Jan Paul Schutten

 

Achter de schermen van het Jeugdjournaal Achter de schermen van het Jeugdjournaal


Nu het Jeugdjournaal 35 jaar bestaat mag wel eens verteld worden wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Jan Paul Schutten doet dat aan de hand van een doorsnee dag, waarbij hij meteen ook maar vertelt dat het wel eens heel anders kan gaan. Als er bijvoorbeeld iets ergs gebeurt in de wereld, dan moet soms alles wat voorbereid is wijken.
Maar eerst de gang van zaken.

Er moet heel wat gebeuren voor die uitzendingen die er twee maal op een dag zijn. De dag begint dan ook vroeg. Om zes uur ’s ochtends komen de eerste medewerkers het Media Park in Hilversum op. Zij beginnen met nieuws vergaren: via de telexen, via andere televisiezenders, de kranten, overal kan nieuws vandaan komen. Er moet gekozen worden wat er geschikt is om in het ochtendjournaal te verwerken en wat er beter kan wachten op het avondjournaal. Items die wat zwaarder van ton zijn of omeer aandacht vergen worden voor ’s avonds bewaard. Daar kunnen dan gedurende de dag verslaggevers en redacteuren mee aan de gang.

De ochtenduitzending is op schooldagen al om 8.45. Denk je eens in: al het nieuws moet gezocht worden, in filmpjes van de goede lengte omgezet worden, tekst moet worden gemaakt, er moet geschminkt worden, en dan is er een proefuitzending. Allemaal voordat het kwart voor negen is! Dat is hard werken voor de redacteuren, en andere medewerkers. Die noemen we meteen maar even: de beeldtechnicus, de lichttechnicus, de operationeel technicus. De cameraman, de regisseur, de presentator, de verslaggever, de producer en de mensen van kleding en make-up.

Het Jeugdjournaal is er voor kinderen van 9 tot 12 jaar, maar door metingen weet men dat er door jongere kinderen gekeken wordt, en natuurlijk kijken volwassenen mee. Ook weten ze hoelang mensen kijken.
Voor de uitzending van ’s avonds gebeurt alles nog een keer, maar dan kan er meer tijd genomen worden voor interviews, of filmpjes ter plekke. Soms is er materiaal van anderhalf uur dat ingekort moet worden tot twee of drie minuten! Gelukkig kan er ook materiaal op de site van het journaal gezet worden. Iedere dag heeft een eigen vaste rubriek: maandag is er een vooruitblik, en vrijdag een terugblik. Ook is er altijd interactie mogelijk: via de site en met andere moderne mediatechnieken.

Door enkele medewerkers een paar dagen te volgen kon Jan Paul Schutten zijn informatieve verhaal personaliseren. Die mensen worden geïnterviewd, en er staan fotootjes in. Presentatoren uit het verleden komen aan bod, als ook bijzondere gebeurtenissen. En dingen die fout gingen...

Met aparte kaders voor extra weetjes en leuke zwart-wittekeningetjes van Katrien Holland - die heel handig in een inhoudsopgave vermeld staan - is dit een heel leerzaam boek geworden, maar het is vooral ook erg leuk om te lezen. Maar dat kan je aan Jan Paul Schutten wel over laten!


ISBN 9789020673623 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Kluitman | januari 2016
Leeftijd: 10+

© Marjo, 22 januari 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: