Margreet Louwers

  Categorie: Psychologie - Hulpboeken

Ton en Toya Ton en Toya


(een reis door de jeugdhulpverlening)

Dit boek verdient enige toelichting. Het is uitgegeven in samenwerking met Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam, waar de auteur werkzaam is, en bestemd voor jeugdhulpverleners die met jonge kinderen werken.
Kinderen komen vaak op jonge leeftijd al met grote problemen in aanraking. Ze zijn extra kwetsbaar door alles wat ze hebben meegemaakt.
Tegelijkertijd zijn ze vaak vroeg wijs door alles wat ze thuis gezien hebben, en ze verdienen het om serieus genomen te worden. Hun situatie is al onzeker genoeg. Dit boek is bedoeld als voorleesboek, ter ondersteuning voor hulpverleners om kinderen uit te leggen wat er met je gebeurt als je met jeugdzorg in aanraking komt. Het boek is nadrukkelijk niet bedoeld om in zijn geheel te lezen. Daar bezorg je, gezien de hoeveelheid en de zwaarte van de problematiek die aan bod komt, kinderen vermoedelijk eerder nóg een trauma mee dan dat je er een oplost.
Het is dan ook de bedoeling dat de hulpverlener één hoofdstuk zoekt bij bij de situatie die op het kind van toepassing is, en dit hoofdstuk samen met het kind leest en bespreekt om uit te leggen wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Ieder hoofdstuk staat dan ook op zichzelf al zijn er soms meerdere hoofdstukken per thema.

Hoofdpersonen uit het boek zijn Ton en Toya, aan het begin van het boek zijn ze vier en zes jaar oud, in de loop van het boek worden ze steeds een beetje ouder. Het verhaal begint als Tom en Toya merken dat er thuis steeds meer ruzie is. Er komt een scheiding, en mamma krijgt een depressie en kan niet meer goed voor de kinderen zorgen. Zo komt het dat bureau jeugdzorg wordt ingeschakeld, en er uiteindelijk een ondertoezichtstelling komt. Wat dat precies inhoudt, wordt in het boek uiteraard in eenvoudige taal uitgelegd. Ook het verschil tussen een voogd en een ondertoezichtstelling word uitgelegd, en wat het betekent om een tijdje in een kindertehuis te wonen.  Incest en mishandeling komen ook aan bod, en zelfs de dood van een ouder komt aan bod.
Een heftig boek dus, maar omdat je met een kind slechts één hoofdstuk leest, wat al op zijn situatie van toepassing is, is het goed te behappen. De dingen worden duidelijk uitgelegd en bij de naam genoemd, zonder dat het betuttelend is. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan vragen die bedoeld zijn om het kind over zijn eigen ervaringen en emoties te laten vertellen. Die vragen hadden wat mij betreft na een inleidende vraag nog wel iets specifieker gemogen, maar dat is ook aan de hulpverlener zelf natuurlijk, als je eenmaal met vragen begonnen bent kun je makkelijk doorvragen.
Het boek is voorzien van mooie grote illustraties, en is fraai  uitgevoerd zodat het ondanks zijn zware thema’s toch een goed voorleesboek is geworden. Een zéér bruikbaar boek voor hulpverleners die met jonge kinderen werken.
En ter geruststelling… met Ton en Toya komt het helemaal goed.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789085605911 | Hardcover | 142 pagina's | niño | juni 2011
In samenwerking met Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam, illustraties Monique van den HoutVoor kinderen vanaf 6 jaar

© Willeke, 23 juni 2011


Lees de reacties op het forum en/of reageer: