A. Desmond

Toon alleen recensies op Leestafel van A. Desmond in de categorie:
A. Desmond op internet:

 

Darwins nobele streven Darwins nobele streven


Hoe Darwins afschuw van de slavernij aan de basis lag van zijn evolutietheorie
Adrian Desmond & James Moore

In 1991 kwam Darwin De biografie van Desmond en Moore op de markt en dit werk wordt alom beschouwd als de beste biografie ooit over Darwin verschenen. In het kader van het Darwin-jaar 2009 verscheen van dezelfde schrijvers Darwins Nobele Streven. In dit werk tonen de schrijvers door nauwgezet onderzoek van o.a. dagboeken, brieven, notitieboekjes en logboeken aan dat Darwins afschuw van de slavernij in zijn tijd een belangrijke motivatie betekende in zijn onderzoek naar de oorsprong van de mens.
In Engeland werd er in 1838 een verbod op de slavernij ingesteld, ter vergelijking in Nederland werd in 1859 in Oost-Indië de slavernij afgeschaft en in 1863 in de West-Indische koloniën, zodat Darwin op zijn reis met de Beagle (1831-1836) geconfronteerd werd met de meest afstotelijke praktijken als gevolg van de slavernij. Mensen werden als dieren verhandeld en hele gezinnen werden uit elkaar gescheurd, de slaaf bezat geen enkele wettelijke status. In die tijd bestond ook bij bepaalde wetenschappers het volkomen idiote idee dat de zwarte bevolking in vergelijk met het blanke ras tot een andere inferieure soort behoorde. Zulke idiote ideeën  moest men natuurlijk wel geloven omdat de slavernij uiteraard niet te rijmen viel met het christendom. Uiteindelijk zal door het werk van Darwin blijken dat blank en zwart gewoon tot dezelfde soort horen en afstammen van een aapachtig wezen.

Het goede van Darwins Nobele Streven is dat de evolutietheorie van Darwin als een bindend principe van alles wat leeft naar voren gebracht wordt, want helaas wordt in onze tijd door een populistische  opvatting van het zogenaamde ‘survival of the fittest’ veel mensen aan hun lot overgelaten. Evolutietheorie dus om kwalijke zaken goed te praten. In Darwins Nobele Streven maken de schrijvers meer dan aannemelijk dat Darwin absoluut niet vond dat mensen aan hun lot moeten worden overgelaten en de sterkste hun lot bepaald.
Een verrassende (en zeer leesbare) kijk dus op de motivatie die minstens ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Darwins evolutietheorie.


ISBN 97890468905855P | Paperback | 528 pagina's | Nieuw Amsterdam | oktober 2009

© Cavendish, 18 december 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: