Joukje Akveld

 

Een aap op de WC Een aap op de WC
een dierentuin in oorlogstijd


In 2015 is het 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. De binnenstad werd weggevaagd. En daar, naast het station bevond zich een dierentuin. Diergaarde Rotterdam.
Voor de oorlog uitbrak waren er al plannen om de dierentuin te verhuizen. Het ging economisch niet zo goed, en de stad wilde wel betalen voor die enorme lap grond.

Zo kwam het dat op het moment van de bombardementen er twee halve dierentuinen waren: de Diergaarde werd langzaam afgebroken, Blijdorp werd even langzaam opgebouwd. Het moment werd goed gebruikt: welke dieren willen we nog wel, en welke kunnen naar een andere dierentuin? De overblijvers woonden nog in de Diergaarde en zij zouden in een feestelijke stoet door de stad naar hun nieuwe behuizing trekken. We weten het: het liep anders...

De Duitsers vielen Nederland binnen en om een snelle overgave te forceren bombardeerden ze Rotterdam. De bommen vielen ook op de dierentuin: een aantal dieren kwam om, anderen liepen los door de stad, sommigen zaten nog in hokken die niet goed meer waren, en men moest hen afschieten omdat ze er nergens mee naar toe konden. Dat overkwam vooral de roofdieren, omdat ze gewoonweg te gevaarlijk waren. De aap uit de titel van het boek kon met enkele soortgenoten wel even gestald worden in een bar. De eigenaar had toch een ander onderkomen gezocht.

Dit boek vertelt het verhaal van de dierentuin tijdens de oorlog. Maar ook over het prille begin en over hoe het daarna ging, wordt verteld.
Martijn van der Linden, die zijn opleiding volgde in Rotterdam en het tekenen van dieren oefende in Diergaarde Blijdorp werd natuurlijk uitgekozen om de illustraties te maken. Achter in het boek staan ook nog enkele foto’s.

Het boek wordt verteld als een verhaal over de individuele dieren. Het verhaal van de zwarte neushoorn Kali bijvoorbeeld. Hij kwam in 1931 uit Tanzania, als wees, omdat zijn moeder werd neergeschoten voor de hoorn. Omdat hij nog gezoogd moest worden werd er een jongetje meegestuurd naar Nederland. Nasor, een donkere jongen, ongeveer negen jaar, die in de dierentuin net zo veel bekijks zou trekken als het dier waar hij voor zorgde. Helaas is er niet bekend wat er van de jongen geworden is, hij werd teruggestuurd naar Tanzania toen de neushoorn voor zichzelf kon zorgen. Hoe het Kali vergaan is, wordt wel verteld. Ook is er bij ieder dier een informatief gedeelte, op groengetinte pagina’s. Bij Kali leren we dat er dan wel gesproken wordt over witte en zwarte neushoorns, maar dat ze eigenlijk alle twee gewoon grijs zijn...

Een prachtig boek, qua vormgeving en natuurlijk qua verhaal. Het is alsof je een rondleiding door de dierentuin krijgt van een gezellige goedlachse, maar op zijn tijd ook serieuze gids. De tekeningen zijn mooi en dan de informatie tussendoor. Helemaal af! Alleen jammer dat we niet weten waar Nasor gebleven is.

Joukje Akveld (1974) is journalist en schrijver. Ze werkte bij diverse uitgeverijen en schrijft als journalist over kinderboeken en theater voor onder meer Het Parool, tijdschrift Lezen en Vrij Nederland. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze verschillende uitgaven over kinderboekenmakers.


ISBN 9789089671776 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren | juli 2015
Leeftijd: 4+

© Marjo, 26 oktober 2015


Lees de reacties op het forum en/of reageer: