Peetjie Engels

Toon alleen recensies op Leestafel van Peetjie Engels in de categorie:
Peetjie Engels op internet:

  Categorie: Koken - Kookboeken

Leer Limburgs koken Leer Limburgs koken


Kookboekenschrijftster Netty Engels is, samen met haar man Wil, al heel lang bezig met Limburgse recepten en heeft een grote kennis van de culinaire geschiedenis van Limburg. Er zijn dan ook diverse kookboeken van haar hand verschenen met recepten uit de Limburgse keuken zoals Vlaai en ander Limburgs gebak, Limburgs op de kaart, Limburg op z'n lekkerst en Koken met Limburgs bier.

Netty kwam tot de ontdekking dat er voor beginnende kokers geen kookboek was met Limburgse recepten. "En het is zo belangrijk dat nieuwe koks, jong en oud, ook leren wat we in Limburg eten, wat we vroeger aten en hoe we dat klaar moeten maken." Netty zou het betreuren als straks niemand meer weet hoe typisch Limburgse gerechten gemaakt moeten worden:

"Limburgse tradities en Limburgs eten gaan vaak hand in hand. Het Limburgs eten, de gewoonten met eten en drinken, de gerechten voor speciale dagen zoals Nieuwjaar, Pasen, Sinterklaas en 'vastenaovend' daar is heel wat over te vertellen. Wat zou het jammer zijn als de kennis daarover verloren gaat."


Nadat de eerste recepten beschreven waren moest ze iemand zien te vinden die ze wilde uitproberen. Dochter Peetjie, wilde dat wel doen en zo, van Peetjie's op- en aanmerkingen gebruik makend, kwam dit kookboek tot stand.

In Limburg werd vroeger anders gekookt en gegeten dan in de rest van Nederland. Netty vertelt in het kort over De Limburgse eetgewoonten van voor de Tweede Wereldoorlog en daarna wordt er voorafgaand aan elk recept een toelichting gegeven over het hoofdingrediënt of wanneer en waar dat gerecht gebruikt werd etc..
Bij elk van de 40 recepten wordt in een duidelijke overzichtelijke lijst de ingrediënten opgesomd en daarna een lijst met de te gebruiken materialen, wat ook erg handig is. In het beschreven recept wordt duidelijk, stap voor stap, de te maken handelingen weergegeven.

Er staat natuurlijk een recept in waarin 'het witte goud' (asperges) gebruikt wordt, dé Limburgse groente bij uitstek. Maar ook een recept van dikke soep, die 'dik' is door de vele groenten. Grappig is dat er een apart recept is voor gehaktballetjes voor in die soep. 
Er is ook een recept van frikadellen, die heel anders zijn dan de frikadellen uit de snackbar. Dit recept is toegelicht met duidelijke instructiefoto's. Er is een recept van Tête de veau, het gerecht dat altijd met vastelaovend (carnaval) gegeten wordt. Oorspronkelijk werd dit van kalfskop gemaakt maar die is niet meer te koop dus nu wordt het meestal met varkenspoulet bereid.

Er staat een recepten in van een sperziebonensalade, een recept met mergelchampignons, een stamppot Himmel en ëed (hemel en aarde) met aardappels en appels, recepten om Riefkeukskes (aardappelkoekjes) en Sinte Merte keukskes (pannenkoek met rozijnen) te maken. Je kunt gebakken appels maken, appelbollen of koekjespudding.  Je kunt opgebakken brood maken of eierkoek of eiersalade, of met de kermis een koude schotel maken en wafels met nieuwjaar en natuurlijk kun je met recepten uit dit boek een Limburgse vlaai maken. En van het restje vlaaiendeeg maak je weer knapkoek en van knapkoek kun je weer Snoetekeukskes maken.

Met Sinterklaas maken Limburgers een Mikkeman en met Pasen een Boekman, met Kerstmis verschijnen er worstenbroodjes. Bij veel van de Limburgse gerechten wordt stroop gepresenteerd en zelfs daarvan staat een recept in dit boek.

Bij alle recepten staat een mooie foto van het gerecht, gepresenteerd in fraaie 'ouderwetse' pannen of op witte schalen met blauw of zilver randje, in een Keulse pot of op 'Delfts blauwe' schalen die op een tafel met geblokte theedoek of mooi geborduurd tafelkleed staan. De sfeer op de foto's past heel mooi bij de verhalen en de traditionele recepten.
Deze recepten zijn zo geschreven dat iemand die onervaren, minder handig is in de keuken of een beperking heeft, de gerechten ook kan maken. Het is te merken dat er goed over de beschrijving nagedacht is. Bij sommige recepten staat alleen die, erg duidelijke, beschrijving, bij andere recepten staan ook stap-voor-stap foto's.

Het is een bijzonder kookboek, een toevoeging voor iedereen die van tradities en de Nederlandse keuken houdt. Zeer goed te gebruiken voor iets extra's bij een informeel feestje maar ook leuk voor niet Limburgers om bijvoorbeeld eens iets verrassends te maken tijdens Pasen, Kerst, Nieuwjaar etc. Dankzij de toelichtingen bij de recepten kan er dan ook nog iets over de traditie of het gebruik bij het gemaakte gerecht verteld worden. Op deze manier gaan ook die verhalen niet verloren.
Apart boek, erg leuk gedaan.


ISBN 9789078407935 | Hardcover | 105 pagina's | Uitgeverij TIC | april 2012
(met steun van de Veldekecommissie Volkscultuur) | Formaat: 21,5 x 21,5  x 0,9  cm.

© Dettie, 21 april 2012


Lees de reacties op het forum en/of reageer: