Marc ter Horst

Toon alleen recensies op Leestafel van Marc ter Horst in de categorie:
  Categorie: Geschiedenis

De oma van de oma van mijn oma De oma van de oma van mijn oma


Op een vrolijke omslag zie je drie dames genieten van het leven. Ze schommelen er op los... Als je eenmaal gaat lezen kom je er achter dat het leven van de dames niet altijd over rozen ging.

In de op zichzelf staande hoofdstukjes wordt de jonge lezer aangesproken, waarbij er van uit gegaan wordt dat de grootouders van deze lezer rond 1950 geboren zijn. Hun opa’s en oma’s leefden een halve eeuw eerder, en zo ga je met iedere opa en oma vijftig jaar terug in de tijd. Oma en opa, dat is familie. Hoe zag hun gezin er uit?

Het hoofdstuk heet ‘mijn oma heeft een broer en zus; de oma van mijn oma had drie broers en twee zussen; de oma van mijn oma van mijn oma had drie broers en zeven zussen.’
Maar hoe komt dat dan? Waarom zijn de kinderen van nu ook niet gezellig met z’n veertienen?
Vervolgens wordt uitgelegd dat kinderen geld kosten, maar ook nuttig kunnen zijn, omdat ze kunnen meehelpen in het bedrijf, op de boerderij, van de ouders. En ze kunnen voor de ouders zorgen als die oud worden. Zo dacht men er over in de negentiende eeuw: een groot gezin was toch wel prettig. Kinderen gingen in die tijd ook sneller dood, de medische zorg was niet zo best. Dus was het prettig om meer kinderen te hebben. En - heel belangrijk - kinderen kwamen eigenlijk gewoon, je kon dat niet tegenhouden. ‘Ja, dan moet je minder vrijen. Maar dat had niet iedereen zin in’. En daar was ook het geloof: in de Bijbel staat ‘gaat heen en vermenigvuldigt u.’
Op een heel prettige toon wordt met veel humor verteld hoe het leven was in de tijd van eerdere generaties. Zonder moeilijke woorden te gebruiken, en vooral ook met grappige tekeningen erbij.

Een ander voorbeeld dat kinderen met verbazing zullen lezen gaat over communicatie. ‘Mijn oma stuurt een appje, de oma van mijn oma stuurde een telegram, de oma van de oma van de oma van mijn oma stuurde een brief’ Onvoorstelbaar immers dat je vroeger niet de hele dag op je mobieltje zat te kijken! En dat een vrouw niet eens mocht stemmen in de tijd van de oma van de oma van mijn oma!

En zo komt alles aan de orde: boodschappen doen. Elektriciteit; boeken en andere vrijetijdsbestedingen; reizen en de weg vinden; gezondheid en hygiëne. Ook de veranderende kijk op het leven, en over andere nationaliteiten die naar ons land kwamen en komen. En er wordt gerelativeerd: mijn opa vond vroeger alles beter, de opa van mijn opa vond vroeger alles beter en de opa van de opa van mijn opa vond vroeger alles beter…

Vroeger hè, vroeger… dat waren andere tijden. Het is erg leuk dat kinderen de geschiedenis om deze manier kunnen lezen. Ieder hoofdstuk is als een spannend verhaaltje, je gelooft gewoon niet wat je leest.

Het boek begint met een inhoudsopgave, op zich al leuk vormgegeven, en de tekeningen van Eliane Gerrits zijn zeer geslaagd.

Marc ter Horst (1968) schreef ook 'Hé aardbewoner' (2014) en 'Van oerknal tot robot' (2015). Hij studeerde Literatuurwetenschappen en werkt als tekstschrijver voor onder andere websites, musea en educatieve uitgeverijen.


ISBN 9789025765811 | Hardcover | 96 pagina's | Gottmer | augustus 2016
Leeftijd: 10+

© Marjo, 11 september 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: