Stephanie Schutte

Toon alleen recensies op Leestafel van Stephanie Schutte in de categorie:
 

Op kamers Op kamers
Schoonmaken hoort erbij!


'Eerst de glazen!' was vroeger bij ons thuis een veelgehoorde kreet als we moesten helpen bij het afwassen. Want, zo werd ons uitgelegd, dan is het afwaswater nog goed warm en niet vettig zodat de glazen snel, streeploos én glimmend opdrogen en weer de kast in kunnen.
Dat het geen loze kreet was blijkt wel uit dit boekje, want daarin staat precies hetzelfde te lezen.

Het is een boekje, zoals de titel aan aangeeft, voor o.a. studenten die op kamers gaan wonen. Het staat vol tips over hoe je de boel met elkaar alles het makkelijkst een beetje op orde kunt houden. Ook het waarom staat erbij vermeld.

De keuken, met name de afwas, is vaak de grootste bron van ergernis in studentenhuizen dus daar wordt gelijk maar mee begonnen. De eerste tip is: "Probeer er het beste van te maken!" het moet toch gebeuren. Overigens is bewezen dat door de combinatie van warm water, eentonigheid en lichamelijke beweging een kalmerend stofje aangemaakt wordt in je hersens. Wel handig na een stressvolle dag!
Er wordt uitgebreid verteld hoe je zo'n (enorme) afwas het beste kunt aanpakken. In korte zinnen, met grappige plaatjes erbij, wordt de beste volgorde van handelen aangegeven. Jawel, eerst die glazen dan de rest. Sommige dingen zoals bestek of aangekoekte pannen kun je eerst laten weken. Ook worden er nog enkele tips gegeven hoe te handelen met bijv. scherpe messen of een gebroken glas in het sop of wat je het beste kunt doen met lastig schoon te maken spullen zoals een kaasschaaf.
Kortom, jij bent de regisseur! Jij bepaalt hoe alles verloopt en als je al deze tips doorneemt wordt die hele afwas een fluitje van een cent.

Daarna volgen de koelkast, de douche, het toilet en nog enkele algemene schoonmaaktips.
Vooral de uitleg over het gebruik van de koelkast vind ik erg praktisch. Nooit geweten dat er temperatuurverschillen in een koelkast zijn! Ook de afspraaktips rond het gebruik van de koelkast door meerdere mensen zijn handig.
De douchetips zijn eveneens helder en lekker doeltreffend. Ik moest overigens erg lachen om het volgende raadseltje:
Wat is bruin, stijf, ligt voor de douche en stinkt?
Precies! Je handdoek!

En hoe blijf je tevree op je eigen wc? Ieder heeft zo zijn eigen gewoontes, de een leest graag in het kleinste kamertje, de ander rookt of schrijft alvast het boodschappenlijstje, dat kan anderen irriteren dus hou er rekening mee. Maar wat de meeste nieuwkomers vervelend vinden zijn de geluiden die ze maken. Ze zijn bang dat anderen die knetterende wind horen of jouw poepgespetter. Niets van aantrekken is de gouden tip.
Hoe je daarna de vieze luchtjes weg krijgt kun je ook in dit boek lezen. Dat je niet je hele huisraad in de wc moet smijten spreekt voor zich. Maar het (onsmakelijke) plaatje wat erbij staat getekend maakt écht helemaal duidelijk waarom je dat beter niet kunt doen. En wist je dat een scheutje cola vlekken in de wc oplost? Ook vermakelijk is dat zelfs de afrolrichting van het wc papier wordt besproken!
Helemaal achterin het boekje staan de al genoemde algemene schoonmaaktips. Welk middel gebruik je voor wat en mochten er beestjes zoals mieren of vlooien vrolijk in je omgeving rondlopen dan is daar ook weer een oplossing voor te vinden in dit boek.

De tekeningen zijn vaak grappig en soms weerzinwekkend maar dit laatste gewoon omdat bepaalde zaken gewoon weerzinwekkend zijn. Zoals bijvoorbeeld een wc die niet doorgespoeld wordt waardoor de volgende bezoeker de drol aantreft van de vorige huisgenoot. Blèh.
Maar eerlijk is eerlijk, de tips zijn enorm praktisch. Er staat geen woord teveel in en alles is overzichtelijk ingedeeld. Echt een boekje dat je 'nochalant' in het studentenhuis rond moet laten slingeren en dan maar hopen dat je rommelige, 'vieze' huisgenoten het lezen en aan de slag gaan!

N.B. De tip over hoe je de magnetron makkelijk schoon kunt maken - namelijk door een bakje azijn in de magnetron te verwarmen -  heb ik gelijk uitgeprobeerd en inderdaad, het helpt!


ISBN 9789050191043 | Paperback | 47 pagina's | Uitgeverij Meander | augustus 2013

© Dettie, 06 september 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: