Marie Kondo
Categorie: Geestelijke Gezondheid - Psychologie
Spark Joy
In Opgeruimd!, het eerste boek van Marie Kondo, heeft de lezer kennisgemaakt met de KonMari-methode. Vol enthousiasme deelde Marie Kondo al haar opruimgeheimen met haar lezerspubliek. Opruimen begint bijvoorbeeld met weggooien. Het heeft immers geen zin om spullen die je nooit meer gebruikt naar een andere plek over te hevelen. In Spark Joy leert ze je de kneepjes van het vak en wordt er dieper op de diverse opruimcategorieën ingegaan. Ook staan er dit keer illustraties in het boek. De roze gekleurde tekeningen maken dat de vrolijke woorden van Marie Kondo nog meer sprankelen.
De titel van dit boek verklapt het belangrijkste opruimgeheim. “Does it spark joy?”, maakt het je blij? Zo simpel is het! Wanneer Marie Kondo met een nieuwe klant aan een opruimcursus begint, start ze altijd met het sorteren van kleding. Alle kleding in huis wordt op een grote stapel gelegd waarna de klant alles stuk voor stuk oppakt. Alleen kleding die hem of haar blij maakt, wordt gehouden. Waarom zou je immers kleding bewaren dat je geen goed gevoel bezorgt? Toch maken we ons hier bijna allemaal schuldig aan. We bewaren kleding omdat we het gekregen hebben, omdat het misschien ooit nog eens van pas komt of omdat het een dure aankoop was. Al deze kleding neemt onnodige plek in. Volgens Marie Kondo kunnen we het met een gerust hart wegdoen. We zullen het niet missen. Deze methode kan vervolgens op alle spullen in huis toegepast worden. Natuurlijk zijn er ook spullen die je niet meteen een geluksgevoel bezorgen maar toch nodig zijn. Een blikopener bijvoorbeeld. Gooi dit niet weg maar bedenk eens hoe handig het voorwerp is en wat fijn het is dat je erover kunt beschikken.
Spark Joy bestaat uit drie delen die elk in meerdere hoofdstukken zijn onderverdeeld. Het eerste deel heet “De KonMari-supertips”. In dit deel leer je bijvoorbeeld hoe je kunt achterhalen waar je precies blij van wordt. Ook brengt Marie Kondo jou de grondbeginselen van het opruimen bij. Een opgeruimd huis hoeft geen leeg en ongezellig huis te zijn. Zie jouw huis als jouw eigen museum. Een plek die gevuld is met spullen die jou gelukkig maken. Spullen die dierbare herinneringen oproepen bijvoorbeeld. Een plek waar je tot rust komt.
Het tweede deel van het boek heet “De opruimencyclopedie”. In dit deel komen verschillende opruimcategorieën aan bod. Zoals gebruikelijk begint Marie Kondo met het onderdeel “kleding opruimen”. Wie het echt grondig aan wil pakken, leert in dit hoofdstuk hoe je kleding zó op kunt vouwen dat je het rechtop in een la kunt zetten. Hoofdregel is dat je jouw bezittingen met respect behandelt. Ik beken: ik heb gezondigd. Nog altijd maak ik bolletjes van mijn sokken. Marie Kondo vindt dit ronduit verfoeilijk. Ook sokken dienen keurig opgevouwen te worden. O, en vergeet niet je bh’s koninklijk op te bergen! Andere categorieën zijn “boeken opruimen”, “papierwerk opbergen”, “komono opruimen” en “spullen met emotionele waarde”. Onder komono vallen diverse artikelen zoals cd’s, dvd’s, medicijnen, knuffels en gereedschap. Marie Kondo leert je hoe je alles zo efficiënt mogelijk kunt opbergen.
Het derde en laatste deel van het boek heet “Het magische effect”. Marie Kondo verklapt dat een opgeruimd huis ook vaak tot een opgeruimd hoofd leidt. Na het opruimen worden heel wat knopen doorgehakt en levens omgegooid. Mario Kondo gebruikt ervaringen van klanten als toelichting. Zo was er een dame met relatieproblemen die kort na de opruimklus besloot te trouwen. Nu haar huis opgeruimd was, was het haar ineens duidelijk wat ze echt wilde.
Opruimen volgens de KonMarie-methode is een tijdrovende klus. Maar… het is een eenmalige klus. Wie de regels goed toepast, zal de rest van zijn of haar leven in een opgeruimd huis wonen. Troep zal nooit meer de overhand hebben. Marie Kondo heeft opruimen tot een kunst verheven. Treed jij in haar voetsporen?
ISBN 9789400507265 | Paperback | 276 pagina's | Lev. Uitgevers | januari 2016
Vertaald door Barbara Lampe
© Annemarie, 12 januari 2016
Opgeruimd!
De kaft van het boek ziet er kraakhelder en ordelijk uit. Aan de zijkant loopt een roodgekleurde lijn over het boek die doet denken aan een elastiek. Op de achterkant staat een kleine foto van de Japanse Marie Kondo. Ze ziet er vriendelijk en lief uit. Eén van de opruimgeheimen van Marie Kondo is dat ze haar spullen met respect behandelt. Bijna alsof het mensen zijn. Ze ervaart dat voorwerpen er langer mooi en stralend uitzien als je ze een goed onderkomen biedt. Zo zag ze eens in een lade van een klant – Marie Kondo heeft van haar passie haar werk gemaakt – een tafereel dat haar met grote afschuw vervulde: sokkenbolletjes! Marie Kondo vouwt haar sokken altijd keurig op. Overdreven? Als ik naar mijn eigen sokkenbolletjes kijk, denk ik even van wel maar wanneer Marie Kondo stelt dat de elastieken van haar sokken niet lubberen en haar sokken niet afzakken, moet ik toch verzuchten dat ze gelijk heeft. Maar of ik afstand van mijn handige sokkenbolletjes kan doen? De tijd zal het leren.
Natuurlijk ben ik niet van plan om alle opruimgeheimen van Marie Kondo te verraden. Wie wil weten hoe ze het voor elkaar krijgt dat haar klanten tientallen vuilniszakken vol bezittingen weggooien, moet dit boek lezen. Je zult het misschien niet geloven maar Opgeruimd! leest als een trein. Het enthousiasme van Marie Kondo is aanstekelijk en bovendien is het gewoonweg enorm interessant wat ze schrijft. De tip die wat mij betreft de gouden tip is, verklap ik wel: pak een voorwerp vast en vraag je af of je blij van het voorwerp wordt. Wanneer je “ja” op deze vraag kunt antwoorden dan houd je het, bij een “nee” mag het de vuilniszak in. Wie zich louter omringt met spullen die een prettig gevoel geven, zal zich gelukkiger voelen.
Opruimen bestaat dus voor een groot deel uit weggooien. Het opruimgedeelte komt pas als alle overtollige en overbodige spullen zijn weggedaan. Wie begint met opruimen en niets weggooit, houdt zich in feite alleen maar bezig met het verplaatsen van spullen. Eigenlijk weten we het ook wel: we hebben te veel spullen. Wat moeten we met honderd pennen, cadeaus die we niet mooi vinden en kleding die we niet dragen? We hebben spullen in overvloed waardoor onze huizen overvol zijn. Wie zijn huis leger maakt, zal zich beter voelen. Veel klanten van Marie Kondo gooien zelfs na het opruimen het roer volledig om. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een nieuwe carrière of verbreken een relatie die al jaren niet goed meer voelde. Een schoon en opgeruimd huis geeft letterlijk ruimte om na te denken. Mensen gaan er zelfs beter uitzien.
Een gevoelig onderwerp voor mij is het opruimen van boeken. Terwijl Marie Kondo enthousiast beschrijft hoe haar klanten honderden boeken wegdoen, borrelt er toch even een gevoel van verzet in mij op. Boeken wegdoen? Dat wil ik niet! Toch ben ik het ook hier met haar eens: hou alleen de boeken die je echt iets doen. Bij mij zal natuurlijk nooit een boek in een vuilniszak verdwijnen. Boeken geef je door!
Marie Kondo hield als vijfjarige al van ordenen en heeft het opruimen inmiddels tot een kunst verheven. Haar klanten en cursisten dragen haar op handen. Ik weet niet of ik ooit in staat zal zijn om mijn kleding verticaal op te bergen – want ja, dat kan Marie Kondo – maar ik moet bekennen: de eerste spullen voor de kringloopwinkel staan al klaar. Geloof het of niet maar zelden heb ik zo’n leuk boek gelezen als dit boek over opruimen!
ISBN 9789400505629 | Paperback | 223 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2015
Vertaald door Barbara Lampe
© Annemarie, 23 maart 2015