Rose Mary de Boer

Toon alleen recensies op Leestafel van Rose Mary de Boer in de categorie:
Rose Mary de Boer op internet:
  Categorie: Wereldoriëntatie

Hallo wereld Hallo wereld


Rose Mary de Boer

Op de omslag staat vermeld: ‘twaalf kinderen uit diverse delen van de wereld vertellen over hun leven van elke dag’.
Zo is meteen duidelijk wat voor boek het is. Je leest hoe het gaat met kinderen die in een totaal andere wereld wonen. Zij zijn van ongeveer gelijke leeftijd  als de doelgroep van dit boek.
Journaliste Rose Mary de Boer reisde daarvoor naar de twaalf landen die in dit boek aan bod komen: Tibet, Bali, de Cookeilanden, China, Marokko, Jamaica, Cuba, Kenia, Nederland, India, IJsland en Curaçao.

We beginnen bijvoorbeeld met Phubu, die in Lhasa woont. Voor kinderen die niet meteen weten waar dat ligt: je ziet het op de pagina’s:  op de achtergrond staat een berglandschap met sneeuw, er is een kleurig kaartje getekend om aan te geven waar Tibet ligt ten opzichte van India en China en in grote letters staat er: ‘Hallo Tibet!’ Ook de vlag is er getekend.
Phubu wordt voorgesteld: hij is acht jaar oud, en woont met ouders, broertje en een nicht met haar kind in een piepklein huisje. Zijn vader is kleermaker, zijn moeder zorgt voor het gezin en de dieren, te weten geiten en jaks. Op de volgende pagina’s vertelt Phubu over het dagelijkse leven, waarom jaks belangrijk zijn voor hen, wat hij op school leert, en hoe de dingen geregeld zijn in Tibet. Het kloosterleven is heel belangrijk. Ook de dreiging die vanuit China komt wordt vermeld.
Hij vertelt over hoe gezellig het is om met z’n allen in één bed te slapen ‘Lekker warm!’, om dan als in één adem door te gaan over de onveiligheid en mensen die vluchten.  Hieruit blijkt hoezeer die dreiging deel uitmaakt van het dagelijkse leven.
Phubu vertelt nog iets over zijn toekomstdromen, en dan volgt een logboek: een dag uit het leven van... Phubu staat om zes uur op, en loopt de twee uur naar school iedere dag weer!

Hoe anders is het leven van dit kind, en hoe anders is ook het leven van de andere kinderen uit het boek! En vergelijk dat met het leven van het laatste meisje in het boek, dat uit Nederland komt. Dat hoef ik niet verder uit te leggen, we weten wel hoe volkomen tegengesteld dat is.
En dan is Bright, het achtjarige Nederlandse meisje toch niet bepaald doorsnee, haar vader in muzikant en woont op Ibiza. Voor veel Nederlandse lezertjes is zij ook heel bijzonder, net als de andere kinderen.
Maar het verhaal dat zij mag vertellen over Nederland – Koninginnedag en stroopwafels, de school en de computer, het reizen voor vakanties en dagjes uit, dat is heel herkenbaar.

Op soortgelijke manier krijgt ieder kind een zestal pagina’s om te vertellen over zichzelf. Het is duidelijk dat Rose Mary de Boer hen geïnterviewd heeft om de antwoorden te krijgen die ze hebben wil, maar dat wordt weergegeven als was het de eigen tekst van het kind. Dat is een stuk prettiger lezen. De mooie foto’s en tekeningen zijn een genot om naar te kijken.

Heel mooi boek!


ISBN 9789044820867 | Hardcover | 76 pagina's | Clavis Uitgeverij | november 2013
Illustraties van Vanessa Koster Leeftijd 8+

© Marjo, 06 april 2014


Lees de reacties op het forum en/of reageer: