Petra Broers

Toon alleen recensies op Leestafel van Petra Broers in de categorie:
Petra Broers op internet:

 

Ondersteboven Ondersteboven


Jouw Nederland in de jaren 60
Petra Broers & Rebecca Wilson


De jaren zestig. Zou u af en toe wel eens stiekem terug willen naar die heerlijk optimistische tijd? Die jeugd, die mogelijkheid, die vrijheid? De spectaculair groeiende welvaart en uw al  even hard stijgende loon. Uw eerste o zo lichte doorzonflat vol Tomadorekjes en teak. Samen aan de bermpicknick - jongens, gezellig auootje-kijken - korte tijd hét zomers hoogtepunt van half Nederland. [...]

Zo begint het boek, na het voorwoord van Kees van Kooten, over de jaren zestig van de vorige eeuw. Wat herinnert u zich eigenlijk nog precies van die tijd?

Mijn kindertijd speelde zich in die jaren af. Als ik er nu wel eens over praat met mensen van bijvoorbeeld in de twintig en vertel dat we toentertijd zo blij waren met onze telefoonaansluiting, kijken ze me aan alsof ze het in Keulen horen donderen. Geen telefoon? Hoe bestaat het! Onvoorstelbaar in dit communicatietijdperk. Hoe had je dan contact? Nou gewoon via brieven en kaarten of je belde vanuit een telefooncel of bij de buren als zij al wél telefoon hadden. Vol ongeloof word ik aangekeken. Als je dan ook nog vertelt dat televisie voor ons in die jaren ook totaal nieuw was en er maar enkele uren per dag over twee kanalen werd uitgezonden dan vinden ze je helemaal een prehistorisch wezen.

Vol zoete nostalgie vertel ik dan verder dat we naar een zwarte-witte Pipo de clown en Klukkluk  bij de buren mochten kijken. Kleurentelevisie kwam pas jaren later. Het televisiebeeld was erg spikkelig en viel af en toe weg, maar wat gaf het, je zag wel Pipo!
Een auto was ook nog vrij uniek. De hele straat kwam kijken toen de buurman als eerste een auto had. - Waar deed hij het van - vroegen mensen zich toen nog af. Fietsen waren tweede- derde of  vierdehands. Je ging op de fiets of lopend naar school.
De eerste pick-up kwam, evenals de bandrecorder. Wat is dat? Word je dan gevraagd. Dat is dus een apparaat dat muziek opneemt, zoals je nu muziek kan downloaden maar dan anders en groter en omslachtiger...

Over al deze dingen gaat dit boek. Want in de jaren zestig veranderde enorm veel en in dit boek kunnen we daarover lezen maar vooral veel bekijken. We lezen over de beatmis in de kerk, de priesters die massaal uittraden en gingen trouwen.
We lezen hoe vrouwen zich ontworstelden aan het oeroude rolpatroon.  Zij was de huisvrouw en zo hoorde het Het was een schande als de vrouw ging werken. Dan was ze een ontaarde moeder en leek het of haar man de kost niet kon verdienen... Dat was erg, dat kon niet.

We zien ook foto's van vrouwen met op hun blote buiken de tekst: baas in eigen buik. Zij protesteerden tegen de anti-abortuswet. Grote opschudding veroorzaakte Phil Bloom de eerste blote vrouw op de Nederlandse tv. De anticonceptiepil voor de vrouw wordt steeds meer geslikt, de vrouwen willen namelijk zelf ook carrière maken en niet alleen in de vrouwenberoepen zoals die in het onderwijs of ziekenhuis.
We lezen over de grote aantallen, saaie, stille nieuwbouwwijken waar mensen begonnen te lijden aan flatneurose...
De wasmachine - en de reclame - doet zijn intrede. Mensen steken massaal de sigaret op, dat is stoer!


En dan is er ook nog de muziek en de mode. De keurige gekapte meisjes en jongens die in nette kleren hun liedjes zongen verdwijnen en maken plaats voor pop- en rockmuziek. De Kinks, Stones, Zombies en Animals bijvoorbeeld en niet te vergeten Shocking Blue en Boudewijn de Groot. En was die overgang wel erg groot dan was er altijd Cliff Richard nog. De vriendelijke jongen met prettige liedjes.
De minimode, jeans en T-shirts doen hun intrede. De keurige jurkjes met coupenaad verdwijnen diep in de kasten. Op de foto's zien we o.a. Twiggy, het beroemde, graatmagere fotomodel van die tijd.

Dit alles en nog veel meer, zoals quizzen, posters, ansichtkaarten e.d. is allemaal te lezen en te bekijken in dit boek. Is zo'n boek nodig? vraagt Kees van Kooten zich af. Nee, zo'n boek is niet nodig vindt hij, maar net als Kees van Kooten vind ik het wel 'een hallucinant nostalgie-opwekkend-zing-lach-herbeleef-aksie-boek'.

Met andere woorden; echt een 'Blits' en 'Mieters' leuk boek.


ISBN 9789462491021 | Paperback | 128 pagina's | WalburgPers | maart 2016
Afmeting 28,7 x 22,4 x 1,5 cm

© Dettie, 15 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: