Hanneke Rozema

Toon alleen recensies op Leestafel van Hanneke Rozema in de categorie:
Hanneke Rozema op internet:

  Categorie: Mens en Maatschappij

Grenzeloze liefde   Westerse vrouwen over hun Arabisch - islamitisch huwelijk. Grenzeloze liefde Westerse vrouwen over hun Arabisch - islamitisch huwelijk.


Flaptekst:
"Op vakantie naar een islamitisch land? Lees 'Grenzeloze liefde' voor je verliefd wordt op een mooie Arabier!
Een westerse vrouw die verliefd wordt op een Arabische man en met hem trouwt, beseft nauwelijks wat haar te wachten staat. Ze trouwt namelijk niet alleen met haar geliefde, maar bindt zich ook aan een schoonfamilie en een cultuur waarin andere regels en waarden belangrijk zijn."

--

Hanneke Rozema heeft met haar gezin 5 jaar in Egypte gewoond en vroeg zich af hoe westerse vrouwen die met een Egyptenaar getrouwd zijn, zich aangepast hebben aan de andere cultuur, hoe ze hun kinderen opvoeden en wat zij van hun eigen westerse cultuur aan de kinderen doorgeven. Om hier inzicht in te krijgen voerde ze een tiental diepte-interviews en ongeveer vijftig gesprekken met Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse, Britse, Franse, Amerikaanse en Canadese vrouwen die in Egypte wonen en met een moslimman getrouwd zijn. Deze gesprekken vormen de basis voor het boek 'Grenzeloze liefde'. In 9 portretten zijn de meeslepende en soms ontroerende levensverhalen van westerse vrouwen verwerkt die stapelverliefd werden op een innemende Egyptenaar, in Egypte trouwden en daar gingen wonen.

Hanneke Rozema laat duidelijk haar verbazing blijken over de snelheid waarmee westerse - Arabische verliefde stellen in het huwelijksbootje stappen en hoe onwetend de westerse vrouwen zijn die aan een dergelijk avontuur beginnen. Unaniem typeerden de vrouwen hun a.s. echtgenoot als een a-typische Egyptenaar, die niet om geloof of traditie gaf. Wanneer de vrouw bij de voorbereiding van het huwelijk over de toekomst begon, kregen ze als antwoord dat ze zich nergens zorgen over hoefde te maken. Als er iets met hem zou gebeuren, dan zou zijn familie voor de vrouw zorgen. Ook bij een eventuele echtscheiding hoefde de vrouw zich geen zorgen te maken. En de vrouwen geloofden dat! Bijna alle vrouwen hebben een huwelijkscontract getekend waarvan ze de inhoud niet kenden.

De meeste ouders van de vrouwen hadden grote bezwaren bij de trouwplannen van hun dochter; zij waren onbekend met het land, de cultuur en de religie. Soms wilden de ouders niet eens kennismaken met hun a.s. schoonzoon. Maar wanneer ze de schoonzoon leerden kennen, accepteerden ze hem. Anders herstelde het contact zich vaak bij de geboorte van de kleinkinderen. Maar net als de smoorverliefde vrouwen dachten de ouders van de vrouwen niet aan de praktische consequenties van zo 'n bicultureel huwelijk.

"Want in de Arabische wereld trouw je niet alleen de man, maar ook zijn familie. De verhouding tot de familie is erg belangrijk en niet te vergelijken met de familiebanden in het westen. Gehuwd of niet, een man zal zijn ouders moeten respecteren door te doen wat zij van hem vragen. Een gehuwde man kan het hoofd van zijn gezin zijn, binnen zijn familie heeft hij nog steeds een ondergeschikte positie zolang zijn vader en oudere broers leven. Tegenover zijn moeder en zusters heeft hij een verzorgende taak als hij de enige of oudste zoon is, en hij blijft verantwoordelijk voor hun welzijn. In Egypte behoort een vrouw na haar huwelijk tot haar schoonfamilie, haar kinderen zijn voornamelijk lid van de familie van de vader."



Als het huwelijk strandt, dan gaat een vrouw volgens de traditie terug naar haar eigen familie, maar de kinderen zullen worden 'geclaimd' door de schoonfamilie, ook al zal de vrouw de jonge kinderen eerst krijgen om ze op te voeden. Voor een westerse vrouw geldt dit alleen wanneer ze overgegaan is tot het islamitisch geloof!

Het islamitisch huwelijk kent geen gemeenschap van goederen en een gemeenschappelijke bankrekening bestaat niet in Egypte. De man heeft tijdens het huwelijk een onderhoudsplicht ten aanzien van zijn vrouw en kinderen. Wordt een vrouw weduwe, dan gaat het merendeel van het geld van de overleden man naar de kinderen en/of haar schoonfamilie. Alleen wanneer zij moslim is, erft zij een klein gedeelte van het geld van haar overleden man. Is zij geen moslim, dan erft zij helemaal niets en worden haar kinderen haar ontnomen.
De meeste vrouwen realiseerden zich voor af niet dat de eventuele kinderen door de godsdienst van de man automatisch ook moslim zijn; de eventuele dochters die geboren worden mogen alleen met moslims trouwen.

De verschillende levensverhalen laten zien welke verwachtingen de vrouwen hadden ten aanzien van hun gehuwde leven in Egypte en tegen welke problemen zij aanliepen. Bijna alle vrouwen gaven aan dat hun man voor het huwelijk overkwam als een ruimdenkende moslim, maar naarmate de in Egypte geboren kinderen ouder werden, veranderde de man in zijn geloofsopvatting en werd meer praktiserend en strenger in zijn geloofsbeleving.

Een gemengd huwelijk heeft zeker een kans van slagen, maar soms gaat het mis en er kunnen dan grote problemen ontstaan. Daarom, concludeert Hanneke Rozema, is enige kennis van de moslimcultuur en de Arabische traditie een vereiste voor het welslagen van het huwelijk.
Achter in haar boek geeft de schrijfster nog wat praktische en juridische suggesties voor vrouwen die een biculturele relatie aangaan met een moslim.
'Grenzeloze liefde' geeft op een antwoord op de vraag: hoe is het om als westerse vrouw met een Egyptenaar te trouwen en in Egypte te wonen.

Hanneke Rozema
(1949) studeerde antropologie en rechten en woonde vele jaren in verschillende Arabische landen. Zij is getrouwd met een Nederlandse man en zij hebben twee kinderen.


ISBN 9054601094 | Paperback | 286 pagina's | Uitgeverij Bulaaq | oktober 2005

© Jeannette, juli 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer: