Jo Schofield

Toon alleen recensies op Leestafel van Jo Schofield in de categorie:
Jo Schofield op internet:

 

Het strandboek Het strandboek
Ontdek wat je allemaal kunt doen bij meren, rivieren en aan zee


De Engelse Jo Schofield (psycholoog) en Fiona Danks (ecoloog) willen heel graag aan kinderen laten zien hoe ze buitenshuis avonturen kunnen beleven. Ze hebben al diverse boeken uitgegeven rond dit thema, zoals Outdoor, Het bos boek, Het slecht weer boek, De wilde stad enz.

Het boek Outdoor dat ik ook gelezen heb was meer een boek voor de begeleiders en ouders van kinderen maar het strandboek is helemaal gericht op de kinderen zelf. Net als Outdoor is het wel te merken dat enkele ideeën en doe-dingen gericht zijn op kinderen die in Engeland wonen. Het begint al met de eerste twee zinnen in het boek:

Het is spannend om stranden te onderzoeken. Klauter over rotsen, ontdek verborgen poelen en spelonken, waad door beekjes en speel in de duinen.

Nederlandse kusten hebben natuurlijk wel duinen maar voor rotsen en spelonken moet je toch echt naar een ander land. Je ziet bij de tekst prachtige foto's van kinderen die bovenop een enorme rotsformatie staan of aan het klimmen zijn over de rotsen.

Zelf wonend vlakbij een strand heb ik toch af en toe vreemd opgekeken en ook dingen geleerd. Barbecueën aan het strand? Mag dat? Ja kennelijk mag dat op sommige Nederlandse stranden, wel met een degelijke barbecue. Een open vuurtje stoken mag niet. Verder wordt verteld hoe je krabben, kreeften, mosselen, zeeslakken en vissen kunt vangen en koken of roosteren. Ik wist niet eens dat dat mocht!

Natuurlijk kun je ook allerlei spullen vinden aan het strand en daar zijn leuke en mooie dingen van te maken. Teken gezichten op drijfhout met houtskool van een vuur. De toren van mooie platte stenen zijn prachtig om te zien. Helaas zijn aan ons strand dit soort stenen niet te vinden, maar mooi is het. Zelf vind ik de in het zand gemaakte zonnewijzer erg leuk. Met een beetje geduld kan hij vrij nauwkeurig werken.

Erg mooi is de strandkunst gemaakt van grillige stukken drijfhout, de schaduwbeelden van rechtopstaande schelpen, de tekeningen in het zand, de kleine stilleventjes van stenen en schelpen, de grappige 'broodjes hamburger' gemaakt van stenen, de mooie hoofdtooien van zeewier, de bootjes van kleine stukjes hout, de schelpenketting van zeer fijne, kleine schelpjes enz. Alles is vrij origineel.

Wat ik wel vreemd vind, is dat er tinnen hangertjes aan het strand gegoten worden. Je moet dan een kleine gietpan, hittebestendige handschoenen en lange loodvrije staven tin van juwelierskwaliteit meenemen. Dit mag niet zonder volwassene erbij gedaan worden. Ik zie een volwassene ook niet zo gauw al deze attributen meeslepen naar het strand.

Ook zijn er veel spelletjes te bedenken met materialen die aan een strand te vinden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een spelbord tekenen in het zand en met  bijv. zwarte en witte schelpen een potje gaan dammen. Of ga strandkegelen met lege flessen of  pakken. Ook erg leuk is per groepje een schatkaart tekenen, de groepjes moeten de schat op elkaars aangegeven plek zien te vinden.

Verder zijn er allemaal dingen te zien die gemaakt zijn van afval. Eigenlijk best triest dat de plastic flessen en tassen, jerrycans, lege chipszakken  opgenomen worden als zijnde 'strandvondsten' waar je wat mee kunt doen. Van plastic zakken worden vliegers en waterbommen gemaakt, van plastic flessen kun je een vlot of een waterkijker fabriceren, van bierdoppen kun je leuke poppen maken...

Bij elk idee staat aangegeven of een kind het idee alleen kan uitvoeren of dat er volwassenen bij moeten zijn om de boel in de gaten te houden of mee te helpen. Ook wordt er steeds gehamerd op veiligheid, het opruimen en schoonhouden van het strand, het vuur goed uitmaken als je gebarbecued hebt etc.
Al met al is het, ondanks de Engelse oriëntatie, een prima boek boordevol originele ideeën die goed uitvoerbaar zijn en de fantasie prikkelt.


ISBN 9789060387672 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2016
Vertaald door Katja Kaiser | Leeftijd: 3-12 jaar

© Dettie, 04 mei 2016


Lees de reacties op het forum en/of reageer: