Jan Rothuizen

Toon alleen recensies op Leestafel van Jan Rothuizen in de categorie:
Jan Rothuizen op internet:
  Categorie: Tekenkunst

De Zachte Atlas van Nederland De Zachte Atlas van Nederland


Jan Rothuizen is beeldend kunstenaar. Bekend (bij mij) van zijn beschrijvende tekeningen in de Volkskrant. En precies met dit soort tekeningen is dit boek gevuld. “Tekeningen" dekt eigenlijk de lading niet, het zijn tekeningen van situaties tot in het aller aller kleinste detail, met daarbij handgeschreven teksten. In dit boek heeft Rothuizen een portret van Nederland gemaakt, een zachte atlas. Hij heeft dit gedaan door middel van een aantal verrassende thema’s; ‘stopplaatsen’, ‘beweging’, ‘onmiddellijk’, 'argeloos', ‘samen’,’praktisch’ en ‘nog niet’.
Vrij willekeurige thema’s onderverdeeld in verrassende onderwerpen. Zo vind je bij 'Stopplaatsen' onder andere een tankstation, een mammapoli, en het grenshospitium van Schiphol. Bij ‘Beweging’ vind je respectievelijk de van Dam tot Dam loop en een zoutmolen, bij ‘Onmiddellijk’ een traumahelikopter en een pinautomaat. Bij ‘Argeloos’ een budgethotel en een tienerkamer. Bij ‘Samen’ een krantenredactie en Lowlands , bij ‘Praktisch’ een duralexglas en een Besnijdeniscentrum, en bij ‘Nog niet’ een zelfstandige dame van 90 jaar en het Rijksmuseum.


Rothuizen heeft het boek opgedragen aan zijn vader, die hem leerde kijken. Zoon Rothuizen heeft die lessen goed in zijn oren geknoopt. Zelden tekeningen gezien met zó veel details.
Ieder onderwerp beslaat twee bladzijdes met één situatietekening en handgeschreven tekst willekeurig geplaatst over de bladzijdes. Je leest dus wel, veel zelfs, maar het maakt eigenlijk niet uit wáár op de bladzijde je begint te lezen. Fijn is dat het boek in een heerlijk groot formaat is uitgegeven. Je kunt dus, gezeten aan de keukentafel met een bak koffie eindeloos kijken, het boek weer wegleggen en de volgende dag heerlijk verder kijken. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die al de eindeloze details en aantekeningen in één keer kijken ziet. Ik had meerdere keren kijken nodig en zag steeds weer nieuwe dingen.
Het bijzondere is dat het boek met al zijn uiteenlopende onderwerpen inderdaad een beeld geeft van Nederland anno 2011. Nog bijzonderder vond ik de originaliteit en veelzijdigheid van de onderwerpen, waardoor je sóms moet lachen, sóms een enorme hoeveelheid achtergrondinformatie krijgt, en soms zelfs ontroerd bent. Dat laatste was wat mij betreft het geval bij de slaapkamers van een in Afghanistan gesneuvelde soldaat, en een bij een verkeersongeval omgekomen meisje. Die eerste tekening kende ik al uit de krant,en ik weet dat ik daar toen meer door geraakt was dan alle geschreven artikelen die ik ook al over die jongen had gelezen. Door het detail van de poster van Scarface aan de muur, de knuffel van vroeger op de kast, en de hockeysticks in de hoek. De jongen kreeg een gezicht en dat ontroerde me. Tegelijkertijd zit je een bladzijde later weer te glimlachen om details van de duurste suite van Nederland (7 euro per minuut).
Kortom, heb je een keukentafel en houd je van kijken, kijken en nog eens kijken, dan is dit boek een aanrader. Ook een leuke cadeautip voor deze decembermaand. De ontvanger hoeft geen groot lezer te zijn om er toch veel plezier aan te beleven.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789046811146 | Paperback | 127 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2011

© Willeke, 06 december 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: