Frank Westerman

Toon alleen recensies op Leestafel van Frank Westerman in de categorie:
 

De slag om Srebrenica De slag om Srebrenica


De slag om Srebrenica werd afgelopen zomer herdacht. Het is al weer 20 jaar geleden. Journalist en schrijver Frank Westerman schreef - opnieuw - een boek over alles wat je maar kan vertellen rondom deze slag, in een boek met drie delen.

Het eerste deel, De aanloop, gaat over de Joegoslavische burgeroorlog in zijn algemeen en de vraag wat de Balkanmens drijft. Dit is in feite het in 1994 verschenen debuut ‘De brug over de Tara’, dat Westerman schreef toen hij correspondent was voor de Volkskrant.
In het tweede deel, De val, herhaalt hij enkele stukken die gebaseerd zijn op een artikelenreeks, gepubliceerd in NRC Handelsblad (1995/1996). Die reeks handelde over de val van Srebenica en de rol van Dutchbat.
Het derde deel is helemaal nieuw en gaat over de reis naar Jasenovac, Vukovar en Srebenica in april 2015.

Twintig jaar na het falen van Dutchbat en de moord op de achtduizend mannen uit de enclave die veilig moest zijn, staat Westerman stil bij het herdenken: Hoe wordt er herdacht? Wat wordt er herdacht? Door wie? De schuldvraag is nog steeds actueel. In hoeverre was Dutchbat schuldig? Hebben zij zich alleen om hun eigen hachje bekommerd en hadden zij geen oog voor wat er echt gebeurde? Hadden zij iets kunnen doen?

Organisaties leggen de prioriteit vaak bij de veiligheid van hun eigen personeel, ook als zij geacht worden anderen te beschermen. In de maanden voorafgaand aan het drama had Mladi? meerdere malen VN-militairen in gijzeling genomen en hen zelfs als menselijk schild gebruikt tegen luchtbombardementen. Zolang er VN-personeel als Dutchbat III in het strijdgebied aanwezig was, durfde men niet hard op te treden uit angst voor de repercussies die dat voor hen kon hebben. En waar bleef de hard nodige steun van de Verenigde Naties? En zo gebeurde een drama, dat zoveel mensen het leven kostte.

Het kan haast niet zo zijn dat iemand die dit boek gaat lezen niets weet van de oorlog. Maar juist omdat je hier en daar dingen hebt opgepikt, omdat je wel weet dat het vreselijk was, maar niet precies waarom, daarom moet je dit boek lezen.
Het maakt veel duidelijk, en blijft tegelijk vragen oproepen. Vragen waarop geen antwoord bestaat.

Frank Westerman schreef onder meer de bestsellers De graanrepubliek (1999), El Negro en ik (2004, winnaar Gouden Uil), en Stikvallei (2013, shortlist AKO-literatuurprijs). Zijn werk verschijnt in zestien talen.


ISBN 9789023492214 | Paperback | 304 pagina's | De Bezige Bij | juni 2015

© Marjo, 26 oktober 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: