Hetty Hensen

Toon alleen recensies op Leestafel van Hetty Hensen in de categorie:
 

Ik kan het! Ik kan het!


Een boek voor kinderen over positief omgaan met stress
Hetty Hensen

Positief omgaan met stress, dat is voor een volwassenen al moeilijk, laat staan voor een kind.
Hetty Hensen geeft al jaren training aan volwassenen en omdat ze zelf moeder is ontdekte ze dat er eigenlijk voor kinderen die te kampen hebben met stress geen hulpmiddel is. Vandaar dit boekje, als handreiking naar jonge kinderen, hoewel het eigenlijk niet leeftijdgebonden is.

Ze begint er mee uit te leggen wat stress eigenlijk is: wat voel je als je gestrest bent?  Dat gaat van simpel zenuwachtig zijn voor bijvoorbeeld een spreekbeurt, tot akelige negatieve gevoelens als angst en ongerustheid.  Het kan zijn dat je je niet lekker voelt; je bent angstig, je hebt buikpijn of hoofdpijn of je slaapt niet goed. De achterliggende oorzaak zit vaak in heel gewone situaties: je hebt ruzie met iemand, iemand in je nabije omgeving gaat dood of het lukt maar niet om goede punten te halen op school.
Hetty Hensen benadrukt dat je er mee moet beginnen om te praten: zoek iemand die je vertrouwt, bel desnoods de kindertelefoon, maar vertel iemand over je gevoelens. Probeer je negatieve gedachten om te zetten in positieve, zegt ze, want: ‘weet dat jij heel bijzonder en belangrijk bent.’

Zolang stressgevoelens niet doorslaan naar disfunctioneren, is er niets aan de hand, en zijn alle tips die gegeven worden in dit boekje prima. Er staan opdrachten in, voor iedere dag van de week eentje, en die zijn zeker nuttig. Maar: ook erg moeilijk.
Doe het immers maar eens even: 'maak van een negatieve gedachte een positieve.' 'Blijf rustig'. 'Geef anderen complimentjes'. 'Doe geen dingen waarvan je eigenlijk al weet dat ze verkeerd zijn' (je voelt je er niet prettig bij). Dat geldt ook voor wat je naar binnen werkt. Je weet immers best dat iedere dag friet en snoep niet goed is. En dat sporten goed is voor je lijf.


We weten het allemaal wel, maar er naar handelen is juist het probleem. Met een opdrachtje voor iedere dag  zou het mogelijk moeten zijn stress aan te pakken. Nu is het natuurlijk een negatieve gedachte om te zeggen dat ik niet verwacht dat het allemaal meteen goed gaat. Dus met een positieve draai: als het een keertje niet lukt, komt er volgende week weer een maandag om eenzelfde opdracht nog eens te proberen.
Er staat ook een ontspanningsoefening in het boekje, en die is erg nuttig. Al zal iemand dat ook vaker moeten oefenen voor het een goede ‘truc’ is.
Het is overwegend een positief boekje, en ik denk dat het voor een kind prettig zou zijn als iemand hem/haar begeleidt bij de oefeningen. Want je komt er in je eentje niet uit als je echt een stresskip bent.


ISBN 9789085605270 | Paperback | 61 pagina's | niño | juni 2007
Leeftijd 9+

© Marjo, 13 september 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Ik kan het Ik kan het


Een boek voor kinderen over positief omgaan met stress
Hetty Hensen

Dit boekje richt zich tot kinderen die last hebben van stress. Natuurlijk zijn alle kinderen wel eens zenuwachtig voor iets, bijvoorbeeld als ze naar een nieuwe school gaan of als ze meespelen in een toneelstuk. Maar als ze gestrest zijn dan kunnen ze allerlei dingen voelen die ze niet zo leuk vinden, ze hebben bijvoorbeeld buikpijn of ze zweten meer dan anders. Het kan ook dat ze last van bibberige benen hebben of bang of moe zijn, etc..
Erover praten helpt natuurlijk  heel goed, dat lucht op. Maar als kinderen erge last van stress hebben dan helpt dit boekje volgens de schrijfster om stress te leren zien als uitdaging in plaats van als iets vervelends.
In het boekje staat namelijk een weekprogramma met elke dag nieuwe uitdagingen om op een positieve manier met stress om te gaan.


De maandaguitdaging is:
1. Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten
2. Wees tevreden en gelukkig met jezelf
3. Ga onnodige stress uit de weg

Deze uitdaging wordt als volgt uitgewerkt...
Je kunt bijvoorbeeld denken 'ik kan niet rekenen' maar ook kiezen voor 'Ik kan wél rekenen en ik blijf oefenen tot het lukt'. Of in plaats van denken 'Ik heb enge dromen' kiezen voor de gedachte 'Ik ga rustig slapen vannacht en ga leuk dromen.'
Kijk niet teveel naar akelige dingen op tv als je daar niet goed tegen kan. Kijk goed uit met wie je omgaat. Zoek mensen waarbij jij je prettig voelt. Aan mensen die steeds ruzie maken of gemeen zijn, heb je niets.
Aan het eind van het maandagprogramma staat alles nog eens kort samengevat.

En zo zijn er voor elke dag van de week drie nieuwe opdrachten.
Die opdrachten lijken me behoorlijk pittig voor een kind. Zelfs volwassenen zouden er moeite mee hebben. Ze zijn niet moeilijk omschreven maar de aard van de opdrachten vind ik nou niet iets wat je éventjes in een weekprogrammaatje kunt stoppen. Die opdrachten zijn o.a.:
Blijf rustig als iemand boos op je is en tegen je schreeuwt.
Luister naar je hart (weet een kind hoe dat moet?).
Ga tegen je vrienden in als je weet dat iets verkeerd is. Je bent pas cool als je zoiets niet doet.
Neem alleen de goede dingen over van anderen.
Vergeef jezelf en anderen, dus zeg sorry tegen iemand maar vergeef het die ander ook, zelfs als hij je heeft gekwetst, laat het los en ga door.
Eet gezond, beweeg voldoende.
In het weekend mogen de kinderen plezier maken, uitrusten en relaxen. Maar plezier maken is niet tv kijken of computeren, dat ontspant niet... ga met vrienden zwemmen, dansen, zingen, lachen...
Helemaal achterin staat een ontspanningsoefening.

Als ik eerlijk moet zijn komt het allemaal zo braaf over. Het zijn van die open deuren.
Natuurlijk is het allemaal waar wat Hetty Hensen beschrijft. Maar er is zo weinig inlevingsgevoel in het kind zélf. Een kind dat dit boekje leest heeft al last van stress anders las hij of zij dit boekje niet. Het kind voelt zich dus al niet erg geweldig. Maar er staan alleen maar opdrachten in. Geen enkele vorm van begrip dat het eventueel best moeilijk kan zijn om tegen vrienden in te gaan die iets verkeerds willen doen. Hoe blijf je dan toch stevig in je schoenen staan? Alleen zeggen dat het cool is als je er tegenin gaat, lijkt me niet echt voldoende. Hoe pak je dat aan?
Geschreven wordt 'Ontloop mensen die gemeen tegen je zijn...'  Tja, dat zal een kind vanzelf al graag willen doen. Maar ook hier de vraag, hoe pak je dat aan? Die pesters ontlopen jou niet! Hoe kom je er vanaf, wat kun je doen? Wat kun je zeggen?

Bij enkele dagen staan ook opmerkingen van kinderen, bijvoorbeeld waar ze blij van worden of hoe zij fouten of vergissingen weer goed maken. Dat is wel leuk om te lezen. Ook de zwart-wit tekeningen, gemaakt door kunstenaars van het straathoekwerk voor dak- en thuisloze jongeren, zijn duidelijk en passen goed bij de tekst. Maar de inhoud is helaas niet geweldig. Het zijn algemene leefregels waarvan iedereen wel weet dat ze goed zijn om na te volgen, maar het zijn geen gerichte tips voor kinderen die last hebben van stress.
Jammer, van iemand die cursussen in omgaan met stress en yogatrainingen geeft, had ik meer verwacht.


ISBN 9789085605270 | Paperback | 61 pagina's | niño | juni 2007
Een deel van de opbrengst van dit boekje gaat naar de Stichting Zwerfjongeren Nederland. Leeftijd 9+

© Dettie, 11 juli 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer: