Jan Paul Schutten

 

Kinderen van Amsterdam Kinderen van Amsterdam


Een bijzonder boek, en dat is het.

Het begint met vier pagina's tekeningen waarin getoond wordt hoe Parijs, Florence, Utrecht en Amsterdam er in 1170 uit zagen. De eerste drie steden bestonden al maar Amsterdam is nog één grote wildernis rondom het IJ waar je tot je knieën wegzakte in de modder. Na de grote storm op 1 november 1170 ziet Nederland er heel anders uit, heel veel stukken land zijn overstroomd. De brokken klei die door de storm weggeslagen waren kwamen onder andere langs de Amstel te liggen. Een heleboel mensen waren hun huizen kwijt en gingen op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Zoals Jansje en haar ouders. Zij vaarden rond en zagen een strook grond met daarop een paar huisjes, daar gingen ze wonen... Ze wisten niet dat dit piepkleine dorpje later de zo grote en beroemde stad Amsterdam zou worden.
In het boek kun je lezen hoe Jansje leefde, wat ze thuis en op het land allemaal moest doen, hoe hun huis er uitzag enz. Jansje hoefde niet naar school maar ze moest wel heel hard meehelpen in het huishouden. Dat was toen heel gewoon. Jansje heeft echt geleefd en verteld wordt hoe ze dat te weten zijn gekomen.

200 jaar later is Amsterdam al een grote stad. Toen woonde Reyer daar en toen moesten de kinderen al wel naar school, dus Reyer ook. Hij kreeg les in Nederlands, schrijven, rekenen, boekhouden en een beetje Frans. Hij leerde vooral goed rekenen en schrijven want hij zou later bij zijn oom gaan werken als koopman. Reyer ging veel op reis om van alles te kopen en schreef zijn oom brieven. Ook hielden ze alles bij in een koopmansboekje. Daardoor weten wij nu hoe Reyer en zijn oom geleefd hebben. In de tijd van Reyer dronk iedereen bier! Ook de kinderen...

Zo worden er een heleboel verhalen verteld over kinderen die vroeger in Amsterdam geleefd hebben, dit gaat door tot en met de Tweede Wereldoorlog. Iedereen kent wel het verhaal van Anne Frank, het meisje dat moest schuilen en niet naar buiten kon omdat Duitse soldaten haar dan op zouden pakken. Maar er gebeurde in de oorlog nog veel meer in Amsterdam en dat kan je allemaal lezen in dit boek.

Voordat elk verhaal begint heeft Paul Teng vier bladzijden met een stripverhaal over één kind getekend, over Reyer bijvoorbeeld. Daardoor kan je zien wat voor kleren de mensen vroeger aanhadden en hoe de huizen er uitzagen. Bij elk verhaal worden ook allemaal leuke en interessante dingen vertelt over Amsterdam, waarom mensen daar gingen wonen of over het wonder dat er gebeurde of hoe vies Amsterdam was...
Als je het leuk vindt om over deze stad te lezen hoe die ontstaan is en waarom er grachten zijn en waarom daar zulke mooie huizen staan dan moet je dit boek lezen. Het is ook een goed boek als je bijvoorbeeld een spreekbeurt wilt houden over Amsterdam.

Het boek heeft De gouden griffel 2008 gewonnen.


ISBN 9789046802502 | Ingenaaid | 171 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2008
Leeftijd: 9+

© Dettie, oktober 2008


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Kinderen van Amsterdam


Negen verhalen over het leven in Amsterdam spelend vanaf de twaalfde eeuw tot en met de tweede wereldoorlog.

De manier waarop Jan Paul Schutten dit aanpakt is zeker zeer apart te noemen. Aan ieder verhaal gaat een strip vooraf, aanschouwelijk onderwijs in een leuke vorm zeg maar. Dan volgt het verhaal waarin een verhaal verteld wordt over een bepaald onderwerp uit een bepaalde tijd.
Het hoofdstuk over 'de mirakelstad' bijvoorbeeld kaart vooral het godsdienstige deel van de geschiedenis aan. Er wordt eerst verteld hoe in 1345 het Mirakel van Amsterdam plaatsvond, waarna in een huis in de Kalverstraat een kapel ingericht werd. Dat was jarenlang een bedevaartsoord, en de weg er naar toe heette de Heilige Weg. Die liep toentertijd helemaal naar Sloten, nu is er nog een klein stukje van over. Nog meer wonderen gebeuren in de jaren daarna, en in het hoofdstuk wordt verder verteld over de rol van de Kerk: de rol van begijnen en monniken, over de Beeldenstorm en hoe de protestanten het winnen van de katholieken. In Amsterdam dan toch. Dit hoofdstuk wordt aangegrepen om uitleg te geven van nog meer straatnamen.


Zo heeft ieder hoofdstuk een ander onderwerp, met andere bijthema's, die als een soort voetnoot (maar niet zulke kleine lettertjes gelukkig!) onder aan de pagina's staan.
Achterin staat nog een register zodat je informatie snel terug kunt vinden. En dan vergeet ik nog de tekeningen die buiten de strip om in het boek staan, die ook het een en ander verduidelijken.
Een leerzaam boek, dat ook erg leuk is om gewoon lekker te lezen.


ISBN 9789046802502 | Paperback | 175 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2007
Leeftijd: 9+

© Marjo, 11 mei 2009


Lees de reacties op het forum en/of reageer: