Carla van Wensen

Toon alleen recensies op Leestafel van Carla van Wensen in de categorie:
  Categorie: Geestelijke Gezondheid

Help... ik voel zoveel! Help... ik voel zoveel!


Help... ik voel zo veel!
Carla van Wensen


In dit boek richt Carla van Wensen zich rechtstreeks tot de kinderen die (hoog)gevoelig en/of snel overprikkeld zijn.
Eerst legt zij uit wat dat precies is. Ze vertelt bijvoorbeeld dat deze kinderen extra voelsprieten hebben en daardoor ruiken, proeven, zien, horen en voelen ze scherper dan andere kinderen. Dat kan fijn zijn maar ook lastig. Ze kunnen zich letterlijk ziek voelen van hard lawaai, een vieze lucht of een kleur die ze heel lelijk vinden, maar ze kunnen ook extra genieten van muziek of andere dingen die ze mooi vinden. Kinderen kunnen door hun gevoeligheid heel druk worden of juist heel stil.

Via testjes kunnen de kinderen kijken welke zintuigen bij hen het meest geprikkeld worden. Het kan ook een mengeling van alles zijn maar ook daar is een testje voor. Daarna wordt per zintuig verteld wat je kunt doen om de overprikkeling te verminderen of te stoppen. Er staat bijvoorbeeld een heel korte oefening in voor de ogen als kinderen teveel zien en daardoor vermoeide ogen krijgen. Of bij snel afgeleid worden door geluid bij een opdracht op school kan een kind bijvoorbeeld om een koptelefoon vragen.
Verder staan er tips in het boek als een kind slecht tegen akelige of verdrietige films kan of beelden op het jeugdjournaal niet uit zijn of haar hoofd kan krijgen.
Gevoelig zijn betekent eveneens dat kinderen veel aan kunnen voelen. Bijvoorbeeld een vriendje vertelt lachend iets maar toch kijken zijn ogen niet blij. Een gevoelig kind voelt dan dat er iets aan de hand is en zich beklemd of ongemakkelijk voelen, in het boek staat wat je dan kunt doen om dat beklemmende gevoel te verminderen of weg te halen. Dat aanvoelen kan ook fijn zijn. Door het goede aanvoelen begrijpen kinderen vaak goed wat er aan de hand is en kunnen ze iemand helpen.


Het is een helder opgezet boek. Er staan leuke tekeningetjes bij en elk item heeft zijn eigen icoontje. De kinderen krijgen allerlei opdrachtjes die ze in het boek kunnen invullen of uitvoeren. Er staan testjes in en vragen die ze kunnen beantwoorden maar ook tekenopdrachtjes.
Er staat bijvoorbeeld een lege schilderijenlijst afgedrukt en daarin kan het kind zichzelf tekenen en daarbij aangeven middels kruisjes waar zijn of haar lichaam alarm slaat als ze heel veel voelen. Ook kunnen ze laten zien hoe hun voelsprieten eruit zien of tekenen wat hun huid prettig vindt om te voelen.
Er staan doorheen het boek verhaaltjes die iemand aan het kind kan voorlezen. De verhaaltjes zijn in feite verkapte ontspaningsoefeningen maar wel erg leuk. Ook zijn er tips en oefeningen om de kinderen (geestelijk) sterker te maken en meer zelfvertrouwen te kweken. - Ook als volwassene leer je van dit boek. -
Zelf vond ik het knopje op de buik dat je aan en uit kunt zetten een heel leuke vondst, daarmee kunnen kinderen hun buikademhaling aan- en uitzetten waardoor ze rustig worden.
Al met al een uitstekend boek dat goed weergeeft wat (hoog)gevoeligheid bij kinderen inhoudt en hoe ze door middel van oefeningetjes en tekeningen maken en testjes doen kunnen leren met die gevoeligheid om te gaan.

Carla van Wensen heeft een praktijk voor Intergrale kindertherapie. Eerder schreef zij Stotterkit.


ISBN 9789085606017 | Paperback | 94 pagina's | niño | oktober 2011
Leeftijd 7+

© Dettie, 18 juni 2013


Lees de reacties op het forum en/of reageer:

 

Stotterkit Stotterkit


Stotteren, hoe werkt het bij jou?
Carla van Wensen


Voor mij ligt een boekje met een heel vrolijke kaft. Sla je het open dan zie je een inhoudsopgave in duidelijk paarse letters waarin de hoofdstukken worden weergegeven. Vóór elk van de 18 hoofdstukken staat in vlotte icoontjes weergegeven wat een hoofdstuk te bieden heeft. Een computerscherm met toetsenbord toont het woordje info. Een jongetje met een vraagteken boven zijn hoofd maakt dat je weet dat er in dat hoofdstuk ook vragen staan. Er worden opdrachtkaartjes weergegeven maar er zijn ook icoontjes voor tips en spelletjes.


Op de volgende bladzijden legt de schrijfster Carla van Wensen uit waarom ze het boekje geschreven heeft (ze stotterde vroeger zelf ook) en hoe je met het boekje kunt werken. Daarna vertelt ze in heldere eenvoudige taal wat stotteren is, wat er zo vervelend aan is en hoe het komt dat je stottert. (Het blijkt dat niemand dat precies weet). Soms stottert iemand niet als hij of zij alleen is maar wel met anderen erbij. Ook als je moe bent stotter je vaak erger.
Carla legt precies uit hoe het in je hoofd werkt, wat je hersenen doen als je wil gaan praten. Je mag in dit boekje ook opschrijven wanneer je stottert en wanneer niet. Maar je mag ook een eigen 'geheime-gedachtenboekje' maken waarin je de vragen kunt beantwoorden of daarin de tips die jij handig vindt opschrijven. Het is jouw boekje.
En wist je dat je twee centimeter onder je navel een drukknopje hebt dat je aan en uit kunt zetten? Waarvoor dat knopje is kun je in dit boek lezen maar ik kan al vast wel verklappen dat het heel handig is...
Als je een beetje zenuwachtig wordt of onzeker omdat je stottert dan kun je in dit boekje lezen wat je kunt doen om je minder onzeker te worden, bijvoorbeeld door een eigen schatkist te maken! Er staan nog veel meer goede tips in het boek maar ook heel leuke spelletjes die je verder kunnen helpen. Bij de opdrachten staan onder andere dingen die je in kunt vullen zoals wat je een Topper ( bijvoorbeeld blij zijn) of een Flopper (bijvoorbeeld verdrietig zijn) vindt.  Daardoor leer wat je wel en niet leuk vindt en dat kan je helpen om dingen wat makkelijker voor je te maken.
Er staat ook een heel mooi verhaaltje over een droomreisje in het boek dat iemand je kan voorlezen als het heel druk in je hoofd is.  Maar je kunt het ook downloaden op je MP3 of je computer. Als het verhaal uit is dan ben je weer helemaal rustig! (echt waar!)  Je kunt ook in het boek (of je geheime-gedachtenboekje) schrijven wat jouw droomwensen zijn en wat je kunt doen om die wensen uit te laten komen.

Carla van Wensen vertelt ook hoe je door anders adem te halen rustig kunt worden en daardoor minder kunt gaan stotteren. Ze legt precies uit hoe dat kan en daarna kun je spelletjes doen om te kijken wat je allemaal kunt doen met je adem. Bijvoorbeeld blaasvoetballen, zingen, bellenblaas... of wie weet ken jij nog meer spelletjes waarbij je moet blazen of je adem moet gebruiken.
Wat ook heel goed helpt om rustig te worden is een ontspanningsoefening die je ook kunt downloaden. (Dat heb ik gedaan en ik voelde me zo rustig dat ik bijna in slaap viel!)
En als je heel onrustig bent doordat je veel piekert of zo dan vind je in dit boek ook nog allemaal oppeppers in de vorm van opdrachten, spelletjes en tips. Je kunt dan zelf uitvinden welke oppepper voor jou de allerbeste is. En baal je heel erg van iets? Dan doe je gewoon alle oppeppers achter elkaar!

Dit boekje is bedoeld om jou, als je stottert, te helpen het te begrijpen en er mee te leren omgaan en daardoor kan het stotteren een heel stuk minder worden of zelfs stoppen.  Maar het allerbelangrijkste van dit boekje is dat je leert en weet dat jij een echte Topper bent!


ISBN 9789085605966 | Paperback | 72 pagina's | niño | januari 2011
Leeftijd 7-11 jaar (maar ook voor  betrokken ouders en/of hulpverleners)

© Dettie, 07 juli 2009