb ervan genoten. Ik laat het vliegen in krakemikkige vliegtuigen, het maken van dollemansritten en het varen op overvolle boten graag over aan Derk.


ISBN 9789491567247 | Paperback | 224 pagina's | Uitgeverij De Kring | juni 2013

© Annemarie, 20 december 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: