Ha-Joon Chang

Toon alleen recensies op Leestafel van Ha-Joon Chang in de categorie:
Ha-Joon Chang op internet:
  Categorie: Algemeen

23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme 23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme


Kritische analyse van het vrijemarktdenken
Ha-Joon Chang

Zoals iedereen verstand heeft van psychologie, zo heeft iedereen verstand van economie, en in een bepaalde mate is dat uiteraard eenvoudig te verklaren. Elke dag zijn we namelijk voortdurend bezig gemoedstoestanden bij de ander af te lezen en bij economische transacties in te schatten of ze wel eerlijk zijn. Deze intuïtieve kennis is meer dan voldoende om ons door het dagelijkse leven heen te loodsen, maar schiet schromelijk te kort om de gevolgen van grootschalige economische transacties te overzien. Het aantal factoren dat hierbij in het spel is, is van zodanige omvang en onvoorspelbaarheid dat ook onze economische wetenschappelijke kennis onvoldoende is om absolute zekerheid over toekomstige ontwikkelingen te kunnen voorspellen. De ‘onzichtbare hand’ van Adam Smith waarbij alles aan de vrije markt wordt overgelaten en alles vanzelf op zijn pootjes terecht komt, blijkt gelet op de mondiale financiële crisis ook niet zaligmakend te zijn. Er blijkt kortom, als het over economie gaat, dat er allerminst overeenstemming bestaat hoe allerlei zaken te duiden en dat geldt zeker ook voor degenen die er voor doorgeleerd hebben.

Vanwege de hoge mate van onvoorspelbaarheid in de economie komen we vaak de meest fantastische inzichten tegen die bij nader inzien nergens op gestoeld zijn. De kracht van Ha-Joon Changs boek is dat veel van deze zogenaamde inzichten door nuchtere feiten weerlegd worden. Zo heeft Amerika, het zogenaamde toonbeeld van de vrije markt economie, zijn industrieën zowel in het verleden als vandaag de dag door protectionisme en staatsondersteuning geholpen groot te worden. Ieder startend bedrijf moet een bepaalde robuustheid opbouwen om niet onmiddellijk door concurrentie op de vrije markt te worden weggevaagd. Alle grote bedrijven zijn op deze manier groot geworden en vele zouden anno de 21e eeuw failliet worden verklaard als zij niet door de staat van de ondergang werden gered. Het is dus onzinnig te verwachten dat startende bedrijven in ontwikkelingslanden het zonder protectionisme voor elkaar zouden krijgen om belangrijke concurrenten te worden op wereldschaal. Het is hypocriet van de ontwikkelde kapitalistische wereld te verwachten dat ontwikkelingslanden zonder protectionisme, regulering en dergelijke een concurrentiepositie op moeten bouwen, terwijl zij zelf jarenlang hun eigen industrieën hebben beschermd om groot te worden.
Dit is slechts één van de ‘23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme’ van  Ha-Joon Chang en de andere 22 zijn niet minder van belang om notie van te nemen en je te wapenen tegen de economische fabeltjes waarmee we dagelijks worden overspoeld.

Een uitstekend, helder geschreven boek dat ik aanraad aan een ieder die verheldering zoekt in de schimmige wereld van de economie.
 


ISBN 9789046809310 | Paperback | 304 pagina's | Nieuw Amsterdam | november 2010

© Cavendish, 25 februari 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: