Sarah Simblet

Toon alleen recensies op Leestafel van Sarah Simblet in de categorie:
Sarah Simblet op internet:
  Categorie: Tekenkunst

Flora voor kunstenaars Flora voor kunstenaars


Een inspirerende handleiding voor het tekenen van planten
Sarah Simblet


Als u een uur besteedt aan het tekenen van een plant begrijpt u die plant veel beter dan als u er een uur alleen maar naar zit te kijken.
Sarah Simblet

Na de eerdere boeken 'Tekenen voor kunstenaars' en 'Anatomie voor kunstenaars' heeft Sarah Simblet opnieuw een prachtig boek samengesteld. Deze boeken zijn bedoeld als handleiding. Volgens de dikke Van Dale is een handleiding een 'leerboek dat tot leidraad dient bij de studie van een of ander vak'. In dit geval is het vak dus tekenen en deze keer het tekenen van planten. En een leerboek is het!
In het voorwoord meldt de schrijfster:

"Kijken en zien zijn twee verschillende dingen. Kunstenaars weten dat, maar dat verschil is iets wat we allemaal kunnen ervaren door te tekenen. Tekenen is altijd een openbaring, ongeacht de resultaten. Het gaat om zoveel meer dan alleen plaatjes maken, dat het eindresultaat er soms niet eens toe doet. Het papier kunt u weggooien zonder dat uw ervaringen en het geleerde verloren gaan. Ik ben er van overtuigd dat iedereen kan leren tekenen - mits de wil er is. De eerste stappen zijn niet moeilijk en de resultaten geven u al snel voldoende zelfvertrouwen om door te gaan.
Met handleidingen, lessen en kijken naar het werk van andere kunstenaars komt u een heel eind, maar leren tekenen kan ook door het gewoon te doen. [...] De eerste stap is simpel: gewoon beginnen."


Door dit boek aan te schaffen is die eerste stap ook al flink gezet.
Na het vertellen van de geschiedenis van afbeeldingen van planten zoals gevonden op papyrus en het tonen van tekeningen van bekende 'plantenschilders' uit de voorgaande eeuwen, o.a. prachtige afbeeldingen van planten waargenomen door een microscoop, begint  het echte tekenen.

De schrijfster zelf tekent altijd naar vers, nog levend materiaal. Ze vertelt hoe je het best bloemen, planten, paddenstoelen, mossen en takken mee kunt nemen en goed kunt houden. Om daarna in korte maar zeer duidelijke hoofdstukken de materialen te bespreken en het effect dat deze opleveren met daarbij enkele erg practische tips. (gebruik een veer om na het weggummen van potloodlijnen de korreltjes weg te vegen, zo krijg je geen vlekken). Ook de lijnvariatie en het kleuren mengen komen kort aan bod evenals voorstudies en inspiratiebronnen.
Daarna volgen de hoofdstukken Diversiteit, Wortels, Stengels, Bladeren, Bloemen en Vruchten, kegels en zaden.
Alleen het hoofdstuk Diversiteit is al adembenemend. Naast een schema dat de classificatie van planten weergeeft worden allerlei groei- en bloeivormen getoond middels foto's maar vooral tekeningen. De wieren, de paddenstoelen (schimmels) de verschillende mossen, de varens, bloeiende planten enz. worden behandeld. Bij elke soort wordt korte informatie gegeven waarbij ook op bijzonderheden wordt gewezen.


Het hoofdstuk Wortels is al even adembenemend. Allerlei soorten wortels worden getoond, van ons bospeentje tot de plankwortels van de kustmangroven. Heel duidelijk wordt uitgelegd hoe zo'n wortel is opgebouw en uit welke delen een wortel bestaat, zoals het groeipunt, het wortelmutsje, zijwortels, wortelharen enz. Ook de verschillende vormen van wortels worden getoond zoals wortels die groeien aan bijv. een hyacintenbol (je ziet een getekende dwarsdoorsnede) of de trekwortel van een lelie.

Vanaf het hoofdstuk Wortels tot en met het laatste hoofdstuk Vruchten, kegels en zaden hebben de hoofdstukken een vaste opbouw.
het begint met een inleiding, met prachtige kleurenfoto's, waarin het onderwerp nader besproken wordt. Daarna worden allerlei vormen van dat onderwerp in foto's maar voornamelijk tekeningen weergegeven zoals bijv. bij  de bladeren o.a.  een lelieblad, het 'blad' van rozemarijn en kastanjebladeren die allen zo verschillen van uiterlijk. Uitgelegd wordt, eveneens in tekeningen, hoe bladeren zijn opgebouwd, welke vormen van bladnerven er zijn, hoe de bladeren ten opzichte van elkaar aan de stengel zitten etc. Dan volgt een tekenles en een afbeelding van een meesterwerk waar je ook weer veel van kunt leren qua techniek of materiaalgebruik.
Regelmatig wordt ook een dwarsdoorsnede getoond zodat je goed weet hoe een bloem of bloembol of paddenstoel etc. in elkaar zit. Dit helpt bij het latere tekenen van het onderwerp in zijn geheel.


Al met al is het een schitterend boek, en niet alleen voor kunstenaars, dat naast de vele informatie over planten zelf de ondertitel Een inspirerende handleiding voor het tekenen van planten meer dan waar maakt!


ISBN 9789043913249 | Gebonden | 256 pagina's | Tirion Uitgevers | oktober 2010

© Dettie, 23 januari 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: