Hans Häckel

Toon alleen recensies op Leestafel van Hans Häckel in de categorie:
Hans Häckel op internet:

 

Wolken Wolken


Praktische gids voor dagelijks gebruik
Hans Häckel

In een land als Nederland waar véél over het weer gepraat en gemopperd wordt, is het handig om een beetje de wolken te kunnen 'lezen' als je even computer met de buienradar niet bij de hand hebt. Met dit mooie compacte wolkengidsje  kun je zelf bekijken hoe de stand van zaken is. Het boekje past makkelijk in een kleine tas, in feite kan het overal mee naar toe genomen worden.

Het begint met het hoofdstuk 'Een beetje wolkenfysica' waarin uitgelegd wordt dat er water in de lucht zit, hoe waterdamp condenseert en hoe water verstrooit.  Dit wordt opgevolgd door  een hoofdstuk over het ontstaan, de ontwikkeling en het oplossen van wolken.
En dan de classificatie van wolken, het grootste hoofdstuk van het boek. Beginnend met de soorten wolken (hoge, middelhoge en lage en verticaal ontwikkelde wolken)  en de 10  wolkengeslachten die 3 vormen onderscheidt , te weten stapelvormig, laagvormig en sluiervormig. Via een tabel kunnen we de internationale wolkenclassificatie aflezen. De wolkengeslachten worden ook uitgebreid toegelicht en beschreven.
Daarna worden alle wolken van de internationale classificatie in beeld gebracht en dat is adembenemend mooi. Zowel op de linker als rechterpagina staat een foto met daaronder de naam van de wolk en een beschrijving. Bijvoorbeeld:


Foto van Cirrus uncinius

Familie:  hoge wolken
Geslacht: sluiervormig  cirrus Ci
Soort: haakvormig Uncinus unc
Zo stelt men zich gewoonlijk cirruswolken voor: fijne tere vederwolkjes - soms gelijkend op haarlokken - die lange haak- of klauwvorimige vezels achter zich aan trekken. In de internationale wolkenindeling worden zij onder de naam cirrus uncinus opgevoerd. Cirrus is Latijn voor haarlok of pluim en uncinus is afgeleid van uncus, latijn voor haak, en betekent daarom haakvorumig.
De ontstaanswijze (zie pag 22) van de hier getoonde wolken is gemakkelijk te zien. Uit fijne wolkenlokken vallen kleine ijskristallen, die door de wind meegevoerd worden. Daarbij groeperen ze zich achter elkaar en vertonen zich zo voor de waarnemer als lange draden.
Of deze wolken aanhoudend mooi weer aankondigen of een naderende weersverslechtering, is uit deze momentopname niet af te leiden, daarvoor moet men de ontwikkeling van de wolken volgen. Blijven de sluiers in de komende uren net zo dun en los als op deze foto, dan mag men rekening houden met aanhoudend mooi weer. Worden ze echter steeds dichter, dan kan men een weersverslechtering verwachten.
(En dit is dan nog alleen de informatie op één pagina, met foto. Elke pagina bevat dus een foto met beschrijving.)

Op pagina 145 begint het hoofdstuk Bijzondere wolken. Hieronder vallen nachtwolken, condensstrepen van vliegtuigen, dampwolken uit schoorstenen, wolkenvorming door föhnwind en andere wolkenverschijnselen. Zeer apart is de foto van een 'jacobsladder'.
Ook halo's, bijzonnen, kransen en regenbogen worden verklaard.
Al met al is het een bijzonder mooi en informatief boekje met zeer fraaie foto's. Inderdaad een praktische gids, voor wandelaars, kampeerders, zeilers, fietsers en overige buitenlui.
Zie inkijkexemplaar


ISBN 9789052107271 | Paperback | 188 pagina's | Uitgevrij Tirion | oktober 2010
Uitstekend vertaald door George Beekman

© Dettie, 10 maart 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: