Marie Kondo

Toon alleen recensies op Leestafel van Marie Kondo in de categorie:
Marie Kondo op internet:

 

Opgeruimd! Opgeruimd!


Opruimen, ik ben er dol op! Het boek dat voor mij ligt is eigenlijk bedoeld voor mensen die slecht zijn in opruimen maar toch ben ik enthousiast. Zal ik nog wat kunnen leren van de KonMari-methode zoals opruimexpert Marie Kondo haar succesvolle formule noemt? Al snel kan ik deze vraag met een volmondig “ja” beantwoorden. Opruimwonder Marie Kondo kan zelfs de meest doorgewinterde opruimer van nieuwe en heldere inzichten voorzien!

De kaft van het boek ziet er kraakhelder en ordelijk uit. Aan de zijkant loopt een roodgekleurde lijn over het boek die doet denken aan een elastiek. Op de achterkant staat een kleine foto van de Japanse Marie Kondo. Ze ziet er vriendelijk en lief uit. Eén van de opruimgeheimen van Marie Kondo is dat ze haar spullen met respect behandelt. Bijna alsof het mensen zijn. Ze ervaart dat voorwerpen er langer mooi en stralend uitzien als je ze een goed onderkomen biedt. Zo zag ze eens in een lade van een klant – Marie Kondo heeft van haar passie haar werk gemaakt – een tafereel dat haar met grote afschuw vervulde: sokkenbolletjes! Marie Kondo vouwt haar sokken altijd keurig op. Overdreven? Als ik naar mijn eigen sokkenbolletjes kijk, denk ik even van wel maar wanneer Marie Kondo stelt dat de elastieken van haar sokken niet lubberen en haar sokken niet afzakken, moet ik toch verzuchten dat ze gelijk heeft. Maar of ik afstand van mijn handige sokkenbolletjes kan doen? De tijd zal het leren.

Natuurlijk ben ik niet van plan om alle opruimgeheimen van Marie Kondo te verraden. Wie wil weten hoe ze het voor elkaar krijgt dat haar klanten tientallen vuilniszakken vol bezittingen weggooien, moet dit boek lezen. Je zult het misschien niet geloven maar Opgeruimd! leest als een trein. Het enthousiasme van Marie Kondo is aanstekelijk en bovendien is het gewoonweg enorm interessant wat ze schrijft. De tip die wat mij betreft de gouden tip is, verklap ik wel: pak een voorwerp vast en vraag je af of je blij van het voorwerp wordt. Wanneer je “ja” op deze vraag kunt antwoorden dan houd je het, bij een “nee” mag het de vuilniszak in. Wie zich louter omringt met spullen die een prettig gevoel geven, zal zich gelukkiger voelen.

Opruimen bestaat dus voor een groot deel uit weggooien. Het opruimgedeelte komt pas als alle overtollige en overbodige spullen zijn weggedaan. Wie begint met opruimen en niets weggooit, houdt zich in feite alleen maar bezig met het verplaatsen van spullen. Eigenlijk weten we het ook wel: we hebben te veel spullen. Wat moeten we met honderd pennen, cadeaus die we niet mooi vinden en kleding die we niet dragen? We hebben spullen in overvloed waardoor onze huizen overvol zijn. Wie zijn huis leger maakt, zal zich beter voelen. Veel klanten van Marie Kondo gooien zelfs na het opruimen het roer volledig om. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een nieuwe carrière of verbreken een relatie die al jaren niet goed meer voelde. Een schoon en opgeruimd huis geeft letterlijk ruimte om na te denken. Mensen gaan er zelfs beter uitzien.

Een gevoelig onderwerp voor mij is het opruimen van boeken. Terwijl Marie Kondo enthousiast beschrijft hoe haar klanten honderden boeken wegdoen, borrelt er toch even een gevoel van verzet in mij op. Boeken wegdoen? Dat wil ik niet! Toch ben ik het ook hier met haar eens: hou alleen de boeken die je echt iets doen. Bij mij zal natuurlijk nooit een boek in een vuilniszak verdwijnen. Boeken geef je door!

Marie Kondo hield als vijfjarige al van ordenen en heeft het opruimen inmiddels tot een kunst verheven. Haar klanten en cursisten dragen haar op handen. Ik weet niet of ik ooit in staat zal zijn om mijn kleding verticaal op te bergen – want ja, dat kan Marie Kondo – maar ik moet bekennen: de eerste spullen voor de kringloopwinkel staan al klaar. Geloof het of niet maar zelden heb ik zo’n leuk boek gelezen als dit boek over opruimen!


ISBN 9789400505629 | Paperback | 223 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2015
Vertaald door Barbara Lampe

© Annemarie, 23 maart 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: