Chris Hadfield

Chris Hadfield op internet:

 

Handboek van een astronaut Handboek van een astronaut


“Mensen zien astronauten vaak als ongelooflijk dappere superhelden, of misschien als mensen met het gevoelsleven van een robot. Maar om rustig te blijven in een uiterst stressvolle situatie waarin veel op het spel staat, heb je eigen alleen maar kennis nodig. Natuurlijk kun je dan nog zenuwachtig, gespannen of hyperalert zijn. Maar doodsbang hoef je dan niet te zijn."

Al op negenjarige leeftijd wist Canadees Chris Hadfield dat hij astronaut wilde worden. Op 20 juli 1969, tijdens een zomervakantie op Stag Island, Ontario zag de kleine Hadfield hoe Neil Armstrong voet op de maan zette. Vanaf dat moment wist Hadfield wat zijn levensdoel zou zijn. Hij wist ook dat het vrijwel onmogelijk zou zijn om in de voetsporen van zijn held te treden maar toch besloot hij zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Elke keus die hij vanaf dat moment zou maken, zou hem een stap dichter bij zijn droomberoep brengen. Wat zou een astronaut doen? Zou hij frietjes of groente eten? Zou hij uitslapen of studeren?

Hadfield groeide op een boerderij op, wat gunstig was voor de astronaut in wording. Hij leerde al op jonge leeftijd zijn eigen fouten te herstellen. Iets niet kunnen, was geen optie. Zo maakte de jonge Hadfield een iets te overmoedig ritje op de tractor waardoor de trekbalk afbrak. Die dag leerde zijn vader hem lassen zodat hij de schade zelf kon herstellen. Hadfield was een sportieve jongen en ging rond zijn twintigste als skileraar aan de slag. Al snel was hij het zat. Hij bedacht zich bovendien dat zijn werk hem geen stap dichter bij zijn einddoel zou brengen. Hij meldde zich aan bij de militaire academy voor een studie werktuigbouwkunde. Je kunt nu eenmaal niet naar een astronautenschool. Zo simpel is het niet.

In 1981 trouwde Hadfield met Helene die hem vanaf dat moment onvoorwaardelijk steunde. Hadfield werd jachtvlieger. Elke keus die het stel maakte, was gericht op Hadfields wens een astronaut te worden. Het stel verhuisde om de haverklap en Helene deed dat zonder morren. Er werden drie kinderen geboren. Kinderen die konden rekenen op liefhebbende ouders maar die ook leerden leven met een vader die bijna altijd weg was. Een vader die op verjaardagen in het buitenland zat of zelfs… jawel… in de ruimte. Chris Hadfield slaagde erin zijn droom te verwezenlijken. Hij zou uiteindelijk drie keer naar de ruimte reizen. Drie reizen die zijn visie op het leven voorgoed zouden veranderen.

In dit boek beschrijft Hadfield vol vuur hoe hij jaren heeft geknokt om astronaut te worden. Veel mensen denken dat het astronaut zijn puur en alleen om het maken van ruimtereizen gaat. Dat is niet zo. Astronauten besteden het grootste deel van hun tijd aan leren, leren en nog eens leren. In de schoolbanken mogen zij hun aandacht geen moment laten verflauwen want dan kan waardevolle informatie gemist worden. Elk mogelijk rampscenario wordt uitentreuren geoefend. De romantiek die in Hollywoodfilms zo enthousiast wordt geschetst, is ver te zoeken. Toch zou Hadfield het zo weer overdoen. Na het lezen van dit boek begrijp je als lezer heel goed waarom.

Eerlijk gezegd heb ik altijd weinig interesse in ruimtevaart gehad. Na het lezen van de boeken van Sander Koenen (in samenwerking met André Kuipers) is dat veranderd. Astronauten beschikken niet alleen over passie voor het vak maar ook over een zelfdiscipline, toewijding en leergierigheid om jaloers op te worden. Ook dit boek van Chris Hadfield (met een voorwoord van André Kuipers) is ronduit indrukwekkend om te lezen. Het enthousiasme spat van de pagina’s af waardoor het boek leest als een trein. Verwacht een boek vol boeiende informatie en bijzondere anekdotes. Wat doe je bijvoorbeeld als je als piloot in formatie vliegt en je ontdekt dat er een bij in je helm zit? Hoe repareer je een kapotte wc (in een ruimte zonder zwaartekracht) terwijl je toezicht moet houden op collega-astronauten die een EVA (ruimtewandeling) maken? Astronaut worden en zijn draait om vindingrijkheid en kennis. Wat er ook gebeurt: je moet het hoofd koel houden en putten uit de haast bodemloze kennis die je in de loop der jaren hebt opgedaan.

Astronauten zijn meestal maar even beroemd maar Chris Hadfield zal niet snel vergeten worden. Dit boek en alles wat hij in zijn leven gepresteerd heeft dragen daaraan bij, maar het is vooral een filmpje op YouTube dat de aandacht van miljoenen mensen heeft getrokken. Je hebt het vast weleens gezien.

Tot slot deel ik de gedachte die Chris Hadfield heeft geholpen zijn doel te bereiken. Het is heel eenvoudig en voor meerdere doeleinden inzetbaar dus misschien helpt het jou ook:

“Zorg dat je er klaar voor bent. Werk. Werk hard. En geniet!”


ISBN 9789045211237 | Paperback | 333 pagina's | Karakter Uitgevers | januari 2016
Vertaald door Henk Moerdijk

© Annemarie, 08 februari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: