William Easterly

Toon alleen recensies op Leestafel van William Easterly in de categorie:
William Easterly op internet:
 

The White Man’s Burden   Waarom heeft ontwikkelingshulp meer kwaad dan goed gedaan? The White Man’s Burden Waarom heeft ontwikkelingshulp meer kwaad dan goed gedaan?


The White Man’s Burden
Waarom heeft ontwikkelingshulp meer kwaad dan goed gedaan?


The White Man’s Burden, de titel is afkomstig van het gelijknamige gedicht van Rudyard Kipling, een fervent aanhanger van het imperialisme waarin het de taak van de westerse wereld is de rest van de wereld op te voeden en te beheersen.
Nadat Afrika eind negentiende- en begin twintigste eeuw in sneltreinvaart werd gekoloniseerd door de Europeanen, waren zij door de veranderde omstandigheden na de tweede wereldoorlog gedwongen tot versnelde dekolonisatie, waarbij een continent werd achtergelaten met onnatuurlijke grenzen en een bevolking die geen enkele scholing had genoten, omdat zij daarvan werd uitgesloten.
Het machtsvacuüm dat daarop volgde werd snel opgevuld door dictators, die alleen op eigenbelang en die van hun naaste medewerkers uit waren. Een situatie die tot op de dag van vandaag voor de meeste landen in Afrika geldt.
In andere delen van de wereld vond min of meer iets vergelijkbaar plaats nadat, na de tweede wereldoorlog, veel landen hun onafhankelijkheid verwierven ten opzichte van hun voormalige kolonisators. Sindsdien heeft de Westerse wereld een bedrag van 2,3 biljoen dollar aan ontwikkelingshulp uitgegeven.
Easterly, die zelf zestien jaar lang als econoom aan de wereldbank was verbonden, probeert in zijn boek te achterhalen wat deze hulp voor degenen waar deze hulp voor is opgezet, de allerarmsten van de wereld, heeft opgeleverd. De uitkomst, deskundig onderbouwt met alle relevante statische gegevens, is ontluisterend; namelijk niets. Of landen nu relatief veel, weinig of geen ontwikkelingshulp, in de vorm van geld, ontvangen het blijkt dat er, gemeten over een groot aantal jaren, nauwelijks verschil in economische ontwikkeling bestaat.

Easterly wijt dit gebrek aan resultaat vooral aan wat hij planners noemt, die alles grootschalig willen aanpakken maar uiteindelijk strandt dat altijd in dikke rapporten waarvan nooit duidelijk wordt gemaakt wat het daadwerkelijk oplevert voor de allerarmsten.
Tegenover de planners stelt hij de zoekers, mensen die op een kleinschalig niveau samen met diegenen waar het om draait op zoek gaan naar oplossingen van specifieke problemen. De resultaten van dit soort projecten zijn veel beter te volgen wat betreft het beoogde doel.
Easterly pleit dus absoluut niet voor het stoppen met ontwikkelingshulp maar, met zijn kritische beschouwing over de afgelopen vijftig jaar, bepleit hij serieus na te denken hoe ontwikkelingshulp wel bij kan dragen aan de noden van allerarmsten op deze wereld. Er bestaat geen eenduidige manier om ontwikkelingshulp aan te pakken, maar dat de huidige methode niet helpt moge duidelijk zijn. Dit boek is een hartstochtelijk pleidooi om ontwikkelingshulp te verbeteren, zodat het er écht iets toe doet.


ISBN 9046803015 | Paperback | 432 pagina's | Nieuw Amsterdam | september 2007

© Cavendish, oktober 2007


Lees de reacties op het forum en/of reageer: