Petra Stienen

Toon alleen recensies op Leestafel van Petra Stienen in de categorie:
 

Het andere Arabische geluid Het andere Arabische geluid


Een nieuwe toekomst voor het Midden-Oosten
Petra Stienen


Dit compacte boek van Petra Stienen gaat daar verder waar het NOS Journaal ophoudt. Wie regelmatig naar het nieuws kijkt ontkomt niet aan de berichtgeving over de Arabische Lente. Waar de nieuwsmedia vooral het geweld rondom deze Lente belichten is Stienen op zoek gegaan naar mensen die volop bij het tot stand brengen van deze Lente betrokken zijn. Stienen heeft veel contacten in landen als Syrië en Egypte omdat zij meer dan tien jaar in het Midden-Oosten werkzaam is geweest. Ze beschrijft in haar boek bezoeken aan vrienden in die regio en haar vrienden kenden weer anderen die bij de revolutie betrokken zijn.

Ik vond het als lezer heel prettig om de beleving van deze mensen te leren kennen, omdat het daar, denk ik, uiteindelijk om gaat. Niet het bloedvergieten, wat uiteraard erg genoeg is en niet onderbelicht mag blijven, maar de mensen van vlees en bloed die deze transformatie van dichtbij beleven en ondergaan. Deze mensen gaan ook door waar de berichtgeving in het nieuws vaak ophoudt. Dat is waar Stienen in haar boekje over schrijft, de jonge activisten, zakenlieden, journalisten en kunstenaars uit Egypte en Syrië. Zij geloven nog steeds dat er een nieuwe toekomst is weggelegd voor het land waarin zij leven. Dat maakte mij bij het lezen van het boek ook weer optimistisch omdat ik merk dat ik soms ongeduldig wordt bij de berichtgeving over dit onderwerp. Je vraagt je dan af hoe het mogelijk is dat president Bashar al-Assad nou nog steeds aan de macht is in Syrië, terwijl hij zijn volk zo bloedig onderdrukt. Uiteraard is mijn ongeduld niet terecht, een dergelijke omwenteling is natuurlijk niet op hele korte termijn te realiseren. Stienen verwoordt dit door te stellen dat ‘een overgang van decennia dictatuur naar een functionerende rechtsstaat met een gezonde economie in landen met redelijk sterke instituties zoals Tunesië en Egypte jaren zal gaan duren’. Gelukkig lees je in het boek van Stienen dat de activisten en andere inwoners van Egypte en Syrië niet van plan zijn op te geven.

Er zijn uiteraard ook achtergrondmedia die deze mensen aan het woord laten. Stienen licht daarnaast met haar eigen deskundigheid over het Midden-Oosten nog een aantal zaken toe en geeft daarbij haar eigen visie op de situatie helder en duidelijk weer. Ze schrijft bijvoorbeeld dat veel mensen de revoluties in de Arabische wereld als jongerenrevoluties hebben betiteld. Echter ondanks dat in Egypte en Syrië 50% van de bevolking onder de 25 is, zijn er veel veertigers en vijftigers die hebben meegedaan aan de opstand.

Het boekje van Stienen is een snelle en toegankelijke manier om meer te weten te komen over de persoonlijke achtergronden van mensen die betrokken zijn bij de Arabische Lente. Haar deskundigheid en de prettige manier waarop zij schrijft maakt dat het boekje voor iedereen goed leesbaar is.

Petra Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Thans is ze publiciste en zelfstandig adviseur. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft een column in Opzij en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s, zoals in Buitenhof.


ISBN 9789046812051 | Paperback | 128 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2012

© Ria, 11 maart 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: